EHF om misstänkta matcherna: ”Inga rättsliga förfaranden har inletts”

Handbollskanalen har via flera av varandra oberoende källor avslöjat att åtminstone fyra matcher i de europeiska klubblagsturneringarna ha varit utsatta för matchfixning. Europeiska handbollförbundet bekräftar att de har fått in en rapport gällande matchen som det svenska laget deltog i.
”När det gäller matcherna du frågar om har de alla upptäckts av Sportradars system för upptäckt av bedrägerier”, skriver EHF i ett utlåtande till Handbollskanalen.

En match i herrarnas Champions League, en match i herrarnas European League, en match i damernas Champions League samt en match i damernas kval till European League – det är matcherna som misstänkts ha blivit utsatta för matchfixning.

Handbollskanalen har varit i kontakt med EHF för att be förbundet att kommentera matcherna, som samtliga har spelats i deras tävlingar. I en av matcherna som misstänks ha fixats deltog ett svenskt lag, som senare anmälde matchen till WhistleB, en organisation som hjälper visselblåsare.

”När det gäller matcherna du frågar om har de alla upptäckts av Sportradars system för upptäckt av bedrägerier. EHF kan bekräfta att vi har fått in en rapport via en oberoende rapportplattform angående matchen med det svenska klubblaget. En genomgående undersökning ägde rum, men den blev ofullständig. Det finns inga ytterligare rapporter, varken externa eller interna, gällande någon av de fyra matcherna, och därför har inga rättsliga förfaranden inletts”, skriver EHF i ett utlåtande.

”EHF:s interna rättssystem är oberoende och därför har EHF inte möjlighet att kommentera eventuella fall på juridisk nivå”.

Handbollskanalen har frågat EHF vad de syftar på när de skriver att undersökningen blev ofullständig. Men EHF hävdar att de inte får kommentera specifika matcher.

Vi har bevis och bekräftelse från flera olika håll på att de här fyra matcherna är fixade, men enligt EHF har de alltså inte blivit utsatta för matchfixning?

“Om det finns bevis skulle vi vilja att bevisen skickas vidare till EHF så att alla nödvändiga undersökningar, inklusive polisens arbete, kan sättas igång omedelbart”, svarar EHF.

Med andra ord verkar det inte som att EHF har eller kommer att utreda fusket vidare utan ytterligare bevis gällande de fyra matcherna som Handbollskanalen har rapporterat om. Men att EHF inte skulle ta hotet om matchfixning på allvar menar de är nonsens.

“EHF har nolltolerans när det kommer till matchfixning. Slutsatsen att matchfixning inte skulle tas på allvar av EHF är felaktig”, skriver EHF och fortsätter:

”Bedrägeri är bedrägeri. Matchfixning är inte acceptabelt inom någon sport och det är ett brott mot kärnvärdena i EHF:s värderingar, stadgar och regler. Om det finns bevis ska påföljder och sanktioner för de ansvariga personerna utdömas i enlighet med detta. I det här avseendet kan EHF analysera matcher från en sportslig utgångspunkt, men vi är skyldiga att vidarebefordra eventuella resultat till respektive myndighet för vidare utredning. Vi kan endast arbeta baserat på utredningens resultat.”

Handbollskanalen har bett om en intervju med EHF:s president Michael Wiederer där vi vill höra mer om EHF:s generella syn på matchfixning samt de uppgifter som finns om att matcher på EHF:s allra högsta nivå har blivit fixade, även om EHF:s egen utredning inte nått dessa slutsatser.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League
LÄS MER: Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet