Handbollskanalen har sökt svar på den eviga frågan: Varför ställer man sig i ett handbollsmål frivilligt? Vi frågade ett antal målvakter på olika nivåer, i olika åldrar, i olika delar av världen och fick en härlig resa in i handbolllsmålvaktens hjärta och hjärna.
Boom! Bollen visslar förbi i 130 km/h men allt du vill är att få den på dig. Under de förutsättningarna ställer sig en handbollsmålvakt frivilligt mellan stolparna och alla undrar: VARFÖR?!
Tillsammans med bandymålvakter pekas handbollsmålvakterna ofta ut som de värsta galningarna så i en ny artikelserie ska vi försöka ta oss ett steg närmare svaret på frågan. Resan dit är en underbar resa genom målvakternas egna berättelser om adrenalinkickar, oräddhet och hur sjukt roligt det är att rädda bollar.
Vi får nu ta del av Galina Gabisovas egna ord om livet som handbollsmålvakt. Hon är 35 år, står i mål för ryska Rostov-Don och har gjort 24 A-landskamper för Ryssland.
Om hur hon blev handbollsmålvakt…
Min första tränare såg någonting i mig och ställde mig i mål. Jag tror jag var lång för min ålder. Men jag vill ju egentligen alltid göra mål!
Om känslan att rädda en boll…
Jag gillar verkligen att rädda bollar, jag njuter av mitt jobb. Nu förstår jag att jag inte skulle byta det för någonting annat! Jag känner ett stort ansvar och förtroende från laget och jag tar gärna på mig det.
Om det gör ont att rädda en boll…
Det gör inte ont alls, under så många år som jag stått i mål har jag aldrig känt någon smärta från några skott. Det är en känsla av njutning när du inser att du har stoppat bollen. Att se ögonen på mina lagkamrater gör att du känner dig oövervinnerlig och väldigt glad!
Om hon någonsin är rädd…
Jag är aldrig rädd. Ibland när bollen träffar i ansiktet så gör det ont men å andra sidan gör det mig bara bättre. Det här är vårat jobb.
Om vilka egenskaper hon tror krävs av en målvakt…
Jag tror att allting är individuellt. Olika stilar, olika tekniker. Vissa är långa, andra inte. Men troligen så är reaktionshastighet och förmågan att kunna koncentrera sig på bollen väldigt viktiga egenskaper. För mig personligen är mental förberedelse väldigt viktigt. Jag är väldigt känslosam under en match och det hjälper mig, men ibland blir det ett hinder. När du är sista utposten måste du vara 100% koncentrerad och aldrig tvivla på dina förmågor.
Om hon minns någon särskild räddning…
Det finns många men jag hoppas också att det kommer många fler! Fråga mig efter Final 4 i Champions League så hoppas jag att det kommer ett svar.