Psykisk ohälsa, del 12: Wallter om Idrottshoppet: ”Förebyggande för att förhindra självmord”

Therese Wallter. Foto: Suicide Zero
ANNONS

Det finns många handbollsspelare där ute som behöver stöd och hjälp, oavsett ålder och situation. Men vad finns för hjälp att tillgå? I höstas startade organisationen Suicide Zero det som kallas för Idrottshoppet, ett initiativ som finns till för att främja psykisk hälsa och förebygga självmord bland barn och unga.
– Idrottshoppet jobbar förebyggande för att stötta och förhindra självmord, säger före detta landslagsspelaren Therese Wallter, som själv var med och utformade Idrottshoppet.

Suicide Zero beskriver sin organisation enligt följande:

”Vi vill få fler att göra mer för ett samhälle utan självmord. Varje år tar runt 1 500 människor sina liv. Det är fyra om dagen. Självmord är ett stort samhällsproblem som vi tillsammans kan göra något åt. Suicide Zero gör allt för att lyfta frågan, identifiera samhällsbrister och sprida kunskap. Varje självmord är ett för mycket.”

För drygt ett år sedan tog representanter för Suicide Zero kontakt med Therese Wallter, före detta landslagsspelare och numera egenföretagare inom teamutveckling, ledarskapsutbildningar och även mental och fysisk styrka. Det som presenterades för Wallter var det som döpts till Idrottshoppet.

ANNONS

– Jag vill arbeta med barn och unga och då var Suicide Zero i ett läge där de hade behov av hjälp att utforma den del av Idrottshoppet som handlar om en övningsbank som ledare kan använda till deras aktiva. På den vägen är det, säger Therese Wallter till Handbollskanalen.

Idrottshoppet testades i våras och lanserades nu under den tidiga hösten. För Wallter var det självklart att engagera sig.

– Jag vill att barn och unga ska må bra och det förebyggande arbetet som Suicide Zero jobbar med ville jag vara delaktig i på något sätt. Och när det kom till idrottsföreningar, där jag har min bakgrund, kändes det klockrent att vara med och påverka arbetet med Idrottshoppet.

Digital & gratis utbildning som tar 45 minuter

Vad är då Idrottshoppet? ”Idrottshoppet är ett digitalt stödmaterial till tränare och ledare i att jobba aktivt för att främja psykisk hälsa och förebygga självmord. Materialet kräver inga förkunskaper och är framtaget i samarbete med ledande suicidexperter,” står det på hemsidan. Handbollskanalen bad Wallter utveckla.

– Utibldningen är riktad till förbund, styrelser och ledare. Det är en digital utbildning på vår hemsida och den är gratis. Utbildningen tar cirka 45 minuter att göra och det handlar om psykisk hälsa, välmående och förebyggande arbete kring självmord, att kunna se varningssignaler bland annat.

– I utbildningen finns stöddokument om man behöver hjälp i sin förening eller träningsgrupp. Eller om man ser att någon inte mår bra eller liknande.

Den första delen är alltså själva utbildningen. Den andra delen är det Idrottshoppet kallar för ”övningsbank”, vilket är precis vad det låter – övningar kring ämnet psykisk hälsa. Och den tredje delen är fördjupning, om man känner att man vill lära sig mer om ämnet. Övningarna riktar sig till personer som är från 9 till 24 år.

– Det handlar om att börja göra något för att barn och unga ska prata om sina känslor och sätta ord på sina känslor – det vet vi främjar psykiskt mående och skapar ett tryggt klimat. Och det finns olika nivåer på övningarna beroende på hur gammal man är och vad man behöver.

– Man väljer fritt bland övningarna och man behöver inte ha det över en hel träning. Jag är själv ledare och vet att man vill få in så mycket som möjligt av den specifika träning i sporten man sysslar med, men de här övningarna tar 3-15 minuter.

Varför är Idrottshoppet så viktigt?

– Vi ser att den psykiska ohälsan ökar och att den finns i alla möjliga åldrar. Och då är Suicide Zeros arbete, och nu även Idrottshoppets arbete, där som stöd och för att jobba förebyggande.

Hur ser du på svensk handbolls arbete med den psykiska hälsan?

– Jag vet att det jobbas för lite med det. Det behöver tryckas på med det ännu mer i ledarutbildningarna, att få med det psykiska måendet. Det hade jag gärna velat se. Sen är det väldigt olika från förening till förening och säkert från lag till lag också, men oavsett så kan det bli bättre, säger Therese Wallter och avslutar.

– Vi vet att det psykiska välmåendet också gynnar prestationen. Man behöver därför ha verktyg att hantera motgångar och utmaningar. Och kan man få in det i sin idrottsverksamhet kommer det att hjälpa en även i andra delar av livet.

Idrottshoppet har redan erbjudit några webbinarier med olika teman, där representanter från handbollen har funnits med. Den 21 november är det ett seminarie på temat ”Vad är ADHD och autism och hur kan jag lägga upp träningen på bästa sätt”.

 

Uppskattar du artiklar som den här? Swisha valfritt belopp till 123 572 17 33. Med ditt och andras stöd kan vi producera ännu mer artiklar och innehåll om handboll. Tack för att du läser och följer oss!

LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 1: Örjan Gruden om sonen Love & att ge unga verktyg att hantera motgångar
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 2: Drömmen togs ifrån Mellegård: ”Tappade kontrollen”
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 3: Idrottspyskologen: ”Handbollen ligger långt efter”
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 4: Fogelström & Wedberg om hur SHF jobbar
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 5: Linnéll om tränarutbildningen & SHF:s nya innovativa app
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 6: Hallbäck om Riksidrottsgymnasiet: ”Belastningsfrågan är superviktig”
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 7: SEH:s roll: ”Försöker stötta så gott det går”
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 8: Så jobbar elitklubbarna: ”En helt avgörande fråga”
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 9: Per Johansson: ”Man mår aldrig riktigt bra i tränaryrket”
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 10: Watson om domarperspektivet: ”Det handlar om förståelse”
LÄS MER: Psykisk ohälsa, del 11: Ekengren: ”Ledarskap & miljö är enormt viktigt”

Hit kan du vända dig om du behöver hjälp:

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning samt uppgifter om närmsta psykiatriska akutmottagning. Tel: 1177. www.1177.se

Bris, Barnens rätt i samhället: Tel: 116 111. Alla dagar, dygnet runt. Vuxentelefon om barn: 0771-505050, vardagar kl 9–12. Chatt, alla dagar, dygnet runt: www.bris.se

Spes – suicidprevention och efterlevandes stöd: Tel: 020-18 18 00. Telefonjour varje dag 19–22. www.spes.se

Pratamera.nu: För råd, stöd och behandling av specialister på psykisk ohälsa. Kostnadsfritt om du är under 20 år.

Suicide zero: Här finns fakta och information kring självmord. www.suicidezero.se/fakta-och-rad

Mind Självmordslinjen 90101: Stödlinje för personer med tankar på självmord. Öppen dygnet runt varje dag. Tel: 90101. Chatt: chat.mind.se

Jourhavande kompis: Stödchatt för barn och unga upp till 25 år. Öppettider måndag-fredag klockan 18-21 samt lördag-söndag klockan 14-17 www.jourhavandekompis.se

Jourhavande medmänniska: Tel: 08-702 16 80, alla dagar kl 21–06. Chatten är öppen söndagar kl 21–24.