Matchfixning, del 12: Professor i matchfixning om ”det perfekta brottet”

Chris Rasmussen.

Flera matcher i de största europeiska klubbturneringarna har varit utsatta för matchfixning, något Handbollskanalen har avslöjat i en serie artiklar. Men så här långt har ingen dömts och Europeiska handbollförbundet (EHF) säger att de behöver mer bevis. Handbollskanalen har varit i kontakt med Chris Rasmussen, Danmarks ledande expert i matchfixningsfrågor och professor i sports integrity på University of New Haven i Connecticut, USA, som antyder att matchfixning är det perfekta brottet.
– Som systemen är uppbyggda nu är det nästan omöjligt att bevisa matchfixning, säger Rasmussen till Handbollskanalen.

Matchfixning pågår i allra högsta grad, men det är fortfarande oerhört få fall som leder till en djupgående undersökning eller för den delen en fällande dom. Chris Rasmussen, Danmarks ledande expert i matchfixningsfrågor och professor i sports integrity på New Haven University, menar att problemen kommer att fortsätta så länge systemen är uppbyggda som de är idag.

– Som systemen är uppbyggda nu är det nästan omöjligt att bevisa matchfixning, säger han till Handbollskanalen.

– Det som saknas och det som är löjligt är att det inte går att samla information från olika bettingföretag. En person kan satsa pengar genom flera olika bettingföretag och ingen har koll på var eller hur ofta personen satsar sina pengar. Du kan ha 50 personer som bettar åt dig, vilket innebär att det egentligen är samma system som används som vid penningtvätt. Alla gör vad de kan men det finns ingen som har hela bilden, vilket är irriterande.

Professorn menar att det är ett problem överallt, men att Sverige har större problem än många andra länder.

– Det är en mardröm i Sverige, endast två länder i Europa har fler fall av matchfixning än ni har i Sverige. Jakob Uddeholt på Riksidrottsförbundet (RF) gör ett bra jobb, men att en person och dessutom en person som jobbar med sport gör undersökningen är inte tillräckligt. Jakob borde sköta utbildningen och så får någon annan som står nära bettingföretagen ha hand om all data. Det är åtminstone en startpunkt.

Europeiska handbollförbundet (EHF) säger inte att de uppgifter som Handbollskanalen har publicerat är felaktiga, men de vill samtidigt inte bekräfta uppgifterna. Handbollskanalen frågar Rasmussen vad som är ett lämpligt nästa steg för att EHF i det här fallet ska kunna utreda, samt hur EHF och andra kan få polis och andra myndigheter att satsa på att undersöka de specifika fallen.

– Jag tror på att bygga ett system. Få in all data från samtliga bettingföretag i ett och samma system. Bygg ett system i Sverige och ett i Danmark till exempel och skapa sedan ett internationellt samarbete. Givetvis går det att dölja namnen på de som satsat pengar och istället använda siffror för att känneteckna de här personerna, men om du då ser person 1 använda sig av 50 olika bettingföretag och personen är skum så går det att ge informationen vidare till polisen. Det kan i sin tur hjälpa människor som är spelberoende.

– Som det är nu går personen bara vidare och satsar sina pengar på nästa bettingföretag om den blir stoppad från det första.

Klubbarna som har drabbats av det här vittnar om en känsla av hjälplöshet. Kan de göra något mer än att anmäla?

– När klubben har rapporterat vad som har hänt ska de inte behöva göra mer. De ska fokusera på att spela matcher. Förbundet i fråga ska då inleda en undersökning och den ska vara oberoende.

Rasmussen menar att det finns flera olika sätt att hålla koll på och upptäcka om en match är på väg att bli fixad.

– Det räcker så klart inte med oddsrörelser. Jag såg i Handbollskanalens intervju med Sportradar att de menade att de måste vara 100 procent säkra för att de ska upptäcka matchen. Det är korrekt och de gör ett bra jobb. Men det lämnar också utrymme för upp till 50 procent av matcher där de kanske är 90 procent säkra, vilket alltså inte räcker för att de ska undersöka vidare. Alltså är fler matcher fixade än de som Sportradar informerar om.

– Det som behövs är transaktionsdata från bettingföretagen. Vem har satsat pengar? Var kommer pengarna ifrån? Hur mycket brukar personen satsa på pengar? Om den har förändrat sitt beteende, varför skulle personen göra det? Varför satsa pengarna på handboll om du brukar satsa på basket? Kolla upp historiken på personen som satsar pengar och om där är något konstigt, se matchen live och ge informationen till polisen. Då kan de börja sin undersökning dag 1 och inte dag 200 som det är nu.

Hur viktigt är det att följa spelarnas och domarnas agerande under matcherna?

– De kan ha en dålig dag, men kanske inte en dålig dag tio matcher i rad. Om du då jämför matchen då spelaren var sämre än vanligt med pengarna som bettades på matchen och kanske också en geografisk analys så har du en ganska klar idé över vem som presterade sämre än vanligt och vem som är en del av matchfixningen.

Men trots att all den här informationen finns menar du alltså att det är nästintill omöjligt att bevisa matchfixning. Hur kan det komma sig?

– Problemet är att ingenting är samlat i samma system. Sportradar tittar på det här och när de ser något misstänkt går de till bettingföretagen och då säger de att där inte var något konstigt eftersom de endast tittar på matchen i fråga och inte på hela historiken hos personen som satsat pengarna. Att gå från misstanke till att bevisa matchfixning är tyvärr något av en mardröm just nu, avslutar Chris Rasmussen.

Fotnot: Chris Rasmussen arbetar till vardags med anti-pengatvätt på en av Skandinaviens största banker. Dansken jobbade innan dess i åtta år för “the European and World Lotteries Association” där han hjälpte till att identifiera matchfixning och pengatvätt inom idrott. Han har skrivit rapporter till UEFA, FIFA och IOK och polismyndigheter runt om i Europa.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League
LÄS MER: Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet
LÄS MER: EHF om misstänkta matcherna: ”Inga rättsliga förfaranden har inletts”
LÄS MER: Matchfixning, del 6: RF: “Arbetet mot matchfixning ligger 15-20 år efter”
LÄS MER: Matchfixning, del 7: Så jobbar Svenska handbollförbundet
LÄS MER: Matchfixning, del 8: Sportradar om utvecklingen: ”Sedan pandemin har matchfixning exploderat”
LÄS MER: Matchfixning, del 9: Enkäten – var fjärde svensk elitspelare känner till fixad match
LÄS MER: Matchfixning, del 10: EHF inleder matchfixningsutbildning för domare & delegater
LÄS MER: Matchfixning, del 11: SHF svarar på enkäten: “Siffran på tok för hög”