ANNONS

Kartläggning: Så ser selekteringen ut i Sverigecupen & i U-landslag

Selektering är en het potatis inom svensk idrott och handbollen är inte förskonad från utslagning den heller. Sverigecupen och de olika ungdomslandslagen är ett par nivåer där olika former av selektering sker, bland annat baserat på när på året du är född, och om du är född jämnt eller ojämnt år. Handbollskanalens reporter Ola Selby har kartlagt hur selekteringen ser ut inom svensk handboll.

Selektering, utslagning, eller vad man nu vill kalla det för, är starkt förknippat med stora lagsporter som fotboll och ishockey. Men handbollen har också sin beskärda del av selektering.

Men stämmer det att det även inom handbollen är en fördel att vara född tidigt på året om man vill bli uttagen till Sverigecupen eller ungdomslandslag?

Handbollskanalens reporter Ola Selby har grottat ner sig i när på året spelarna i Sverigecupen 2024 är födda, men även när spelarna i samtliga U-mästerskapstrupper sedan 2021 är födda. Och dessutom tagit en titt på om det verkligen stämmer att det är en kraftig överreprestentation i de svenska ungdomslandslagen när det kommer till spelare födda jämna år, samt hur det ser ut i de senaste svenska trupperna till seniormästerskap.

Varför gör vi det här jobbet? Jo, för att risken finns att svensk handboll tappar ”talanger”, att de som är tidigt fysiskt utvecklade har fördelar och att de som inte är det, men som kanske är tekniskt och/eller taktiskt utvecklade, tappar motivationen.

Sverigecupen 2024

Under Sverigecupen 2024 (spelare födda år 2009) deltog inte mindre än 219 flickor och 211 pojkar fördelat på de olika distrikten: norr, öst, väst, mitt och syd. Om spelare födda tidigt på året har en fördel? Ska vi tro de underliggande siffrorna för Sverigecupen 2024 råder det inga tvivel om vad svaret är på den frågan.

På flicksidan såg fördelningen ut så här:

Födda januari-mars: 74 spelare.
Födda april-juni: 56 spelare.
Födda juli-september: 55 spelare.
Födda oktober-december: 34 spelare.

Gör vi uppdelningen första halvåret kontra andra halvåret ser det istället ut så här:

Födda januari-juni: 130 spelare.
Födda juli-december: 89 spelare.

En rätt tydlig övervikt för spelare födda det första halvåret jämfört med det andra, alltså. Och en ännu tydligare överrepresentation för spelare födda under årets tre första månader jämfört med de tre sista, mer än dubbelt till och med.

I vinnarlaget (HF Syd 1) var uppdelningen ännu tydligare:

Januari-mars: 9 spelare.
April-juni: 3 spelare.
Juli-september: 0 spelare.
Oktober-december: 2 spelare.

På pojksidan är fördelningen rätt lik hur den ser ut på flicksidan, men med ytterligare lite fördel om du som spelare är född tidigt på året jämfört med sent på året.

Så här ser det ut på pojksidan:

Födda januari-mars: 75 spelare.
Födda april-juni: 54 spelare.
Födda juli-september: 53 spelare.
Födda oktober-december: 29 spelare.

Första halvåret kontra andra halvåret:

Födda januari-juni: 129 spelare.
Födda juli-december: 82 spelare.

I vinnarlaget då? Även på pojksidan var det HF Syd 1 som stod som vinnare och fördelningen var rätt brutal där med:

Januari-mars: 10 spelare.
April-juni: 2 spelare.
Juli-september: 0 spelare.
Oktober-december: 2 spelare.

Ungdomsmästerskapen – selektering även där

Om vi istället vänder blicken mot ungdomsmästerskap och samtliga mästerskapstrupper (eller European Open när det som undantag inte spelades mästerskap under pandemin) mellan 2021 och 2024 är det även där en klar och tydlig överrepresentation för spelare födda det första kvartalet, och även det första halvåret, än senare på året. Det här gäller alltså landslag från U16 och fram till U21.

