Ingen vinnare i Moskvarysaren

Vasilij Filippov med Aleksandr Dereven, Spartak Moskva Foto: Spartak Moskva

Det är fredagskväll i Moskva. I Krylatskoe Sport Palace vankas det Moskvaderby. Det är de båda toppkandidaterna, Spartak Moskva och Chekhovskie Medvedi som ska göra upp om saken. Tvåan Chekhovskie försöker i år ta sitt 18:e raka guld, medan serieledande Spartak satsar hårt för att bryta trenden. 

Matchen inleddes mycket jämnt. Chekhovskies Sergej Kosorotov gjorde matchens första mål, men Spartaks Evgenij Tsacharias svarade direkt, till hemmapublikens dånande jubel.

Spartaks coach Vasilij Filippov talade under gårdagens intervju om att målvakterna kommer vara nycklar i matchen, och Medvedis Dmitrij Pavlenko satte ribban högt med en reptilsnabb rexflexräddning på straff. Men även Nikolaj Sorokin i det rödvita Spartak-målet inledde fint.

Det märktes att det var två jämnstarka lag som gick ut på banan, efter 10 minuter spelade stod det 4-4 i mål, och 3-3 i räddningar. Pavlenko fortsatte att göra några spektakulära räddningar och det var jämt skägg halvvägs in i första halvlek.

Spartak-coachen Filippov talade även om att det var viktigt att inte bli för stressade, att Chekhovskie skulle dra nytta av högre hastigheter, men i första halvlek var det Spartak som höll det högre tempot, och förra årets skytteligavinnare Mikhail Vinogradov såg mycket pigg ut.

I 27:e minuten väljer Spartak att plocka ut sin målvakt Sorokin och slänga in en spelare till i anfall, en taktik som visade sig vara framgångsrik och man spelade sig fram till en situation som Medvedi var tvungna att lösa genom att ta en straff. Pavlenko räddade ännu en gång, men Spartaks Oleg Skopintsev plockade upp sin retur och då stod Pavlenko inte längre pall.

I sista minuten hade Spartak 13-12 och anfall. Efter en fin kombination åker Chekhovskies Igor Karlov på matchens första utvisning, och Spartak lyckas näta i halvlekens sista sekund, och publiken blev vild. 14-12 i halvtid, och Chekhovskie Medvedi får nog tacka sin målvakt som klockade in på 11 räddningar i första halvlek.

Andra halvlek riktig ryssare

I andra halvlek var det fortsatt jämt. Chekhovskie kom ut ganska högt i sitt försvarsspel och störde niorna, men det gjorde att Spartak kunde hitta in mer på linjen. Bakåt lurade Medvedi till sig ett par straffar som förvaltades väl av Maksim Kuretkov.

Båda målvakterna gjorde också sitt jobb, och efter 15 minuter var det 19-19.

Det gamla talesättet ”in med boll och målis och hela skiten” verkade ha fastnat i Sergej Kosorotovs öron och med ett underarmsskott från 9 meter tryckte han in både boll och målvakt och förde upp Medvedi i ledning med 20-21.

Fansen (och undertecknad) i arenan fick inte en lugn stund, matchen fortsatte svänga fram och tillbaka, och med 3 minuter var det Spartak i ledning med 24-22. Chekhovskie kom ikapp till 24-24, och med 18 sekunder kvar tog Spartak time out, och med 7 sekunder kvar av matchen åkte Chekhovskie på en utvisning.

Spartak var dock lite för långsamma att utnyttja sina sista 7 sekunder. Aleksandr Dereven sköt ett skott som gick in, publiken reste sig i eufori, men klockan hade hunnit ljuda. Oavgjort 24-24 i Krylatskoe, ett resultat som nog kändes lite som en förlust i Spartaks ögon.

Hur som helst en fantastisk fredagkväll i Moskva, med spännande, högkvalitativ handboll. En spänning som återspeglas även i ligatabellen. Spartak alltjämt i topp.