Matchfixning, del 8: Sportradar om utvecklingen: ”Sedan pandemin har matchfixning exploderat”

Det ledande företaget för att förebygga och upptäcka matchfixning samt utbilda olika aktörer för att undvika problemen i framtiden är Sportradar. Handbollskanalen har pratat med Sportradars managing director för integrity services, Andreas Krannich, som uttrycker oro över utvecklingen.
– Vi är bekymrade. Sedan pandemin har cancern som är matchfixning exploderat och under ett och ett halvt år har totalt i alla sporter över 1200 matcher manipulerats, säger han till Handbollskanalen.

Sportradar är det ledande företaget i världen för att motverka matchfixning. Företaget grundades 2005 och även om det finns flera grenar inom företaget är den som Andreas Krannich ansvarar för direkt relaterad till matchfixning.

– Vi stöttar idrottens styrande organ, polis och brottsbekämpning samt statliga myndigheter. Vårt jobb går ut på att upptäcka bettingrelaterad manipulation, men förhoppningsvis även att förhindra den. Vi undersöker även människorna i bakgrunden. Vi jobbar t.ex. i Sverige där vi samarbetar med svensk fotboll, svensk handboll, svensk basket, svensk polis samt spelinspektionen, berättar Andreas Krannich för Handbollskanalen.

Totalt övervakar Sportradar över 60 olika sporter och över 100 olika idrottsförbund, allt för att förebygga och upptäcka när det har skett något olagligt.

– Det knepiga med bettingrelaterad manipulation är att människor ofta inte förstår vad det är. Men det är egentligen ingenting annorlunda än insiderhandel på börsen. Någon vet vad som kommer att ske i en match och han eller hon satsar pengar på det.

”Vi försöker vara en brygga”

Men Sportradar övervakar och hjälper inte enbart förbund, polis och myndigheter utan även bettingföretag. Över 600 olika företag tar hjälp av Sportradar.

– I grunden är vi ett dataföretag och vi vet hur man gör för att samla data. Vi har olika program som håller koll på mål, röda kort, odds med mera.

Andreas Krannich berättar att bettingföretag normalt sett inte pratar med polis och myndigheter och heller inte idrottsföreningar och förbund. Det är där Sportradar kommer in i bilden.

– Vi försöker vara en brygga där emellan.

Enligt Krannich finns det en naturlig friktion mellan idrottsvärlden och bettingvärlden.

– Idrotten vill ha en del av bettingföretagens pengar. Arbetar du på ett bettingföretag handlar ditt jobb i slutändan om att ha kommersiella framgångar. Om en duktig bettare (en som bettingföretaget förlorar pengar på) bettar väldigt mycket och ofta, då kommer en av företagets bästa traders att reagera på att den duktige bettaren är en bra kund men att tio procent av personens satsningar är skumma.

– Då kommer folk på bettingföretaget att vilja göra något åt det. Ett alternativ är så klart att prata med polisen eftersom bettaren antingen är kriminell eller att personen har information som rör kriminella aktiviteter. Men samtidigt är det fortfarande en bra kund och om bettingföretaget stänger av bettaren så kommer företaget inte enbart att förlora pengar utan bettaren kommer att spendera de pengarna hos en konkurrent. Då kanske bettingföretaget istället pratar med bettaren och kommer överens om att personen kan fortsätta betta, men då med andra odds.

Krannich berättar att den här typen av överenskommelser är vanligt förekommande och liknande situationer uppstår på alla olika typer av bettingföretag, oavsett om de är lagliga eller ej.

– September och oktober är alltid en dålig månad resultatmässigt för bettingföretag. Fotbollens Champions League drar igång då och de större klubbarna möter outsiders och bettingföretagen förlorar alltid pengar. Ska de då berätta för polisen att bettaren potentiellt kan vara kriminell eller utnyttja situationen för att kontrollera och minimera sina förluster?

Universal Fraud Detection System

Men det här jobbet i all ära – det stora jobbet Sportradar gör handlar om att upptäcka när matchfixningsförsök görs.

– Vi ser inte bara oddsrörelser utan vi ser de exakta summorna som satsas och var de satsas. Vilken summa som placeras i vilken sekund. För att ge ett exempel kan vi se något kring en match och sen höra av oss till Svenska handbollförbundet och berätta vad som hände och genom vilket bettingföretag pengarna satsades. Då kan SHF och bettingföretaget prata och kontakta polisen för att starta en undersökning.

På Sportradar arbetar de med något som heter Universal Fraud Detection System (UFDS), en tjänst de erbjuder gratis till alla sporter runt om i världen. Krannich beskriver det som ett alarmsystem som berättar när något är på gång.

– Det är som ett larm på ditt hus. Det skyddar dina dörrar, dina fönster och din källare så att ingen bryter sig in. Men precis som du har sett på film så finns det inga perfekta alarmsystem och där kommer vi in i bilden. Om vi upptäcker en misstänkt match är vi alltid 110 procent säkra på att den har blivit manipulerad. Läser du någonstans att Sportradar har upptäckt en manipulerad match kan du med andra ord vara 110 procent säker på att den har blivit fixad. Det är bara toppen på isberget.

– Systemet är uppbyggt på ett sätt så att det inte blir fel. Det får inte bli fel, i så fall skulle hela vår trovärdighet köras i botten.

Sedan 2009 har Sportradar genom UFDS upptäckt över 6600 matcher inom olika idrotter som blivit fixade. Det stora problemet är att antalet fall ökar för varje år som går.

– Det händer att vi blir kritiserade för att vi inte har upptäckt den eller den matchen och det är en rättvist kritik, vi är inte perfekta vi heller. Men vi kanske hellre ska prata om de 6600 matcherna där vi faktiskt upptäckte att något var fel.

Hur bekymrade är ni över utvecklingen?

– Vi är bekymrade. Sedan pandemin har cancern som är matchfixning exploderat och under ett och ett halvt år har över 1200 matcher i tolv olika sporter manipulerats. Pandemin har varit som att hälla bensin på elden. Klubbarna har drabbats av stora ekonomiska förluster vilket innebär att löner försenas eller att spelarna och tränarna endast får 60 procent av vad de borde få enligt deras avtal.

– Då händer det att spelare och ledare som aldrig har funderat på att fixa en match gör just det.

Det mest oroväckande är att det inte enbart är specifika spelare som fixar matcher. Krannich berättar att det finns kriminella grupper som har hela klubbar under sin kontroll som mer eller mindre gör som de kriminella vill.

– De kan vara helt lagliga under 20 matcher i rad bara för att sedan fixa den 21:e matchen. Och låt säga att du och jag spelar i ett lag där vi inte fått betalt på tre-fyra månader, vilket tyvärr är vanligt just nu. Tre minuter före matchstart kommer ägaren till oss och säger ”jag är ledsen att ni inte har fått era löner men om ni ligger under med si och så mycket efter så lång tid och ändå vinner matchen så kommer jag att betala ut två tredjedelar av era löner”.

– Om vi då bestämmer oss för att göra det så är vi oftast i matchfixarnas händer under resten av våra liv.

Hur många matcher har ni sett blivit fixade inom handbollen?

– Inte så många. De allra flesta är inom fotbollen. Men det innebär inte att det inte händer inom handbollen. Men det är väldigt få fall jämfört med fotbollen.

Är du orolig över att de som fixar fotbollsmatcher kan byta till att fixa till exempel handbollsmatcher i takt med att ni får mer kontroll över fotbollen?

– Inte speciellt oroliga över att de byter, vi är oroliga över att de fixar både fotbollsmatcher och handbollsmatcher. Sportbetting växer och vi kan alltid diskutera huruvida det är bra eller dåligt. Men att förbjuda saker fungerar aldrig, det underlättar bara för kriminella. Det har vi sett på USA:s krig mot droger och vi ser det på daglig basis i bland annat Sverige och Tyskland, säger Andreas Krannich.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League
LÄS MER: Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet
LÄS MER: EHF om misstänkta matcherna: ”Inga rättsliga förfaranden har inletts”
LÄS MER: Matchfixning, del 6: RF: “Arbetet mot matchfixning ligger 15-20 år efter”
LÄS MER: Matchfixning, del 7: Så jobbar Svenska handbollförbundet