Matchfixning, del 7: Så jobbar Svenska handbollförbundet

Problemen med matchfixning inom svensk idrott växer. Men problemen är ännu inte särskilt stora inom handbollen och Svenska handbollförbundet (SHF) säger sig ha bra koll på situationen.
– Vår idrott är relativt förskonad än så länge, säger Adam Engström, integrity officer på SHF, till Handbollskanalen.

Handbollen ligger långt efter de sporter som har störst problem med matchfixning, även om mörkertalen är höga inom de idrotter som inte arbetar lika aktivt mot matchfixning som till exempel fotbollen gör.

– Vi har haft ett fåtal misstänkta fall, inte alls på samma nivå som fotbollen eller tennisen, säger Adam Engström, integrity officer på SHF.

Svenska handbollförbundet har skapat en organisation kring matchfixning där, utöver Engström, Svensk Elithandbolls vd Peter Gentzel och SHF:s generalsekreterare Robert Wedberg ingår.

– Om till exempel en förening har misstankar om något otillåtet är det i första hand någon av oss tre som de ska ta kontakt med. Efter det upprättas snabbt en grupp som är beslutsfattande och tar ställning om det här är något vi behöver ta upp på förbundsnivå. Men det är inget vi har haft anledning att aktivera sedan jag började i den här rollen.

Hur ser arbetet på SHF mot matchfixning ut just nu?

– Vi jobbar mycket med utbildning tillsammans med vår nya huvudsponsor ATG som är väldigt aktiva i den här frågan. Vi ska tillsammans med ATG påbörja ett långsiktigt arbete där vi lär våra utövare mer om matchfixning.

Är det här inget ni har arbetat med tidigare?

– Vi hade motsvarande arbete med vår förra huvudsponsor. För ett antal år sedan utbildade vi samtliga 18-åringar som deltog i USM. Det är framförallt de unga spelarna vi vill ska få insyn och en förståelse för vad som kan hända. Sedan arbetar vi även med Riksidrottsförbundet (RF) gällande utvecklingsarbete. Det handlar mycket om proaktivt arbete och kunskapslyft.

Ni har tidigare haft chansen att hoppa på RF:s utbildningsprogram men valde att tacka nej. Varför?

– Jag var med i referensgruppen när utbildningsprogrammet togs fram. Men när RF bjöd in till det första varvet utbildningar valde vi att avvakta eftersom vi först ville komma igång med vår satsning på ATG Svenska cupen tillsammans med ATG. Det är bättre att avvakta för att sedan kunna gå in i det helhjärtat. Men det är jätteintressant för oss framöver. Nu har jag inte gått igenom alla frågebatterier i den färdiga utbildningen men som jag har förstått det är den uppbyggt så att det handlar om att lära sig snarare än att svara rätt.

Som nämnt tidigare är problemen med matchfixning inom svensk handboll inte så stora, något även Adam Engström poängterar.

– Sedan jag började med det här 2017 har vi utrett ett formellt fall och då var det en utredning om otillåten vadhållning. Det gällde en spelare i en allsvensk klubb och som tillhörde föreningens verksamhet men inte A-lagstruppen. Det är ett tecken på att problemet är litet.

– Vi har även haft andra matcher som vi har kontrollerat. Ett exempel är en konstig bollstöld på slutet där en spelare velat låna bollen för att klistra in och så sticker det laget på kontring istället. Det var märkligt, men det finns inget som antydde att det fanns ett ovanligt spelmönster.

Hur slutade det i fallet med spelaren i den allsvenska klubben?

– Disciplinnämnden hanterade ärendet och kom till slutsatsen att spelarens position och roll inte var så viktig i det fallet. Spelaren i fråga tillhörde inte föreningens A-lag utan deras samarbetsförening och hade därför endast gjort någon enstaka match i det berörda laget.

Enligt uppgifter till Handbollskanalen ska det ha funnits ytterligare ett konkret fall där ett svenskt lag var inblandat, men då i en europeisk match. Engström bekräftar att så är fallet.

– Men det fallet hanterades inte av oss. Eftersom det var en internationell match anmäldes det till EHF. Det var en bortamatch och inte kopplat till något som det svenska laget skulle ha gjort.

Hur orolig är du över att vi ska få fler fall av matchfixning inom handbollen de kommande åren?

– Det blir rena spekulationer egentligen men kriminella organisationer letar efter enkla sätt att få in pengar och med låg risk och där straffsatserna är låga. Där kommer idrotten in i bilden. Tennisen och fotbollen är satta under tryck.

– Skulle man satsa stora pengar på handbollen kommer spelbolagen att flagga för det. Å andra sidan kan de som vill spela på handboll spela på många olika spelbolag, även utländska, och då med låga insatser för att få upp volymen utan att det syns. Det är lättare att satsa större pengar i fotbollen än vad det är i handbollen, men dagen fotbollen täpper igen alla luckor kommer de som sysslar med sånt här att söka sig vidare och då är det klart att det är möjligt att de hamnar i handbollen.

Svenska handbollförbundet och svensk handboll i stort har med andra ord en utmaning för att förhindra att handbollen blir lika hårt drabbad i framtiden som fotbollen och tennisen är nu.

– Vår ambition är att bygga vår organisation ännu mer. Vi har startat det här arbetet långsiktigt där vi vill ha en tydligare ordning än vad vi har nu. Jag sitter regelbundet med andra idrotter och diskuterar saker och där finns även RF med. Det är ett sätt att byta erfarenheter och något som kan hjälpa oss framöver, avslutar Adam Engström.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League
LÄS MER: Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet
LÄS MER: EHF om misstänkta matcherna: ”Inga rättsliga förfaranden har inletts”
LÄS MER: Matchfixning, del 6: RF: “Arbetet mot matchfixning ligger 15-20 år efter”