För cirka tio år sedan tog Riksidrottsförbundet (RF) fram strategi 2025. Nu är vi framme vid 2025, men hur väl föll strategin ut? Det frågar vi Anna Iwarsson, ordförande på RF. Dessutom berättar ordföranden mer om den kommande strategin och visionen för 2035, ”Svensk idrott – världens bästa”.
– Det är vår vision, säger Anna Iwarsson.
När RF berättade om sin strategi 2025 gjorde de det bland annat med orden “Förändringsarbetet ska framför allt leda till att fler ska vilja och kunna idrotta i förening – hela livet.” De sammanfattade dessutom strategin med att vilja gå från triangel till rektangel, då med ambitionen att vara en rörelse för livslångt idrottande.
Nu är vi framme vid 2025 och RF har tagit fram en ny strategi för 2035, en strategi som finns på remiss och där beslut ska tas vid förbundsmötet 21-23 maj i år.
Men hur väl föll egentligen strategi 2025 ut? Vad blev bra? Vad kunde ha blivit bättre? De frågorna ställde vi till Anna Iwarsson, ordförande på RF.
– Strategi 2025 antogs för cirka tio år sedan och nytt då var att vi ville ta fram en övergripande strategi för hela idrottsrörelsen. Flera av de 72 medlemsförbunden saknade långsiktiga utvecklingsplaner och därför pratade vi om de förändringsresor vi behövde göra tillsammans. Det var fem olika förändringar, berättar Iwarsson.
– En av dessa handlade om ett nytt sätt att träna och tävla. Medlemsförbunden såg över utbildningsformer, hur de utbildade tränare men även tävlingsreglemente så att de inte slog ut ungdomar. Ett annat arbete handlade om jämställdhet och inkluderande och där fattades ett väldigt bra beslut på riksidrottsmötet om jämställdhet i den yttersta ledningen. Därför har vi nu jämställda förbundsstyrelser och en väldigt mycket högre grad kvinnliga ledare till elit- och landslag. Det har blivit en positiv utveckling.
Där la RF fokus med strategin 2025
Utöver det la RF fokus på ledarskap och värdegrund, men även med visselblåsarfunktionen. Iwarsson berättar att pandemin naturligtvis påverkade i hög utsträckning.
– Det som var otroligt utmanande var den inaktivitet pandemin innebar för barn, ungdomar och vuxna. Det hade vi så klart inte räknat med när vi satte strategin. Där har vi fått göra extrainsatser för att få tillbaka personer till föreningarna.
I Patrik Brennings bok ”Så vinner vi igen” står det bland annat följande: “Ungdomsidrotten är uppbyggd som en pyramid, med ett brett intag i botten och regelbunden utslagning längs vägen, för att det finns starka intressen som vill ha det så. Som aktivt bidrar till att barn slås ut och tröttnar. Vi kan kalla dem eliten och de står i rak konflikt med breddrörelsen i en strid som håller på att slita den svenska idrottsrörelsen itu”.
Iwarsson:
– Det som är intressant är att vi gemensamt ville ta fram en ny syn på tävling och träning för barn- och ungdomsverksamhet. Vi började titta på om tävlingsmomentet är viktigt för alla åldrar, vilket ledde till att det i våra stadgar står att man inte ska ha en prestationsinriktad verksamhet för barn under 12 år.
– Det är klart att det kan finnas miljöer där det inte följs på samma sätt, framförallt eftersom det i vissa föreningar kan finnas en kultur bland föräldrar och tränare som kan vara väldigt stark. Men i idrottsrörelsen som helhet, med över tre miljoner medlemmar, är det inget som genomsyrar verksamheterna.
Hur stort problem är selektering idag enligt dig?
– Att plocka ut barn i tidig ålder premierar egentligen bara barn som har tidig mognad. Det säger inget om utvecklingspotential gällande individen. Barn och unga ska vara i utvecklande och inspirerande miljöer där varje barn är unikt. Men hur ska en utvecklande miljö se ut för barn och unga? Vi vet att den så sent som möjligt ska vara en prestationsinriktad miljö. Och den allsidiga träningen är det bästa.
Över till strategi 2035, som alltså väntas gå från remiss till klubbat och klart i maj 2025. Strategin tar avstamp i tre utgångspunkter och siktar mot fyra övergripande mål 2035. På RF:s hemsida står det bland annat så här: “Hållbar utveckling, med hänsyn till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, behöver genomsyra hela idrottsrörelsens verksamhet och därför finns alla tre dimensionerna av hållbarhet integrerade i Svensk idrott 2035.”
Iwarsson utvecklar:
– Ett område som vi jobbar mycket med är vad man kallar ‘bra idrott’ där vi vill hitta bättre och fler sätt att inkludera de som står längst ifrån idrottsrörelsen, kanske på grund av att föräldrar inte vet vad en idrottsförening är för något, eller socio-ekonomiska förutsättningar. Där är Idrottsklivet och Hand the Ball, som jag vet att handbollen jobbar mycket med, viktigt.
