OV Helsingborg vann inför storpublik, och toppen tätnar i Damallsvenskan

Espen Christensen, OV Helsingborg. Foto: Niclas Jönsson / BILDBYRÅN

I helgen har det varit full omgång i både Dam- och Herrallsvenskan nu när säsongen börjar lida mot sitt slut. Och allt tyder på en rysare i botten hos herrarna och i toppen hos damerna. 

På herrsidan inleddes omgången på fredagen när OV Helsingborg tog emot Skånela inför en storpublik på 2 293 personer. Men trots 20 raka segrar och ett stort stöd i ryggen var det bortalaget som började bäst med en tidig 5–1-ledning. Men som så många gånger förr kom serieledarna i gång igen och ledde i halvlek med 12–11. Med fem raka mål i början av andra halvlek kopplade man greppet och körde vidare mot den 21:a raka segern. Serieledaren från Skåne är nu bara en poäng ifrån att vara klara för spel i Handbollsligan nästa säsong.

Lördag

På lördagen spelades det fyra matcher på herrsidan. Vinslöv tog en viktig seger hemma mot VästeråsIrsta med 25–24 i kampen om den sista kvalplatsen till Handbollsligan, mot just bortalaget.

IFK Karlskrona ryckte upp sig rejält efter bottennappet mot Torslanda i veckan. Hemma mot IFK Ystad tog man två viktiga poängen i jakten på toppen och kvalplats.

I Damallsvenskan åkte GUIF på besök till Nolhagahallen och Alingsås i den fortsatta kampen för överlevnad i serien. Halvvägs såg det ut som Eskilstuna-laget skulle kunna få med sig två poäng hem. Men med hjälp av Kajsa Lindberg Blomhs sex mål i andra halvlek (elva totalt) vände hemmalaget och vann tillslut med 28–26.

Söndag

På söndagen var det bottenlagen i Herrallsvenskan som var i fokus. Ligajumbon RIK tog emot ligatvåan Varberg, medan Torslanda, som inför dagen låg näst sist, åkte till Anderstorp. I Göteborg var de jumbon som började bäst, och med Carl Hambergs tre snabba mål kunde man gå upp en 6–2-ledning. Men slarv och missade frilägen bjöd in Varberg i matchen. Varberg vann matchen tillslut med 26–30 och är nu mycket nära en kvalplats.

När de andra bottenkonkurrenterna förlorade sina matcher tog Torslanda chansen att klättra positioner. Med ett försvar- och målvaktsspel som bara släppt in 18 mål mot Karlskrona i veckan, kunde man av bara farten ta sig an hemmalaget Anderstorp och slutresultatet skrev sig 25–33.

På damsidan tog ligatvåan Ystads IF två viktiga poäng i jakten mot Handbollsligan efter en seger med uddamålet hemma mot Kroppskultur. Och efter Kärras seger hemma mot serieledaren Boden är det nu helt jämnt i toppen med fem omgångar kvar. De två topplagen möts om bara två omgångar i en nästan helt avgörande match.

Damallsvenskan i sin helhet:

Lördag
Alingsås HK – Eskilstuna GUIF 28–26
OV Helsingborgs HK – Skånela IF 25–20
BK Heid – Tyresö Handboll 21–29
Söndag
Kärra HF – Boden Handboll IF 30–23
Huddinge HK – IFK Örebro 24–26
Ystad IF HF – GF Kroppskultur 29–28

Herrallsvenskan: 
Fredag
OV Helsingborg – Skånela IF 27–20
Lördag
HK Drott – LIF Lindesberg 37–24
IFK Karlskrona – IFK Ystad 25–21
Vinslövs HK – VästeråsIrsta HF 25–24
Kungälvs HK – Tyresö Handboll 26–26
Söndag
Redbergslids IK – Varberg HK 26–30
Anderstorps SK – Torslanda HK 25–33