ANNONS

SHF om selektering: “Av vikt att skapa medvetenhet”

I en stor kartläggning av Handbollskanalen är det tydligt att spelare födda under årets första halvår har en fördel jämfört med spelare födda under det andra halvåret när det kommer till att bli uttagen till både Sverigecupen och ungdomslandslag. Handbollskanalen bad Kalle Andersson, ungdomsansvarig på Svenska handbollförbundet (SHF), att prata om de här svåra frågorna.
– Vårt mål är att utifrån förutsättningarna utbilda och se så många spelare som möjligt, så länge som möjligt. Därför är det av vikt att skapa medvetenhet hos spelare, tränare och föreningar.

Biologisk och fysisk mognad är en het potatis inom svensk idrott, inte bara handboll, och har varit så under en längre tid. Enligt Kalle Andersson, ungdomsansvarig på SHF, pratas det om det även inom förbundet.

– Min känsla är att det pratas mer och mer om ämnet inom svensk idrott och även inom handbollen. Vi är väl medvetna om hur nuläget ser ut och utifrån framtagen statistik både kring Sverigecupen och de olika ungdomslandslag så finns det områden att utveckla, säger han.

– Vårt mål utifrån förutsättningarna är att vi vill se så många som möjligt så länge som möjligt och därför är det av vikt att skapa medvetenhet hos tränare och föreningar om spelarens långsiktiga utveckling och att den kan se väldigt olika ut från individ till individ.

Fysisk mognad spelar in

I Handbollskanalens kartläggning kring selektering till Sverigecupen och ungdomslandslag syntes flera saker. En av delarna som noterades är att spelare födda januari-juni har till synes större möjligheter att bli uttagna än spelare födda juli-december.

I Sverigecupen 2024 för flickor var 130 spelare födda januari-juni medan 89 spelare var födda juli-december. På pojksidan var det 129 första halvåret och 82 det andra halvåret.

– De som är födda det första halvåret har inte större möjligheter, utan förutsättningarna för uttagningen är lika. Men en av anledningarna kan vara den fysiska mognaden hos individerna. Fysik är kopplat till handboll och idrott, och god fysik kan bidra till positiva effekter på planen. Spelare i den här åldersgruppen utvecklas i olika takt, vilket kan vara en anledning till den aktuella statistiken och nuläget. Det är därför viktigt att betona behovet av långsiktig utveckling inom både föreningsverksamheten och SHF:s spelarutbildning för att ge så många som möjligt möjlighet att utvecklas baserat på sina ambitioner och förutsättningar.

– Vi vill alltid utveckla vår verksamhet för att se över möjligheten att göra ytterligare insatser för att fler kan få ta del av spelarutbildningen längre upp i åldern, vilket vi på SHF redan har en del insatser för och som vi även tror distrikt och föreningar arbetar med.

Inom svensk handboll och förbundets spelarutbildning är det fri anmälan, vilket innebär att alla som är upp till 15 år får vara med. Den första selekteringen sker när spelarna fyllt 15 år då det är uttagning till distriktslag.

– Vi vill hålla dörren öppen för så många så länge som möjligt. Även fast det blir en uttagning till Sverigecupen och sen uttagning till åldersgruppens Riksläger så arbetar vi utöver detta med regionsdagar där SHF kallar spelare som inte blivit uttagna till Riksläger eller inte varit med inom SHF spelarutbildningsverksamhet tidigare. Utöver det så jobbar vi med träningsdagar för respektive landslag där vi skapar möjligheten att fler spelare ska bli sedda och få ta del av utbildningen, berättar Andersson.

Finns det en risk för att Sverigecupen orsakar för tidig selektering?

– I alla uttagningar så finns det alltid risker som kan påverka individerna. Vi behöver hjälpas åt att kommunicera att det finns flera vägar framåt för att nå sina mål.

Ju tidigare urvalet sker – desto högre är risken att välja fel. Är det inte så?

– Det stämmer, därför har vi valt en väg med en fri anmälan inom vår distriktsverksamhet till 14-15-årsåldern oavsett årgång. Utifrån de förutsättningar som vi i dagsläget har så tycker jag att SHF:s modell är bra då vi har skjutit fram selektering så långt som möjligt. Det vi ska ha med oss är att vi vid 14-15 års ålder har fri anmälan till att vi vid 16 års ålder ska göra en uttagning till det första U-landslaget.

HF Syd stack ut på flera sätt i Sverigecupen

Att selekteringen sker råder det inga tvivel om. Och vid en titt på de två mästarlagen från Sverigecupen 2024 (båda HF Syd) blir skillnaderna i när spelarna är födda på året ännu tydligare än de var i stort under turneringen (Q1 är januari-mars, Q2 april-juni, Q3 juli-september och Q4 oktober-december):

På flicksidan var det 9 spelare födda i Q1, 3 spelare födda i Q2, 0 spelare födda i Q3 och 2 spelare födda i Q4. Och det var rätt likt på pojksidan: 10 spelare födda Q1, 2 födda Q2, 0 födda Q3 och 2 födda Q4. Med andra ord sex gånger så stora möjligheter att bli uttagen om du är född tidigt på året snarare än sent.

Ludwig Bjuhrklint var tränare för HF Syds vinnarlag och förklarar här sin syn på uttagningen och selekteringen.

– Vi har noll intresse av att välja spelare baserat på när de är födda. Och det är ingen information vi har heller. Informationen vi får är namn, vilken position de spelar på och vilken klubb de representerar. I Syd har vi extremt många som söker så för egen del finns det inte utrymme att titta på spelare och säga ‘han är född i januari så vi får ta någon annan istället’, förklarar Bjuhrklint.