Samtliga mästerskapstrupper på flicksidan sedan 2021:

Födda januari-mars: 48 spelare.
Födda april-juni: 34 spelare.
Födda juli-september: 41 spelare.
Födda oktober-december: 21 spelare.

Alltså var 82 stycken av spelarna födda det första halvåret och 62 stycken det andra halvåret. Inte en astronomisk skillnad, men likväl finns där en fördel att vara född tidigt på året.

På pojksidan däremot är skillnaderna mer åt det astronomiska hållet:

Födda januari-mars: 67 spelare.
Födda april-juni: 57 spelare.
Födda juli-september: 24 spelare.
Födda oktober-december: 25 spelare.

Alltså var 124 spelare födda någon gång under årets sex första månader, medan endast 49 spelare var födda under de avslutande sex månaderna. Med andra ord har du mer än dubbelt så stor chans att bli uttagen i ett svenskt ungdomslandslag på pojksidan om du är född under årets sex första månader än om du är född någon gång mellan juli och december.

Men hur ser det ut med jämna årgångar kontra ojämna årgångar i ungdomslandslagen? På flicksidan var alla spelare utom 15 stycken som tagits ut till ungdomsmästerskap födda ett jämnt år. Och med tanke på att det handlar om nio trupper och ofta 16 spelare i varje trupp så är övervikten för spelare födda jämna år enorm.

På pojksidan då? Även här är det klar övervikt för spelare födda jämnt år. Men det finns undantag: till U19-VM 2023 var det en blandning mellan spelare födda 2004 och 2005 och till U21-EM samma år var det en mix av spelare födda 2002 och 2003. Men likväl känns mönstret igen – är du född jämnt år är sannolikheten att du blir uttagen till ett ungdomsmästerskap betydligt högre än om du är född ett ojämnt år.

Det jämnar ut sig på seniornivå

Det som även blir intressant att kika på är seniorlandslagen. Och faktum är att det jämnar ut sig, åtminstone om vi tittar på OS i Paris 2024 samt det senaste Europamästerskapet för damer (2024) och världsmästerskapet för herrar (2025).

I damernas OS-trupp 2024 såg fördelningen ut så här:

Födda januari-mars: 2 spelare.
Födda april-juni: 6 spelare.
Födda juli-september: 6 spelare.
Födda oktober-december: 1 spelare.

Med andra ord åtta spelare födda första halvåret och sju spelare födda det andra halvåret. Och av dessa var tio spelare födda jämna årgångar (1990, 1992, 1996, 1998 och 2002) medan fem av spelarna föddes ojämna år (1991, 1993, 1995 och 1997).

I EM-truppen till mästerskapet 2024 var elva av spelarna födda januari-juni medan sju spelare föddes juli-december. Elva av spelarna föddes ett jämnt år medan sex av spelarna föddes ett ojämnt år.

Till herrarnas OS? Så här såg fördelningen ut:

Födda januari-mars: 5 spelare.
Födda april-juni: 3 spelare.
Födda juli-september: 7 spelare.
Födda oktober-december: 1 spelare.

Det var med andra ord helt jämnt mellan spelare födda under årets första och andra halvår. Dessutom var elva av spelarna födda ojämna årgångar (1991, 1993, 1995, 1997 och 1999) medan fem av spelarna föddes jämna år (1986, 1992, 2002).

Det hela blir än mer intressant om vi tittar på VM 2025 för herrar. Då var sex spelare födda januari-juni medan elva spelare var födda juli-december. Och nio av spelarna föddes på ett jämnt år – åtta på ett ojämnt.

Slutsatser av detta? Det låter vi bland andra Kalle Andersson, ungdomsansvarig på Svenska handbollförbundet, och fler personer inom svensk handboll svara på i kommande artiklar.

Uppskattar du artiklar som den här? Swisha valfritt belopp till 123 572 17 33. Med ditt och andras stöd kan vi producera ännu mer artiklar och innehåll om handboll. Tack för att du läser och följer oss!

ANNONS
ANNONS