Målvaktshjältarna: Vad lärde vi oss?

Handbollskanalen har publicerat en artikelserie om målvaktshjältarna. Vi undrade varför en handbollsmålvakt frivilligt ställer sig mellan stolparna och nu summerar vi svaren vi fick.

Varför ställer man sig i ett handbollsmål frivilligt? Vi frågade ett antal målvakter på olika nivåer, i olika åldrar, i olika delar av världen och fick en härlig resa in i handbollsmålvaktens hjärta och hjärna. Men vad fick vi för svar och vad lärde vi oss?

Vi kan konstatera följande:

Målvakter är nästan aldrig rädda.
Alla våra intervjuade målvakter vittnar om enskilda skott och lägen som kan vara otäcka men att de aldrig är rädda mellan stolparna.

Det gör aldrig ont att rädda
Målvakterna får aldrig ont utan den smärtan bedövas av den enorma adrenalinkicken som följer en räddning och den eufori de känner. Ord som ”super power”, ”fantastiskt glad” och ”extremt direkt feedback” har nämnts.

Grymma egenskaper är en fördel
För vem vill inte ha bra fysik, bra spelsinne, lära sig se mönster, vara modig, ha karaktär, vinna det psykologiska spelet och vara lagets sista utpost? Målvakten har en speciell roll och det finns mycket att lära sig från den positionen.

Räddningarna de minns
Det finns två kategorier räddningar utifrån de intervjuer vi gjorde. Antingen minns man räddningen för att den betydde mycket för en själv. Det kanske var en debutmatch på någon nivå eller en viktig match. Eller så bidrog inramningen och publikens jubel till att man minns en räddning lite extra.

Vill du läsa mer om målvaktshjältarna? Här är länkar till alla våra artiklar:

1. Stefan Hansson
2. Rebecca Nilsson
3. Mayssa Pessoa
4. Johan Svensson
5. Sigge Elenius
6. Alexander Rosén
7. Kristina Jönsson
8. Galina Gabisova