ANNONS

Lugis akademi – satsar på elit & bredd: “Bredd föder spets”

En av de, sett till antal aktiva, största akademierna i svensk handboll är den i Lugi HF, med 244 spelare bara i åldrarna 15 till 19 år. I en stor intervju med Handbollskanalen berättar Emme Adébo, klubbchef i Lugi, bland annat om hur de byggde upp ungdomsverksamheten igen efter den ekonomiska krisen, varför de har en arvoderad huvudtränare per ungdomslag och om individuella utvecklingsplaner. – Jag är övertygad om att bredd föder spets, säger Adébo.

Det finns en del akademier inom svensk handboll, där vissa kallar det för akademi och andra kallar det för ungdomsverksamhet. Lugi HF är, med sina 244 aktiva ungdomar enbart i åldrarna 15 till 19 år, en av de stora drakarna inom svensk handboll. Men under den värsta ekonomiska krisen var allt på väg att gå helt åt skogen för den anrika föreningen.

– För ett och ett halvt år sedan började vi bygga upp vår förening igen och en av sakerna vi insåg var att en av de mest väsentliga delarna i föreningen är att ha en bra och stark ungdomsverksamhet. Det är grunden och hjärtat i föreningen, inleder Emme Adébo vår intervju med att berätta.

Det Lugi gjorde var att de under sitt omtag i föreningen fokuserade på de ”sista åldrarna”, alltså tjejer och killar som var från 15 till 19 år. Klubben löste finansiering och kunde på så sätt öka resurserna kring ungdomslagen.

– Vi valde att kalla det för akademi, vilket man kan tycka är dumt eftersom folk kan förknippa det med olika saker. Inom fotboll och ishockey är det vanligt med selektering, men vi valde ändå ordet akademi eftersom det passar bra i Lund och i Lugi. Sen har vi valt att definiera det på vårt eget vis vad det är för något.

– För oss är akademi något annat. Det är likt fotbollen och ishockeyn på så sätt att det finns mycket resurser, men det som är olikt är att vi inte har selektering på det sättet utan alla får vara med. Sen har vi selektering i USM för 16- och 18-åringar där vi har ett förstalag och ett andralag.

Drömmer om att bli Nordens bästa utvecklingsmiljö

Som redan nämnt finns det alltså 244 spelare i Lugi som är från 15 till 19 år gamla. Adébo berättar att det finns ett antal grundläggande principer som de följer i akademin.

– Vi tycker att de principerna står ut lite eftersom vi har en dröm vi försöker bygga, en dröm att bli Sveriges och Nordens bästa utvecklingsmiljö för unga spelare. Det finns mycket krav på spelarna, men det finns inga krav att vara bra på handboll. Vi tar heller inte emot spelare från andra föreningar hux flux, även om det kommer lite spelare utifrån, utan majoriteten av spelarna kommer från Lugi.

– Kraven är att träna och vara seriös med sin handboll, även om man inte är bäst i laget.

Vad har de ökade resurserna inneburit mer konkret?

– Samtliga lag har en arvoderad huvudtränare som inte är förälder till någon av spelarna. Samtliga lag har även en sjukgymnast och målvaktstränare. Dessutom har vi en anställd fystränare som hjälper alla lag i akademin. Tillhör man akademin får man dessutom ett rabatterat gymkort till Gerdahallen där alla föreningens lag tränar. Vi försöker helt enkelt skapa en så proffsig miljö som möjligt för att kunna utveckla så många som möjligt att bli sitt bästa jag på sin nivå.

– Förhoppningsvis leder det till en massa bra saker. Att få fram en massa bra spelare är självklart, men vi vill också behålla så många som möjligt inom handbollen. Vi har 80 juniorspelare i Lugi, 40 tjejer och 40 killar, och i Partille Cup tror jag att vi hade tre F18-lag och tre P18-lag. Det är vi stolta över. Jag tror inte att någon annan handbollsförening i Sverige lyckats behålla så många spelare så länge.

– Sen vill vi också vara skitbra på handboll, men jag är övertygad om att bredd föder spets.

