3 saker vi lärde oss under veckan: ”Nielsen till Guif, Skuru till final & tvålagsrace i Bundesliga”

Jesper Nielsen. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Jesper Nielsen till Guif, Skuru mot final och Bundesliga är nu ett tvålagsrace – det är 3 saker vi lärde oss under veckan.

Nielsen är en massiv värvning – om han kan hålla sig hel

Jesper Nielsen, här i landslaget.
Foto: Michael Erichsen/Bildbyrån.

Jesper Nielsen har skrivit på ett treårskontrakt med Eskilstuna Guif – ett nyförvärv som borde kategoriseras in i ”håll käften-värvning” men som ändå inte riktigt gör det. Varför inte, frågar ni? Jesper Nielsen är ju fortfarande en riktigt bra mittsexa som dessutom kan spela i båda riktningarna.

Det enda frågetecknet jag har rör hans skadehistorik. Faktum är att 34-åringen, som flyttade utomlands 2013, missat mängder av matcher de senaste säsongerna och inte riktigt hittat någon stabilitet där. Men, och det är ett stort men, kan Nielsen hålla sig skadefri blir han naturligtvis ett svårslaget nyförvärv nästa säsong för Guif.

Skuru lär nå final i år

Skurus Alexandra Bjärrenholt.
Foto: Andreas L Eriksson / BILDBYRÅN

Efter segern igår mot toppkonkurrenten H65 Höör har Skuru IK fem raka segrar i Handbollsligan. Visst, det är inte enbart topplag Skuru har mött, men det är fortfarande bra jobbat och framförallt ett tecken på att de har en annan stabilitet i sitt spel än till exempel H65 eller Önnereds HK.

Skuru har några saker som talar för att de når final i år (dit med största sannolikhet IK Sävehof kommer att göra laget sällskap):

1, Jämnheten har jag redan nämnt och den finns där (även om det naturligtvis inte håller att förlora hemma mot Kungälvs HK). Men Skurus lägstanivå är ändå högre än de andra potentiella finallagens (exklusive Sävehofs).

2, Kontinuiteten. Magnus Oscarsson Söder är en skicklig lagbyggare och bygga lag är precis det han har gjort under flera år i Skuru. Spelartruppen är rätt lik den som laget haft de senaste säsongerna och det tror jag talar för Skuru.

3. Spetsspelarna. Rebecca Nilsson har redan vunnit ett SM-guld med Skuru och är en av seriens bästa målvakter. På kanterna har Skuru seriens starkaste par i Jennifer Johansson och Clara Petersson Bergsten. På linjen en av Handbollsligans mest svårstoppade mittsexor i Rikke Dahl Nielsen. Och just det, Skuru har seriens bästa spelare i Alexandra Bjärrenholt.

Bundesliga är nu ett tvålagsrace

Felix Claar.
Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

För att THW Kiel skulle ha hopp kvar om att försvara ligatiteln från förra säsongen hade de nog behövt besegra SC Magdeburg. Det gjorde det inte. De inte bara förlorade, de var rätt chanslöst mot ett Magdeburg som var bättre än Kiel på alla tänkbara sätt.

För att SG Flensburg-Handewitt skulle ha fortsatt chans på ligatiteln hade de nog behövt åtminstone en poäng borta mot Füchse Berlin. De var nära, åtminstone sett till resultatet (det blev en uddamålsförlust) men vi som såg matchen såg något annat, nämligen ett Berlin som var klart bättre än Flensburg på det mesta och som hade kontroll på matchen hela vägen fram till de sista två minuterna.

Med det sagt: Magdeburg och Berlin har 36 poäng vardera och bara förlorat vars en match den här säsongen. Flensburg ligger trea och har 30 poäng. Sedan följer Kiel med 28 poäng och Melsungen med 27 poäng. Det ska till något alldeles extra om inte någon av ligans två bästa spelare, Mathias Gidsel eller Felix Claar, tar hem ligatiteln i Bundesliga den här säsongen.