Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021

Foto: Bildbyrån

Matchfixning är ett växande problem inom handbollen. Två av varandra oberoende källor berättar för Handbollskanalen att en match i herrarnas Champions League under hösten 2021 blev fixad. Dessutom har vi uppgifter på att ytterligare matcher har fixats under säsongen i de största europeiska klubbturneringarna.

Handbollen är långt ifrån en av de sporter som är hårdast drabbad av matchfixning, men det finns mängder av uppmärksammade fall runt om i Europa genom åren. Nu kan Handbollskanalen avslöja att en match i herrarnas Champions League fixades i höstas. Fixen var av bettingrelaterad (där syftet var att satsa och vinna pengar på matchutgången och det specifika slutresultatet) karaktär, något två av varandra oberoende källor berättar för Handbollskanalen. Med hänsyn till källornas yrken och roller har vi gått med på deras önskemål om att få vara anonyma.

I den berörda matchen sänktes oddsen ett par timmar före avkast på att lag A skulle vinna. Det fanns ingen information kring att lag B spelade med sitt reservlag eller något i den stilen, men trots det gick oddsen under 20 minuter från att vara 1.55 på lag A till att vara 1.05 på lag A. Handikapplinan före matchen gick från minus 2.5 till minus 5.5 på lag A, vilket betyder att lag A behövde vinna med sex mål för att bettingen skulle gå hem.  Den misstänkta matchfixningen handlade alltså om att lag B skulle förlora, vilket innebär att lag A gick från att vara knapp favorit till solklar favorit. Från ett bettingperspektiv var det självklart att lag B skulle förlora matchen.

– Nuförtiden finns det två anledningar till den typen av dramatiska oddsrörelser. Det ena är om ett av lagen har mängder av spelare borta på grund av till exempel covid-19-smitta i laget och den andra anledningen är matchfixning, säger en av de anonyma källorna till Handbollskanalen.

Lag A vann med sex mål

I den här matchen inledde lag B starkt och matchen var jämn när det var dags för halvtid. Liveoddsen hade fortfarande lag A som favorit och handikapplinan var fortfarande minus 5.5, vilket betyder att lag A behövde vinna med sex mål eller mer. Enligt vår källa är det oerhört ovanligt att det sker när lagen är så pass jämna som de här två lagen förväntas vara.

Den andra halvleken startade och lag B började nu att begå det ena tekniska felet efter det andra. Mellan minut 40 och 53 hade lag A en ledning på mellan två och fem mål och i slutändan vann lag A matchen med just sex mål – precis den differens som de snabbt förändrade oddsen inför match pekade mot.

Den professionelle bettaren har tittat på matchen flera gånger och berättar att det finns minst 19 situationer i matchen som inte ser “normala” ut i en match på den nivån. Då gäller det bland annat situationer där försvarsspelare i lag B vid åtminstone sex tillfällen packade in onödigt långt in i planen och gav enorma ytor till kantspelaren. Dessutom situationer där spelare bara struntade i att springa hem och situationer där spelare i lag B, trots att de låg under stort och behövde jaga mål, promenerade upp med bollen i anfall. När lag B började närma sig igen tog de timeout och en av spelarna som hade bidragit till ovanstående aktioner kom då in på plan igen och fortsatte där han slutade.

”Det som skedde kring oddsförändringarna är väldigt onormalt”

– I min professionella bettingkarriär har jag aldrig sett en så uppenbar matchfixning. Att det här kan hända på den största scenen och att det är så uppenbart gör mig extremt arg. Jag vill också lägga till att jag inte hade några pengar satsade på den här matchen och jag är angelägen om att det här uppmärksammas för att motverka all form av matchfixning, säger den professionelle bettaren, som vi låtit vara anonym.

En annan källa, oberoende av bettaren, är yrkesverksam expert på den här typen av frågor och har samma uppfattning om matchen.

– Det som skedde kring oddsförändringarna är väldigt onormalt. Matchen ser extremt konstig ut, säger personen till Handbollskanalen.

Utöver den här matchen har Handbollskanalen uppgifter på att åtminstone två matcher till blivit fixade under hösten. Det gäller det en match i damernas Champions League och en match i herrarnas European League. 

Om du vet någonting mer om matchfixning får du gärna höra av dig med ett mail till info@handbollskanalen.se eller ola.selby@handbollskanalen.se. Du får självklart vara anonym och du och dina uppgifter omfattas av källskydd. Det går även bra att använda vårt kontaktformulär om du inte vill skicka mail.