Lugi har också en tydlig inriktning och det är individuella utvecklingsplaner för samtliga 244 spelare i akademin. Samtliga utvecklingsplaner finns digitalt i klubbens system.

– Alla akademitränare har sen ett ansvar att göra upp planer och sen följa upp dessa med spelarna. Vi har haft en anställd på halvtid som akademiansvarig i Mads Lyhne Nielsen och under våren tar Robert Månsson över som sportchef för elitlagen och som akademichef. Men att vi har haft den här resursen i Mads i snart två år har gjort att vi har kunnat jobba väldigt strukturerat och utveckla principer för hur vi vill jobba i vår akademi, säger Adébo.

– Det är superviktigt att få fram elitspelare, men det är lika viktigt för oss att fostra goda samhällsmedborgare. Vi tror stenhårt på båda.

Hur mäter ni hur väl ert sätt att arbeta med akademin fungerar?

– Det gör man i efterhand. Hur många spelare är kvar i verksamheten? Hur många blir elitspelare? Hur många blir domare eller funktionär? Hur många sitter i styrelsen? Hur många blir sponsorer? Vi behöver hitta sätt i handbollen att uppfinna och bevara oss själva.

– Vi jobbar också med exit-samtal för att ta reda på varför spelare slutar. Och vi tycker det är viktigt att inte pressa spelarna att välja handboll – det är nyttigt att syssla med fler idrotter samtidigt.

”Inte speciellt glada för att spelare flyttar hemifrån”

I vår intervju med Ola Månsson, Lugis kommande huvudtränare för herrlaget, riktar han kritik mot att klubbar i för hög utsträckning påverkar spelare att flytta hemifrån för att välja deras gymnasie och klubb. Handbollskanalen frågar givetvis Adébo vilka fördelar och potentiella risker han ser med att 15- och 16-åringar flyttar hemifrån för att satsa på handboll.

– Vi är inte speciellt glada för att spelare flyttar hemifrån utan tycker generellt att 16-åringar borde bo hemma hos sina föräldrar. Det händer att någon spelare utifrån verkligen vill till Lugi och i undantagsfall har vi tagit emot spelare. Det är heller inte så lätt att komma in på Polhemsskolan eftersom det finns så många duktiga lokala spelare här. Dessutom är det ganska höga betygskrav för att komma in.

– Min åsikt är att det borde varit mycket bättre att utveckla fler NIU som är starkare så att spelare inte behöver flytta. Jag är inte förtjust i tanken att min son skulle flytta hemifrån när han blir 16 år.

Läggs det ibland för mycket tid och kraft på att värva unga spelare från andra föreningar jämfört med att utveckla den egna verksamheten?

– Det är klart att det är bättre ju fler föreningar som satsar på att utveckla sin egen grej, snarare än att värva från andra. Eller att de blir besvikna på spelare som lämnar men själv inte har något erbjudande som är bra nog. När man tappar en ung spelare, som vi gjorde för första gången egentligen i klubbens historia (Harry Cato Jablonsky till HK Malmö, reds.anm) måste man navelskåda sig själv. Var vårt erbjudande tillräckligt bra? Spelare som trivs i sin egen förening och utvecklas vill ju inte lämna. Det är en viktig poäng tycker jag, säger Emme Adébo.

LÄS MER: Kartläggning: Så ser selekteringen ut i Sverigecupen & i U-landslag
LÄS MER: SHF om selektering: “Av vikt att skapa medvetenhet”
LÄS MER: Norges nya modell: skjuter upp start för ungdomslandslag – byter från tre till två landslag
LÄS MER: Månsson tycker att för många barn och unga flyttar för tidigt: ”Är det bra för svensk handboll?”
LÄS MER: NIU-gymnasium om tidiga flyttar: “Inte säker på att det är det bästa”

Uppskattar du artiklar som den här? Swisha valfritt belopp till 123 572 17 33. Med ditt och andras stöd kan vi producera ännu mer artiklar och innehåll om handboll. Tack för att du läser och följer oss!

ANNONS
ANNONS