– Tack vare ett fint internt arbete är 305 föreningar idag aktiva i de 59 områden som Polismyndigheten kallar för utsatta. Vi har precis fått utlovat av idrottsministern att permanent kunna fortsätta med det jobbet. Vi jobbar inte med tomtebloss eller kortsiktiga projekt utan med ökad samverkan mellan våra olika idrotter.
Elitidrottaren ska stärkas
Dessutom berättar Iwarsson att en tydlig inriktning är att stärka elitidrotten. Och kanske framförallt elitidrottaren.
– Vi vill arbeta för att förbättra förutsättningarna för Sveriges elitidrottare. För många elitidrottare lever under existensminimum idag och idrotten är underfinansierad. Där har andra länder gjort avsevärda kliv där vi inte riktigt har hängt med, säger ordföranden och fortsätter.
– Det handlar om tre olika områden som vi driver tillsammans med Sveriges olympiska kommitté och Sveriges paralympiska kommitté. Det ena är att säkerställa att Sveriges elitidrottare ingår i välfärdssystemet, vilket innebär att de ska ha rätt till pensionsersättning och ingå i sjukförsäkringssystem så att de kan ta banklån eller få ersättning om de blir skadade. Det andra är att vi vill att man ska kunna erhålla statliga stipendier. Och det tredje att vi vill se ett ökat statligt stöd och från näringslivet.
Visionen nämns på vissa ställen som ”Svensk idrott – världens bästa”. Ni spänner bågen rätt rejält, eller hur?
– För mig är det en vision som inspirerar, och den kan förhoppningsvis ge bra möjligheter till diskussion, säger Iwarsson.
På RF:s hemsida går det att läsa om målen med den nya strategin. Målen är bra idrott för alla, stark elitidrott, hållbara förbund och föreningar, & uthålliga resurser.
– Vi gör spännande saker internt inom idrottsrörelsen och vi ser över hur vi kan ha en starkare digital innovation. Något jag tror blir bra för landets idrottsföreningar är att vi kommer fasa ut Idrottonline under det första kvartalet 2026. Där håller vi på och bygger upp ett nytt verksamhetsstödsystem som blir enklare, alltså mindre administration och mer idrott.
– Det kommer att göra saker mycket enklare.
Vilka andra större skillnader kan du peka på om du jämför strategi 2025 med strategi 2035?
– En stor skillnad är att vi med strategin 2025 ville få med hela idrottsrörelsen på resan. Nu har 86 procent av alla medlemsförbund långsiktiga strategier och är i en spännande utvecklingsfas. Den här nya strategin kommer att vara mer vägledande där den förra var mer styrande.
– Det kommer inte att vara lika för alla. Handbollen vill kanske ha mycket fokus på barn- och ungdomsverksamhet medan någon annan vill satsa väldigt mycket på seniorer. Men vi ska kunna komplettera varandra och därmed öka lärandet mellan förbunden. Det är viktigt med hållbarhet också, att om du börjar spela handboll men upptäcker att det inte är din grej ska föreningen kunna hjälpa dig att prova innebandy, karate eller något annat.
The million dollar question är hur idrottsrörelsen tillsammans ska få så många som möjligt att idrotta hur länge som möjligt.
– Att idrotta eller motionera gör man genom livet på olika sätt. Vi har över 200 olika idrotter att erbjuda och där finns en stor mångfald – vi har verkligen något för alla. Framöver ser jag fram emot att vi ska lyckas skapa berättelsen om mångfalden på ett bättre sätt. Det är något vi alla kan bli bättre på, säger Anna Iwarsson.
LÄS MER: Kartläggning: Så ser selekteringen ut i Sverigecupen & i U-landslag
LÄS MER: SHF om selektering: “Av vikt att skapa medvetenhet”
LÄS MER: Norges nya modell: skjuter upp start för ungdomslandslag – byter från tre till två landslag
LÄS MER: Månsson tycker att för många barn och unga flyttar för tidigt: ”Är det bra för svensk handboll?”
LÄS MER: NIU-gymnasium om tidiga flyttar: “Inte säker på att det är det bästa”
LÄS MER: Wedberg om selektering: “En av de största frågorna”
LÄS MER: Lugis akademi – satsar på elit & bredd: ”Bredd föder spets”
LÄS MER: Så jobbar IK Sävehof med sin akademi: “Har uttagning för våra juniorer”
LÄS MER: Lödde Vikings-profilen: “Sverigecupen blir ett pubertetsmästerskap”
LÄS MER: Boquist stod emot lockropen från storklubbarna: “Prioriterat en stor roll”
LÄS MER: PG Fahlström: ”Byt ut talangmiljö till utvecklingsmiljö”
LÄS MER: Spontanhandbollens vara eller icke vara: ”Skapar bättre spelare i längden”
Uppskattar du artiklar som den här? Swisha valfritt belopp till 123 572 17 33. Med ditt och andras stöd kan vi producera ännu mer artiklar och innehåll om handboll. Tack för att du läser och följer oss!