Inför Sverige – Norge: ”Tänkbart att vi roterar lite”

Isabelle Gulldén och förbundskapten Henrik Signell begrundar förlusten. Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Idag avslutar Sverige sitt EM 2018 med en placeringsmatch om 5-6-plats mot grannskapet i Norge. Ett revanschsuget Norge har visat en stigande formkurva på slutet av turneringen, men det har Sverige också.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

– Det kommer att bli tufft och roligt. Vi har stått inför två riktigt stora utmaningar de senaste två matcherna mot både Frankrike och Ryssland. Och nu kommer en till mot Norge som nog vill ha revansch sen VM senast, säger Henrik Signell.

Kan man ändå spela lite mer avslappnat i en sån här match?

– Vi vill vinna såklart men det är inte vinna eller försvinna, det vet vi. Men vi vill vara fokuserade. Vi vill hitta balansen mellan att vara avslappnade och samtidigt gå in helhjärtat, säger förbundskaptenen.

Kommer vi att få se någon rotation på spelare som inte spelat så mycket?

– Det är tänkbart. Det har varit så otroligt täta matcher så det har varit lite svårt att få in spelare som man kanske tror på lite mer långsiktigt.

Oavsett vilka som står på banan så kommer de att få möta ett revanschsuget Norge. Sverige besegrade som bekant norskorna i den avgörande gruppspelsmatchen i VM i Tyskland med 31-28. Då, liksom nu, trodde experter och oddssättare att Norge skulle ta en enkel seger. Men nu, liksom då, finns det vägar till att besegra våra favorittippade grannar.

– Det gäller som vanligt att ha bra anfall mot dem så att man inte får 15 kontringar i baken. Sen hänger ju det mesta på försvaret, säger Bella Gulldén.

I försvaret kommer vi kanske eller kanske inte att få se Sveriges försvarsgeneral Sabina Jacobsen tillbaka på planen. Stjärnan som har dragits med en lårskada har fortfarande hoppet uppe om spel.

– Klart man är jättesugen på att springa in men vi får se. Jag vet ju att det förmodligen inte går. Men inget är helt hundra, vi får se hur det känns innan matchen, säger Jacobsen.

Och om det bara blir kvar på bänken som ”coach”, vad tycker du är viktigt i försvarsspelet för Sverige?

– Vi satt nog i en timme och en kvart igår och snackade om deras anfall igår. Det gäller att stå väldigt tajt i försvaret och inte byta zon för mycket, inte korsa varandras vägar. Att låta dem springa och inte springa efter helt enkelt, säger Jacobsen.

Och i för Sveriges anfall blir det viktigaste att få hål på storspelande storproffset Katrine Lunde ni Norges mål. Lunde har tillsammans med Frankrikes Amandine Leynaud högst räddningsprocent under EM (37%) och har varit överjävlig i lagets senaste matcher.

– Hon har ju storspelat. Men man vet hur mycket hon lägger ner och hur mycket hon tränar, säger Bella Gulldén.

Har du tränat med henne?

– Ja, 2010 tränade vi med Norge inför ett mästerskap. Då var man själv helt ny och hade knappt tränat på egen hand i sitt liv. Då kollade man på henne som tränade livet ur sig varje gång. Kom inte skotten där de skulle så fick man göra om och var inte träningen bra så tränade hon extra efteråt. Det var galet.

Gulldén själv är en av fem nominerade till EM:s bästa mittnior. Kommentar på det?

Jaha. Det är ju kul. Jag tycker att jag har haft ett ganska tufft mästerskap där det har gått åt fokus till att ens hålla ihop kroppen. Så det är skönt att man varit hyfsat stabil. Inte någon topp liksom.

Ingen topp? Du var ju rätt löjlig mot Frankrike?

– Hehe, jo, det var väl den då. Den var ju faktiskt väldigt väldigt bra. Sen har jag lite som en grej, tycker jag själv, att inte ha för låg lägstanivå, säger Gulldén.

Vi hoppas att hela Sverige fortsätter att hålla en hög lägstanivå och förmodligen ser till att vi får bjudas på en sista rysare i EM 2018.

Ni har inte varit jättesjyssta mot tittarna, det har varit spännande hela tiden.

– Det har vi inte, säger en leende Jacobsen. Och jag vet hur det är när man sitter på bänken, det är mycket mer nervöst där än när man själv spelar.

Matchen mot Norge i grannfejden om en femte- eller sjätteplacering startar kl 14:00 och visas på TV3 och Viaplay.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here