På östfronten något nytt? – Handbollskanalen i Moskva

Vladimir Maksimov, Maksim Birjukov Vasiliy Filippov. Foto: Daniel Johansson/Handbollskanalen

De ryska damerna går fram som ett lokomotiv i EM, men på herrsidan har det varit skralt med framgångar och intresset har varit lågt, men nu kan något vara på väg att förändras. Handbollskanalen har varit i Moskva och kollat läget. 

Sovjetunionen och sedermera Ryssland var länge en stor handbollsnation med OS-, VM- och EM-guld i troféskåpet. Namn som Tuchkin, Dujshebaev och Gopin kan framkalla svettningar även hos den mest rutinerade av försvarsspelare.

På senare år har dock framgångarna uteblivit. 2004 knep man åt sig ett OS-brons, men sedan dess har man kämpat för att ens kvalificera sig.

I den inhemska ligan har Vladimir Maksimov suttit bekvämt på tronen, 17 år i rad har hans Chekhovksie Medvedi plockat hem ligaguldet, och ingen har riktigt utmanat. Det har försatt ligan lite i dvala med svikande publiksiffror och lägre status.

Men förra säsongen siktades en tronpretendent i öster. Säsongen 2017/18 dök Spartak Moskva upp och började utmana Maksimovs Björnar. Chekhovskie lyckades till slut knipa åt sig segern ändå, men det hände något med den ryska handbollen. Spartak gjorde något nytt, något oväntat, de utgjorde ett hot mot Maksimovs hegemoni.

Snöfall över Moskva

Moskva är kontrasternas stad. På röda torget ligger på ena sidan mausoleet till kapitalismens fiende nr 1, Vladimir Lenin. Mittemot, på andra sidan torget, ligger GUM, ett av Moskvas största och mest exklusiva varuhus. Staden har en av världens mest effektiva tunnelbanor, men biltrafiken är ökänd för sina hemska köer.

Det återspeglas även ute i Krasnogorsk där Spartak Moskva har sin träningsanläggning. Här, näst längst ut på linjen går tågen varannan minut, men den knappt 5 km långa bilresan från Mitino-stationen till anläggningen tar nästan en halvtimme, den mesta av den tiden sakta rullandes fram.

Jag är här med Maksim Birjukov, presschef för Spartak Moskva, en ung man, med erfarenhet från liknande roller i ryska hockeylandslag. I ett gammalt, slitet kvarter ligger den splitternya anläggningen med bassäng, hall, gym, allt i ett.

Spartak på träning
Foto: Spartak Moskva

Jag är med på Spartaks träning inför derbyt med tidigare nämnda Chekhovskie Medvedi, en otroligt viktig match, både tabellmässigt och prestigemässigt.

Jag får lite tid innan träningen att sitta ner med tränaren, Vasiliy Filippov. 37-årige Filippov sitter på OS-meriter och har själv varit med och hjälp Medvedi till guldet 13 gånger. Han vet hur det känns att vinna, och i år är hans plan att norpa guldet framför sin forna klubb.

Jag hoppar upp på läktaren och tittar på laget. Maksim och jag skrattar lite åt den ryska seden att skaka hand med var och en, hela laget, varje gång man ses. (Ryktet säger att även RIKs juniorer gör samma sak) Truppen är en blandning av unga hungriga spelare, och rutinerade spelare som också har spelat tillsammans med Filippov.

Klubben känns framåt. Ledningen är ung, lokalerna är nya, det lyser entusiasm och ambition om allting.

En oavslutad historia

Dagen efter är det den stora matchdagen. Jag åker ut till Krylatskoe där Spartak spelar sina hemmamatcher. Innan matchen har jag bestämt möte med Leonid Voronin, son till den gamla högersexan Lev Voronin som tog guld i OS, VM och EM sent 90-/tidigt 00-tal.

Voronin jr. är 23 år gammal och spelade förra säsongen i Spartak, men har i år fått rollen som klubbchef. Han berättar för mig om klubbens ambitioner. Det hörs att han brinner för det han gör, och att klubben vill väcka liv i den slumrande ryska herrhandbollen.

Spartaks Mikhail Vinogradov jagas av Chekhovksie Medvedis Aleksandr Kotov
Foto: Spartak Moskva

Matchen slutade sedan efter stor dramatik 24-24. Spartak lyckades inte fälla Medvedi den här gången heller. Men det är tydligt att något händer i rysk handboll.

Spartaks ambitiösa satsning tvingar de andra klubbarna att rycka upp sig. Fansen har börjat återvända till matcherna. Kanske är Spartak gnistan som behövs för få fyr på handbollen i Ryssland igen.

Om 2018/19 är säsongen då Chekhovskies svit bryts får vi se i vår när Superligan avgörs. Fram till dess njuter vi av att följa en rysk Superliga som är mer spännande än någonsin tidigare.

Bilder och intervjuer från Moskva finns på Handbollskanalens instagram: Handbollskanalen