ANNONS

Lödde Vikings-profilen: “Sverigecupen blir ett pubertetsmästerskap”

Varje år avgörs Sverigecupen för spelare som ska börja gymnasiet året efter. En stor möjlighet för många, men också en hets bland föreningar att värva spelare. Bjarne Persson i Lödde Vikings har sin bild klar av formatet Sverigecupen.
– Jag förstår varför turneringen finns, den är en fest för de som är med, men samtidigt lag tas ut baserat på biologisk mognad. Sverigecupen blir ett pubertetsmästerskap, säger profilen till Handbollskanalen.

Bjarne Persson har varit med och byggt upp Lödde Vikings till en stark ungdomsförening som gjort flera fina resultat på USM och som dessutom fostrat mängder av spelare, både till bredd och elit. Men Lödde Vikings klubbchef är samtidigt bekymrad över utvecklingen inom svensk handboll, där det kan läggas för mycket energi på att värva barn och unga från andra lag jämfört med att utveckla den egna föreningen.

– Att lägga mer energi på att ta från andra än att utveckla den egna verksamheten är definitivt något som finns där ute. Hade du å andra sidan ringt och frågat ansvariga i Kävlinge HK så hade de sagt att vi tar spelare från dem. Och så är deras värld. Men i min värld är det så att om man som vi lägger otroligt mycket resurser på att ha fystränare kopplat till alla lag från 13 års ålder ser jag det faktum att spelare söker sig till oss som en konsekvens av det, säger Persson.

– Men jag är rädd att det man ser inom fotbollen och ishockeyn successivt är på väg in i handbollen. Ett exempel är när barnen spelar Sverigecupen – då sitter alla elitklubbar där som har samarbete med gymnasie och scoutar spelare. Det kan vara bra för vissa, men inte för alla. Jag tror att stödet och hjälpen hemifrån gör att du kan träna mer och bättre – det ger mer effekt än att bara träna med spelare på exakt samma nivå.

Bjarne Persson pratar vidare om Sverigecupen och även om USM och den problematik, eller svårigheter, som finns kring de turneringarna.

– Jag förstår varför Sverigecupen finns, den är en fest för de som är med, men samtidigt tas lag ut baserat på biologisk mognad. Det är klart att man missar talanger som är födda sent på året. Därför är det viktigt att prata om det och att man vet att det här existerar. Emme Adébo och jag hade en tanke när vi jobbade på HF Syd att vi skulle starta distriksmästerskap där åldersindelningen på lagen som möttes var 1 juli till 30 juni istället, eftersom man då hade fått en annan bild av vilka som var bäst. Vi ställde frågan till några föreningar, men de var inte så intresserade.

– Som upplägget är nu blir Sverigecupen ett pubertetsmästerskap.

Underdog-fenomenet

Löddeprofilen menar att det i mångt och mycket är ännu “värre” när det kommer till USM och de olika stegen som spelas där.

– Framförallt i P14-klassen. I vissa lag springer där någon kille som är 195 centimeter lång och väger 75 pannor, som då möter en kille som är bara barnet och inte ens kan stava till pubertet, en kille som knappt kommer upp i 40 kilo med med skolväska på ryggen. De hade inte mött varandra i brottning direkt.

– Där handlar det om ledarna och att man är duktig på att peppa och lyfta dem som man märker är intresserade, har boll i sig men kanske är sena i puberteten. Det finns ju något som heter underdog-fenomenet och det handlar om att de som är födda sent utvecklar talanger för att överleva eftersom de är fysiskt underlägsna.

Persson utvecklar sitt resonemang om underdog-fenomenet:

– Det kan vara så att det motoriskt sett är bättre om puberteten infaller senare. Och med det menar jag att de som hamnar i puberteten tidigt lär sig att spela handboll på ett sätt eftersom de är fysiskt överlägsna och att de därför inte når sin fulla potential. De kanske i åldrarna 12-16 år kan hoppa och skjuta över andra och lär sig därmed ett beteende som inte fungerar lika bra när alla är mer eller mindre lika stora.

– Det är därför det ställer krav på ledarna att motivera. Vi gjorde ett försök i Lödde med pojkar födda 2009-2011 att hitta grupper efter fysisk mognad, men den sociala kontexten med kompisar och så gjorde att det inte fungerade, de ville spela med kompisarna de gick i skolan med.

Så jobbar Lödde med elit och bredd

En ständig fråga inom svensk handboll, som så klart hänger ihop med biologisk mognad, är den om elit och bredd. Lödde Vikings har sitt sätt att jobba för att få med både de som verkligen vill satsa på handbollen och de som inte har samma ambitionsnivå.

– Vi har jobbat likadant i rätt många år nu där spelarna får styrketräning och gym som en naturlig del i att spela handboll när de är 13 år. Det är ofta där man kan se om de brinner extra eller inte. Så när de kommer upp till 13-14-års ålder är det tre handbollspass och ett kollektivt gympass i veckan. Och de som vill lite mer och brinner lite mer kanske hoppar över en träning med det egna laget och tränar en eller två gånger med de som är ett eller två år äldre, för att få den utmaningen.

– Sen är det så att vi toppar i USM, men inte i det vanliga seriespelet. Vi vill att alla ska spela med varandra, även om vi självklart också anmäler lagen i nivåanpassade serier. Vissa av spelarna kanske spelar 80 procent av matcherna i en tuff serie och 15-20 procent i en lite lättare serie, och sen är där även tvärtom. Det handlar till 100 procent om att du ska både lyckas och misslyckas på matcherna för att lära dig mest, säger Bjarne Persson och avslutar.

– Selektering blir först när de får lov att spela seniorhandboll. Då bedömer vi om de klarar av att spela på den nivån.

LÄS MER: Kartläggning: Så ser selekteringen ut i Sverigecupen & i U-landslag
LÄS MER: SHF om selektering: “Av vikt att skapa medvetenhet”
LÄS MER: Norges nya modell: skjuter upp start för ungdomslandslag – byter från tre till två landslag
LÄS MER: Månsson tycker att för många barn och unga flyttar för tidigt: ”Är det bra för svensk handboll?”
LÄS MER: NIU-gymnasium om tidiga flyttar: “Inte säker på att det är det bästa”
LÄS MER: Lugis akademi – satsar på elit & bredd: ”Bredd föder spets”

Uppskattar du artiklar som den här? Swisha valfritt belopp till 123 572 17 33. Med ditt och andras stöd kan vi producera ännu mer artiklar och innehåll om handboll. Tack för att du läser och följer oss!

ANNONS
ANNONS