Matchfixning, del 4: En jätteskandal – nu går vi på djupet

Matchfixning är ett växande problem inom idrott och problematiken finns även inom handbollen. Handbollskanalen har bevis för flera matcher som har blivit fixade i Europa, nu startar vi en ny artikelserie kring ämnet.

Fotbollen har stora problem med matchfixning, så även tennisen. Men handbollen är knappast förskonad. Handbollskanalen har bevis på att matchfixning pågår även inom ”vår” sport och i ett gäng artiklar kommer vi att gå igenom steg för steg vad det egentligen är som pågår.

Under flera månader har vi jobbat med det här. Vårt motiv? Granska det olagliga som sker, men även belysa det som inte fungerar i de olika övervakningssystemen. Vår förhoppning är att vi på sikt kan stärka och utveckla handbollen och då behöver man ibland gå igenom det som inte fungerar, ett jobb vi nu försöker hjälpa till med.

Vi har redan skrivit tre artiklar i ämnet. I de två första avslöjade vi, med hjälp av flera trovärdiga och av varandra oberoende källor, att flera matcher har fixats i Champions League och European League under säsongen. Uppgifterna har sedan bekräftats av en person som i allra högsta grad är expert på den här typen av frågor.

I kommande delar kommer vi bland annat att prata med Sportradar, en global ledare på att samla in, tillhandahålla och analysera matchdata från sportevenemang, där en gren är att arbeta förebyggande mot matchfixning. Vänta även er artiklar där vi har pratat med Riksidrottsförbundet och Svenska handbollförbundet samt svar på den enkät vi har skickat ut till samtliga spelare och tränare i SHE och Handbollsligan.

Om du vet någonting mer om matchfixning får du gärna höra av dig med ett mail till info@handbollskanalen.se eller ola.selby@handbollskanalen.se. Du får självklart vara anonym och du och dina uppgifter omfattas av källskydd. Det går även bra att använda vårt kontaktformulär om du inte vill skicka mail.

LÄS MER: Handbollskanalen avslöjar: Fixad match i Champions League hösten 2021
LÄS MER: Avslöjar, del 2: Svensk klubb har gjort anmälan om matchfixning
LÄS MER: Källa bekräftar: Fixad match i Champions League