Hur kan det vara så stor skillnad som tolv spelare födda första halvåret och bara två spelare födda det andra halvåret?

– Jag vet inte, men det har säkert något med biologisk mognad att göra. Det är klart att det är anmärkningsvärt, säger Bjuhrklint.

– Om jag pratar för egen del har jag vissa parametrar jag utgår ifrån och de handlar snarare om tekniska och taktiska förmågor än fysiska förutsättningar.

Tillbaka till Kalle Andersson och tankarna gällande Sverigecupen, och huruvida det finns diskussioner inom förbundet på att tydligare instruera tränare och ledare att inte fokusera lika mycket på fysik.

– Alla behöver påminnas om spelarnas långsiktiga utvecklingsresa och att det är många parametrar som krävs för att bli en duktig handbollsspelare på elitnivå.

– Inom SHF har vi valt att representera med våra ungdomslandslag mellan åldern U16-U21 då vi anser att det är viktigt utifrån den internationella erfarenheten och vägen mot ett A-landslag. Men eftersom vi valt den här vägen så är det viktigt att jobba med flera olika vägar att nå dit.

Trupper till ungdomsmästerskap inget undantag

Handbollskanalen har även kikat på på hur det såg ut i samtliga svenska trupper till ungdomsmästerskap mellan 2021 och 2024. På flicksidan var 82 stycken av spelarna födda det första halvåret och 62 spelare det andra halvåret. Absolut en skillnad, men inte en lika stor skillnad som på pojksidan där 124 spelare var födda januari-juni och bara 49 spelare födda juli-december.

Dessutom var det en klar övervikt för spelare födda jämna årgångar kontra ojämna årgångar i de olika ungdomslandslagen.

– Det vi ser inom statistiken är att siffrorna jämnas ut år efter år och sista året med U-landslagen så brukar vi se en mycket mer jämn fördelning. Det finns en struktur utifrån de internationella förutsättningarna och de planerade mästerskapen för årskullarna som vi på SHF behöver utgå ifrån och forma på bästa sätt för bästa möjliga utveckling. En strategi som vi har är att spelarutbildningen har lika omfattning oavsett kön och årskull.

Men SHF gör ändå någon form av selektering eftersom det är en klar majoritet i svenska ungdomslandslag vad gäller spelare födda jämna år?

– Spelarna i respektive årskull har samma förutsättningar men utifrån helhetsstrukturen så börjar den udda årgången med spelarutbildningen ett år senare, men det stänger inga dörrar till att inte kunna vara uttagningsbar till ett U-mästerskap. Som jag tidigare har nämnt så finns det vissa förutsättningar som vi behöver förhålla oss till men vi jobbar hela tiden med frågan för att kunna utveckla verksamheten och tillsammans med SDF, förening och skola för att skapa så bra utvecklingsmiljöer som möjligt för så många spelare som möjligt.

Vad mer kan förbundet göra för att hjälpa spelarna födda ojämna år?

– Det finns många saker som man kan göra. Det är viktigt att de som är födda ojämnt år har samma förutsättningar att bli sedda och utvecklas som de som är födda jämnt år. Vi ser över hur vår struktur ser ut och hur vi i framtiden kan arbeta med våra utmaningar och uttagningarna.

Det som är extra intressant är det faktum att det ofta jämnar ut sig när det kommer till seniorlandslagen. Då är det jämnare både vad gäller när på året spelarna är födda, men också jämna kontra ojämna årgångar.

– Där vill jag ge extra beröm till svensk handboll och framförallt alla som jobbar med individerna i föreningar, SDF, skola och SHF. När vi se de siffrorna så tycker jag vi har lyckats med att skapa en medvetenhet om att det finns flera vägar att nå sina mål och resorna ser olika ut från individ till individ. Man har lyckats hjälpa individerna att fortsätta utvecklas även om de kanske inte spelat med ett ungdomslandslag. Det är ett positivt kvitto i mina ögon, säger Kalle Andersson.

Man läser eller hör ofta om goda exempel på spelare som tagit sig till seniorlandslag utan att ha spelat någon ungdomslandskamp. Men hur många spelare riskerar selekteringen att ha slagit ut på vägen?

– Det är svårt att svara på då det brukar vara många faktorer som spelar in när en spelare väljer att sluta idrotta eller spela handboll. Men vi försöker göra insatser för att så många som möjligt ska bli sedda. Mycket handlar om att spelarna ska vara i en motiverande och bra utvecklingsmiljö och att de tillsammans med ledarna har förståelse för den långsiktiga utvecklingen.

Hur stort ansvar ligger egentligen på tränare och ledare runt om i landet när det handlar om att behålla spelarna i handbollen?

– Ledarna har en viktig betydelse. Oavsett vilken miljö de befinner sig i så har ledarna ett stort ansvar att se individen och att få individen motiverad och att fortsätta vilja utvecklas, säger Kalle Andersson och avslutar.

– Vi ska alltid sträva efter att bli bättre – både när det gäller medvetenheten och långsiktigheten. Att vi pratar om hur resan kan se ut från ungdom till senior och det finns flera vägar att ta sig framåt för att nå sina mål och ambitioner.

LÄS MER: Kartläggning: Så ser selekteringen ut i Sverigecupen & i U-landslag

Uppskattar du artiklar som den här? Swisha valfritt belopp till 123 572 17 33. Med ditt och andras stöd kan vi producera ännu mer artiklar och innehåll om handboll. Tack för att du läser och följer oss!

ANNONS
ANNONS