Förklaringen bakom nya svenska målvaktssuccén – kroppskontroll

Thomas Forsberg. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Sverige ansågs länge vara världens, åtminstone på herrsidan, främsta målvaktsnation. Det förändrades för några år sedan när det såg tunt ut gällande återväxten. Nu, lite mer än en vecka efter ett finalspel i USM där flera målvakter imponerade stort, har många fått upp ögonen för den svenska målvaktsframtiden.
– Jag tycker att det ser väldigt mycket bättre ut än det har gjort på länge, säger Thomas Forsberg, målvaktstränare i bland annat Sveriges damlandslag, till Handbollskanalen.

Thomas Forsberg är den före detta stormålvakten som numera jobbar som målvaktstränare för damlandslaget samt för Skuru IK:s damlag och Hammarby IF:s herrlag. Dessutom har Forsberg en anställning på Svenska handbollförbundet där hans roll är att utveckla svenskt målvaktsspel. Vår diskussion om svenskt målvaktsspel tar vid kring det nyligen avslutade finalspelet i USM.

– I och med min anställning på förbundet har jag under en längre period hållit koll på hur det ser ut i de olika USM-stegen och även på mästerskap med våra ungdomslandslag. Jag tycker att det ser väldigt mycket bättre ut än det har gjort på länge. Frågan är då vad det egentligen är som ser bättre ut? Det jag mäter målvakter på i ungdomsåren är deras kroppskontroll och huruvida de kan göra det de vill göra, säger Thomas Forsberg till Handbollskanalen.

– Det jag tyckte att man såg tydligare under finalspelet i Uppsala i år är att målvakterna hade mer kroppskontroll än de hade för några år sedan.

Mycket handlar om kroppskontroll

Handbollskanalen bad sedan Forsberg förklara och utveckla vad han menar med kroppskontroll i en målvaktskontext och då kan man lugnt säga att målvaktsvurmaren ”Foppa” gick igång.

– Har du bra balans och kroppskontroll kan du skapa dig din egen spelstil. Har du inte det kan du inte skapa dig möjligheten att röra dig som du vill och som du känner för. Då blir du mer tvingad att göra en rörelse för att du inte har kroppskontroll och därför inte möjlighet att skapa dig din egen stil.

– Många tror att kroppskontroll är kopplat till koordination och det är det på en viss nivå. Men som målvakt kan du hamna i situationer där du inte kan göra det du vill och om vi tar till exempel en kontring där du får ett sexmetersskott mot dig kan du sätta dig i en situation där du står väldigt bredbent, vilket gör det omöjligt att kicka om du skulle vilja göra det. När målvakter hamnar i en situation där de inte kan göra det de vill göra, då innebär det att de inte har kroppskontroll och då inte kan välja den parad de vill efter vilken situation som uppstår.

– Det gäller, i ett sånt läge som jag nyss nämnde, att få ihop fötterna. Har du samlade fötter kan du agera både högt och lågt. Det är bara att testa själv – tar du ihop fötterna helt och lyfter ben i sidled är det inga problem. Men står du med en meter mellan benen och provar samma sak är det något helt annat.

Utbildningsmaterialet förändrade saker

”Foppa” kommer in på det utbildningsmaterial som han var med och tog fram för några år sedan (mer om det senare) ett material som onekligen börjar ge effekt.

– När vi gjorde materialet var analysen från USM:s finalspel och några ungdomsmästerskap. Vi mätte även hur världsmålvakter gör när det kommer till basgrejer.

– Det gäller att ha förståelse för vilka situationer du ska sätta dig i som målvakt. Utmaningen när vi gjorde materialet är att det, till skillnad från utespelare där det finns vissa sanningar, som till exempel att hoppa upp med hög arm när du ska skjuta, så finns det inte riktigt den typen av sanningar när det kommer till målvakter.

– Där har det snarare varit tvärtom. Tidigare ropade många till målvakter i ungdomsåldern att de skulle sträcka på sig vid skott från nio meter, detta för att lite kortare målvakter skulle nå upp. Men det är tvärtom – böj på benen är det som gäller för att en målvakt ska kunna skjuta ifrån i sidled på nio meter.

Vi kommer tillbaka till USM:s finalspel och det faktum att så många målvakter imponerade stort under helgen i Uppsala. Det var till och med så att en målvakt, Arvid Skoog i P18-klassen, blev utsedd till MVP. En utmärkelse som sällan, eller ens någonsin (?) tidigare gått till en målvakt i USM.

