Före detta internationell toppdomare analyserar H65-matchen: ”25 misstag i Radnickis favör”

Foto: Bildbyrån

Matchen som försvann är inte längre försvunnen. H65 Höör skickade in en anmälan om matchfixning efter matchen mot SPD Radnicki Kragujevac i höstas. Handbollskanalen har nu låtit en före detta internationell toppdomare analysera matchen. Personen, med över 25 år som domare på toppnivå, ser ett liknande mönster i matchen som H65 gjorde.
– Där var åtminstone 25 misstag från domarna som gick i Radnickis favör, säger personen till Handbollskanalen.

I den andra kvalomgången till European League ställdes H65 Höör mot SPD Racnicki Kragujevac, ett lag som H65 förväntades besegra. Men den serbiska klubben vann den första matchen av två med 23–22 och enligt H65 Höör var det något som inte stämde under matchen. Eller rättare sagt flera olika saker.

Mängden konstiga domslut och beteende hos personer involverade i matchen fick H65 Höör att anmäla matchen till WhistleB, en oberoende visselblåsartjänst. Personer i klubben som Handbollskanalen pratade med menade att matchen till ”100 procent var fixad”.

En anledning till varför ingenting mer har hänt i ärendet sedan dess är att Europeiska handbollförbundet (EHF) vill ha ytterligare bevis. Någon video från matchen finns inte, åtminstone har den serbiska klubben enligt H65 hävdat det. Men Handbollskanalen har både avslöjat att video finns och dessutom kunnat visa upp den. Eftersom flera av varandra oberoende källor har bekräftat för Handbollskanalen att matchen var fixad bad vi en före detta internationell toppdomare från ett annat land än Sverige att titta på matchen för att se om personen kunde upptäcka skumma situationer.

– Där var åtminstone 20 misstag från domarna som var misstänkt riggade och som gick i Radnickis favör. Plus ytterligare fem misstag som andra domare kunde ha gjort. Så 25 misstag var där som hemmalaget tjänade på, säger vår källa.

Problemen blir värre i de mindre tävlingarna

Men misstag gjordes även som gynnade H65 Höör. Dock inte särskilt många.

– Jag kan hitta ett domarmisstag under matchen som gynnade H65, säger den före detta internationella toppdomaren, och förtydligar:

– Med misstag menar jag viktiga situationer, inte smådetaljer, utan stora och viktiga aktioner.

I matchen fick hemmalaget 14 straffkast medan H65 Höör endast fick 3 straffar med sig. Även där var något skumt, menar den erfarne före detta domaren.

– Radnicki fick 14 straffar, men de skulle ha fått 8. H65 skulle ha haft 1 straff till och då hade antalet straffar i matchen varit 8–4 till hemmalaget istället för 14–3.

Radnicki vann matchen med ett mål efter att ha gjort mål på 11 av sina 14 straffar och slutresultatet stannade vid 23–22. H65 körde sedan över Radnicki i returen i Sverige och tog sig vidare till den tredje kvalomgången.

– Jag ser samma problem i Champions League-matcher, men ju längre ner du går i EHF:s tävlingar ju större blir problemen. Många inom handbollen känner till att det är ett stort problem, men det finns ingen som gör något åt det.

– Det finns domare som har blivit avstängda från Internationella handbollförbundets (IHF) tävlingar, men som fortsätter att få döma matcher i Champions League och EM.

Vår källa menar att dagens utmaningar liknar de problem som fanns för 25–30 år sedan.

– Det ser inte ut som om någonting har förändrats vad gäller det här. Det är väldigt synd eftersom det finns mängder av domarpar som är ärliga och har extremt hög kvalitet. Jag vill också tillägga att ibland handlar det inte om korruption utan om låg kvalitet på domarna och när det är så brukar hemmalaget tjäna på det. Bara för att väldigt många misstag har konstaterats av domarna behöver det inte innebära att matchen är fixad, men det här fallet är extremt märkligt.

– Klubbarna och förbunden har ett ansvar att göra någonting åt det här. Men om de är rädda för EHF finns det ingenting att göra.

Avslutningsvis kommenterar personen också hur hen identifierar en fixad match:

– Jag analyserar matchen (eller båda om det är dubbelmöte) och jag har landat i en väldigt enkel slutsats. Om slutresultatet är väldigt jämnt och antalet tydliga misstag (inga löjliga eller enkla misstag) är till exempel 17-2, så är det inte normalt, det är det aldrig.

Handbollskanalen har sökt domarparet i matchen mellan Radnicki och H65 Höör.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League
LÄS MER: Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet
LÄS MER: EHF om misstänkta matcherna: ”Inga rättsliga förfaranden har inletts”
LÄS MER: Matchfixning, del 6: RF: “Arbetet mot matchfixning ligger 15-20 år efter”
LÄS MER: Matchfixning, del 7: Så jobbar Svenska handbollförbundet
LÄS MER: Matchfixning, del 8: Sportradar om utvecklingen: ”Sedan pandemin har matchfixning exploderat”
LÄS MER: Matchfixning, del 9: Enkäten – var fjärde svensk elitspelare känner till fixad match
LÄS MER: Matchfixning, del 10: EHF inleder matchfixningsutbildning för domare & delegater
LÄS MER: Matchfixning, del 11: SHF svarar på enkäten: “Siffran på tok för hög”
LÄS MER: Matchfixning, del 12: Professor i matchfixning om ”det perfekta brottet”
LÄS MER: PLAY: Handbollskanalen har videon på den försvunna H65-matchen