Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning

Matchfixning pågår inom de största europeiska turneringarna, något Handbollskanalen redan har avslöjat. Enligt flera trovärdiga källor, oberoende av varandra, har ett svenskt klubblag skickat in en anmälan till Europeiska handbollförbundet (EHF) efter en match i Europa i höstas, något klubben i fråga bekräftar för Handbollskanalen.

Som Handbollskanalen redan har avslöjat har flera matcher inom den europeiska handbollen fixats under säsongen. Det handlar om matcher i såväl herrarnas som damernas Champions League samt i herrarnas European League och har varit bettingrelaterad matchfixning.

Flera av varandra oberoende källor berättar för Handbollskanalen att ett svenskt klubblag skickade in en anmälan till EHF efter en europeisk match i höstas, något den svenska föreningen bekräftar för Handbollskanalen.

Det svenska klubblaget ansåg att där var så pass många händelser under matchen som osade ”fix” att de valde att anmäla matchen. Personer Handbollskanalen har varit i kontakt med i den svenska föreningen menar att de ”aldrig har varit med om något liknande” och att de är ”100 procent säkra på att matchen fixades”.

Svenska föreningen bekräftar uppgifterna

Den svenska klubben menar att domsluten var konstiga matchen igenom och att domare och delegat agerat på ett misstänkt vis. Motståndaren, som hade hemmaplan, vann till slut matchen med ett mål. Det svenska laget hade haft chanser att såväl kvittera som att ta ledningen, men då blåste domarna av svensklaget av olika anledningar.

Personer Handbollskanalen har varit i kontakt med i den svenska föreningen berättar att motståndaren avslutade matchen med att ”bolla gris i en minut utan att armen kom upp”.

Med några sekunder kvar av matchen, och ledning med ett mål, fick hemmalaget frikast. Detta frikast valde de att inte ta trots att det var ett dubbelmöte och varje mål var viktigt. Hemmalaget fick dessutom 14 straffar med sig jämfört med de svenska lagets tre.

När matchen var slut bad den svenska föreningen att få video från matchen, en match som sändes på TV i landet där hemmalaget kommer ifrån, men fick då som svar att det inte fanns någon video från matchen.

Under matchen fick det svenska laget mer än dubbelt så många kort och mer än dubbelt så många utvisningar som hemmalaget. När returen sedan spelades i Sverige jämnades den statistiken ut och då var matchen inte särskilt jämn.

Klubben vill att domare och delegat undersöks

Den svenska föreningen anmälde händelsen till en organisation som heter WhistleB. Handbollskanalen har tagit del av anmälan, där det bland annat står:

”We do this report regarding the EHF Disclosure Policy. We do it only for the sake of fairness for handball and keeping rigged games away from our sport. We do not want any change of results or anything. Just help EHF to defend our sport from betting and attempt to buy or threat players, referees, delegates. We think this is obviously the case in this matter. Our coach and leaders (and players) have never in their long handball life seen something like this. In our opinion this was 100 % a rigged match. There is no other explanation.”

Klubben skriver dessutom:

”The investigation must look at the referees and delegate and their strange behavior in this match”.

WhistleB har efter anmälan undersökt och skickat ärendet vidare från EHF. Men från EHF har den svenska klubben inte hört ett ljud under de här månaderna.

Handbollskanalen har sökt domarna i den aktuella matchen via olika kontaktvägar för att få deras kommentarer, men ännu inte fått något svar.

Om du vet någonting mer om matchfixning får du gärna höra av dig med ett mail till info@handbollskanalen.se eller ola.selby@handbollskanalen.se. Du får självklart vara anonym och du och dina uppgifter omfattas av källskydd. Det går även bra att använda vårt kontaktformulär om du inte vill skicka mail.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021