Filippov: ”Vi har en överraskning åt Maksimov”

Vasilij Filippov, Spartak Moskva Foto: Spartak Moskva

Den ryska ligan är jämnare än bokstavligt talat någonsin. På fredag är det dags för säsongens viktigaste match. Moskvaderbyt mellan serieledarna Spartak Moskva och regerande mästarna Chekhovskie Medvedi. Handbollskanalen är på plats, och innan Spartak genrepade fick vi en intervju med coach Vasilij Filippov, som själv spelade i Medvedi en gång i tiden. 

December i Moskva är precis så hett som det låter. Jag har blivit inbjuden till Spartak Moskvas träningsanläggning ute i Krasnogorsk, en förstad till Moskva ungefär en tunnelbanetimme bort från centrum. Jag kliver av på Mitino, näst sista stationen på Moskvas blåa linje, och möts upp av Maksim Birjukov från Spartaks pressavdelning.

Tillsammans hoppar vi in i en bil och åker genom Krasnogorsk till träningsanläggningen. Det är ett nybyggt träningscenter med gym, pool och hall, allt i ett. På ena sidan byggnaden ligger små tvåvåningshus i trä som Maksim berättar byggdes av tyska fångar under andra världskriget. På andra sidan tornar ett betongkomplex under konstruktion upp sig.

När vi kommer dit en 45 minuter innan träning har de första spelarna redan börjat dyka upp, och huvudtränare, den landslagsmeriterade Vasilij Filippov sitter på sitt kontor och förbereder. Vi tar plats på läktaren ute i hallen och jag börjar med att fråga honom vad han har för känsla såhär dygnet innan match.

– Vi är redo. Det känns bra, och ska bli kul att spela igen efter ett nästan månadslångt uppehåll. Vi är spelsugna. Samtidigt har Chekhov spelat matcher i både Champions League och Superligan, så de är ju i matchform. Vi får se imorgon vem som har den största fördelen här.

Vad skulle du säga är ditt lags största styrkor och svagheter?

– Vi har ett väldigt bra försvarsspel. Lev Tselisjtjev är viktig, samtidigt som vi har flera spelare med OS-rutin. Bakåt är vi starka. Tyvärr så är vi inte lika bra framåt. Vi spelar bra, kommer ofta till bra lägen men vi får inte så bra utdelning. Det måste vi jobba på.

Och hur ser du på era motståndare, vad är deras styrkor och svagheter?

– Chekhovskie är ett väldigt bra lag. De är unga, snabba, i fysiskt bra form och de kan hålla en väldigt hög nivå flera matcher i rad. Dessutom har deras linje och mittnia ett fantastiskt bra samspel. De känner varandra, och har ett starkt lagarbete. De har inga egentliga uppenbara svagheter. De har haft lite problem med skador.

Så hur ska ni komma åt dem, vad behöver ni göra?

– Chekhovskie Medvedi spelar snabb handboll. De är bättre än vad vi är på det. Det är viktigt att vi inte blir stressade och försöker spela deras spel. Vi måste spela vårt lite långsammare spel. Vladimir Maksimov använder sig inte av så mycket kombinationsspel. Han har ett par varianter som brukar ge utdelning, men imorgon har vi förberett en överraskning åt Maksimov, säger Filippov och ler.

Vad tror du kommer avgöra matchen?

– Imorgon kommer det bli en målvaktsduell. Det är ligans två bästa målvakter, deras Pavlenko och vår Nikolaj Sorokin. Den som spelar bäst kommer ge sitt lag den fördel som behövs i matcher som är såhär jämna. Målvaktsspel kommer vara nyckeln.

Vågar du ge en profetia, vilka vinner imorgon?

– Det är svårt att säga. Men jag ger oss 60% chans och dem 40%. Hade jag sagt 50/50 hade det ju varit samma sak som att säga ingenting.

Efter intervjun går Filippov bort till sitt lag. Det skojas och spelarna verkar glada och laddade. Spartak genomför en lättare träning med ganska mycket lek. Nu är det bara dygnet kvar till den match som ska utvärdera vad Spartaks satsning egentligen går för. 17:30 svensk tid är det avkast i Krylatskoje Sportpalats, och Handbollskanalen kommer så klart vara där.