Matchfixning, del 11: SHF svarar på enkäten: “Siffran på tok för hög”

Adam Engström, Svenska handbollförbundet. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Handbollskanalens enkät skickades ut till samtliga spelare och ledare i SHE och Handbollsligan och ett av resultaten var att var fjärde svensk elitspelare känner till åtminstone en fixad match. Handbollskanalen har nu varit i kontakt med Svenska handbollförbundets (SHF):s integrity officer, Adam Engström, som bemöter enkätens resultat.
– Jag tycker att resultaten på enkäten stämmer hyfsat väl med förbundets bild, säger Engström.

Där var flera intressanta och häpnadsväckande resultat av den enkät som Handbollskanalen skickade ut till elitföreningarnas representanter. Bland annat svarade 1 av 4 att de kände till en fixad match, 1 av 10 att de själva hade spelat i en match som de misstänkt var fixad och 1 av 3 att de själva bettat på egen match eller kände till någon som gjort det.

Handbollskanalen tog därför kontakt med Adam Engström, integrity officer på SHF, för att kommentera de olika enkätsvaren.

Hur stämmer enkätens resultat med SHF:s egna mätningar och observationer?

– Jag tycker att resultaten på enkäten stämmer hyfsat väl med förbundets bild. Det är inte ett stort problem med matchfixning i vår idrott är den bild som kommer fram, säger Adam Engström till Handbollskanalen.

Utbildningsfrågan är en stor sak och det faktum att en av tio säger att de har spelat på egen match och betydligt fler känner till andra som har gjort det kan kanske tyda på att utbildningen inte varit tillräcklig.

– Jag skulle säga att det kanske speglar två år av pandemi där spelartrupper har förnyats. Under de här två åren har utbildningar och uppföljningar inte genomförts på samma sätt som tidigare. Sen har elitföreningarna ett eget uppdrag att utbilda sina trupper. Men även om det har sina naturliga förklaringar är siffran på tok för hög.

Är det ett attityd- eller kulturproblem?

– Det är så klart ett underbetyg att elitspelare inte känner till våra bestämmelser. Elitspelarna ska definitivt veta bättre och från förbundets sida behöver vi bli bättre på att säkerställa att föreningarna har koll på bestämmelserna och att deras spelare vet vad som gäller.

Vad kan ni göra åt det?

– Vi kan inte begära att spelarna ska kunna alla tävlingsbestämmelser eller att de har kunskap om specifika paragrafer, men vi kan begära att elitföreningarna kan det. Där sunt förnuft inte råder måste föreningen se till att spelarna förstår vad som är tillåtet enligt våra regler och paragrafer. Det är den enda vägen tycker jag.

– Det visar också att vårt arbete med ATG och matchfixningsutbildningen blir en nystart där vi ska täppa till kunskapsglappet.

Att spelare har blivit kontaktade av någon som velat att de ska hjälpa till att fixa en match är givetvis ett problem.

– Det är så klart inte bra och vi önskar givetvis att spelarna anmäler det vidare om så är fallet. Att sex-sju personer blivit kontaktade är så klart sex-sju personer för mycket. Att de blir kontaktade kan vi inte styra över, men att det inte har lett till sex-sju anmälningar är inte bra. De har kanske anmält till föreningarna och i så fall borde föreningarna föra frågan vidare, vi vill så klart ha kännedom om sånt här händer.

– Sen skulle det ha varit intressant att se vilken form av fixning det handlar om. Handlar det om vinst, förlust eller att vinna kontra förlora med ett visst antal mål? Det är lurigt. Men jag vill ändå betona att om sex-sju personer har blivit kontaktade på det här sättet hade vi velat ha sex-sju case anmälda till oss, säger Adam Engström och avslutar:

– Vi vill möta det problem som finns med kunskap och information.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League
LÄS MER: Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet
LÄS MER: EHF om misstänkta matcherna: ”Inga rättsliga förfaranden har inletts”
LÄS MER: Matchfixning, del 6: RF: “Arbetet mot matchfixning ligger 15-20 år efter”
LÄS MER: Matchfixning, del 7: Så jobbar Svenska handbollförbundet
LÄS MER: Matchfixning, del 8: Sportradar om utvecklingen: ”Sedan pandemin har matchfixning exploderat”
LÄS MER: Matchfixning, del 9: Enkäten – var fjärde svensk elitspelare känner till fixad match
LÄS MER: Matchfixning, del 10: EHF inleder matchfixningsutbildning för domare & delegater