PLAY: Handbollskanalen har videon på den försvunna H65-matchen

I förra veckan avslöjade Handbollskanalen att ett svenskt klubblag hade gjort en anmälan om matchfixning till WhistleB. Personer i klubben berättade då att de inte hade fått någon video på matchen – en video Handbollskanalen nu har grävt fram.

Eftersom det nu har kommit ut vilken svensk förening det gäller ser vi ingen anledning att dölja föreningens namn. I oktober ställdes H65 mot SPD Radnicki Kragujevac på bortaplan i kvalet till European League och det är matchen som har blivit anmäld av H65.

Under matchen var det så pass många händelser som gick till hemmalagets fördel att H65 valde att anmäla matchen för matchfixning till WhistleB, en oberoende visselblåsartjänst. Personer Handbollskanalen var i kontakt med i H65 menade bland annat att de ”aldrig hade varit med om något liknande” och att de var ”100 procent säkra på att matchen fixades”. Statistiken från matchen visade bland annat 14–3 i straffar till hemmalaget. När returmatchen spelades i Sverige var det en helt annan tillställning vilket innebar att H65 vann stort.

Men trots detta har det alltså inte hänt något mer i det här ärendet. Ett problem från det Europeiska handbollförbundets sida var att de saknade ytterligare bevis och då bland annat en video från matchen. Det finns motstridiga uppgifter huruvida matchen sändes på TV eller inte, men H65 menade att matchen sändes då spelare och ledare blev intervjuade före och efter match framför TV-kameror. Trots det kunde klubben inte få tag på video från matchen.

Handbollskanalen har varit i kontakt med olika rättighetsägare, men EHF och andra kanaler säger sig sakna rättigheter och filmmaterial från matchen i Serbien.

Nu har Handbollskanalen lyckats gräva fram en video från matchen. Eftersom vi på Handbollskanalen i flera artiklar intervjuat experter på det här ämnet har vi märkt att det är väldigt svårt att konkret bevisa att en match är fixad. Det är å ena sidan oddrörelser hos bolag som inte kan konstateras och å andra sidan jättesvårt att bevisa när enskilda spelare eller domare har något fuffens för sig. Men en sak är säker – antalet källor som har sett samma saker som H65 såg gör att vår publicering inte enbart vilar på H65:s kommentarer.

Vi konstaterar att det bara finns ett sätt att angripa det här – att låta de handbollsintresserade göra sin egen bedömning. Därför tänker vi låta experter titta på videon och tycka till om vad de ser.

Men givetvis stannar vi inte där – här nedanför finns det möjlighet att se matchen i sin helhet.

För den som hellre laddar ner videon går det givetvis bra. Videon finns att ladda ner här.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League
LÄS MER: Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet
LÄS MER: EHF om misstänkta matcherna: ”Inga rättsliga förfaranden har inletts”
LÄS MER: Matchfixning, del 6: RF: “Arbetet mot matchfixning ligger 15-20 år efter”
LÄS MER: Matchfixning, del 7: Så jobbar Svenska handbollförbundet
LÄS MER: Matchfixning, del 8: Sportradar om utvecklingen: ”Sedan pandemin har matchfixning exploderat”
LÄS MER: Matchfixning, del 9: Enkäten – var fjärde svensk elitspelare känner till fixad match
LÄS MER: Matchfixning, del 10: EHF inleder matchfixningsutbildning för domare & delegater
LÄS MER: Matchfixning, del 11: SHF svarar på enkäten: “Siffran på tok för hög”
LÄS MER: Matchfixning, del 12: Professor i matchfixning om ”det perfekta brottet”