– Framförallt är det jäkligt kul att de utser en målvakt till MVP, det betyder att det varit många som presterat på en hög nivå och det är fantastiskt roligt. Arvid står sig redan bra i Handbollsligan och det är uppenbart att fler än han har den höga nivån i sig. Det säger en del.

– På damsidan var Stina Littorin, Wilma Saul och Anna Danielsson i F-18 klassen riktigt bra.

Skiljer det sig något i vad för målvaktstyper vi får fram i Sverige nu jämfört med hur det såg ut för fem år sedan? För tio år sedan?

– Målvaktsspelet utvecklas hela tiden och idéer förändras så klart. Det som är tydligt nu är att målvakter behöver vara väldigt starka på skott från sex meter. Arvid är väldigt stark där och Marko Roganovic i Guif är också väldigt stark där. Nu handlar det mycket om att vara duktig på att hitta position och i det sin kroppskontroll. De typerna som har det spelet i sig har en fördel just nu.

Är det tillfälligheter att så många målvakter är så bra just nu, eller vad beror det på?

– Med risk för att vara lite jävig här så tror jag att en del handlar om utbildningsmaterialet. Jag tror att vi har hittat en bra pedagogik där som gör att vi kommer åt enkla saker som gör ganska mycket i målvaktsspelet. Det blir lätt att snappa upp det där ute för målvaktstränarna.

– En annan sak som påverkat tror jag är det faktum att rollen som målvaktstränare blivit större där ute och fler klubbar prioriterar den rollen högre. Vi har nästan ett överflöd av duktiga instruktörer på riksläger och med våra U-landslag och så var det inte riktigt förut.

Det där utbildningsmaterialet ja. Thomas Forsberg tog fram det tillsammans med Johan Ölund och duon genomförde intervjuer med Mattias Andersson, Jenny Boquist, Johanna Bundsen, Peter Gentzel, Madeleine Gustafsson, Claes Hellgren, Filippa Idéhn, Mats Olsson, Andreas Palicka och Tomas Svensson för att färdigställa materialet.

– Utbildningsmaterialet ingår i TU-utbildningar för alla tränare. Går du utespelareutbildning så involveras målvaktsspelet i TU3 och TU4. Sen pushar regionerna ut materialet till deltagare också och vi började skicka ut det här för fyra år sedan.

– Materialet byggde på att vi tyckte att vi behövde göra något eftersom vi inte längre tyckte att vi var världsledande på målvaktssidan. Handbollen förändrades och från att det var mer klassiskt 6-0-försvar och målvakter som var stabila på skott från nio meter så gick det över till att bli mer sex meter och där var vi kanske inte lika mycket i framkant. Därför behövde vi anpassa oss efter hur spelet ser ut idag. Då hittade vi spännande saker när vi tittade på vad världsmålvakter gör och efter våra intervjuer med alla nuvarande och gamla stormålvakter.

– Gemensamma nämnare för världsmålvakterna är att deras grundställning skiljer sig från sex meter och nio meter. De är mer uppsträckta när skott kommer från sex meter medan de står lite mer böjda på nio meter och böjer kanske benen lite mer och har lite lägre armar. Grundställningen är en stor sak, för den avgör vad du ska kunna göra, och eftersom niometersskott och sexmetersskott är så olika i utförandet är det också logiskt att man har olika grundställningar.

Vad tror du om framtiden för svenska målvakter?

– Jag tycker att vi är på rätt väg. Förbundet har startat en resa som är väldigt spännande. På herrsidan var vi lite oroade ett tag eftersom det inte kom fram så många målvakter efter Palicka och Mikael Appelgren. Nu har Tobias Thulin tagit mark och visat en hög nivå. Talangprojekten som vi jobbat med tror jag är viktiga, Tomas Svensson herrsidan och jag på damsidan, Dan Beutler hjälper till i ligalandslaget för både dam och herr, det är viktigt att vi fortsätter att följa upp längre ner i åldrarna, säger Thomas Forsberg och avslutar.

– Framtiden ser ljus ut och det är väldigt kul att säga det. Vi har fler målvakter på damsidan som spelar i bra klubbar och på herrsidan är återväxten bättre än på länge. Vi har målvakter som kommer i Simon Möller och Fabian Norsten, de har något jäkligt spännande. Förut hade vi tio målvakter som spelade i toppklubbar i Europa och om tio år tror jag att vi är där igen.