Dags för SverigeCupen igen – HK rapporterar från Nyköping

Halland P03. Foto: Christoffer Borg Mattisson

Till helgen spelas SverigeCupen för distriktslag från hela Sverige i Nyköping. I år är det flickor och pojkar födda 2004 som träffas för att spela cirka 100 matcher från fredag lunch till söndag eftermiddag.

Liksom tidigare år finns Handbollskanalen på plats för att bevaka turneringen och arrangemanget, detta år med Naaz Sultani som skribent och videoreporter och Matthew Tipple (@Handboll_Matte) som fotograf.

SverigeCupen lanserades av Svenska Handbollförbundet 1983 och de första 30 åren var det klassiska Duveholmshallen i Katrineholm som var spelplats Sedan 2014 spelas SverigeCupen på mäktiga Nyköpings Arenor Rosvalla, en ny tradition som kommer att fortsätta åtminstone till 2021.

Svenska Handbollförbundet arrangerar SverigeCupen som ett led i sin spelarutbildning och talangutveckling både för spelare och unga domare. Tävlingen mellan distriktslagen är prestigefull och förra året vann Stockholms ena flicklag mot Västergötland i finalen och Hallands pojklag blev mästare efter att ha slagit Skånes ena lag i sista matchen.

Utöver turneringen är en central del i SverigeCupen chansen för unga spelare att visa upp sig – både för den stora publiken på plats, men kanske framför allt för ungdomslandslagens förbundskaptener och de olika handbollsgymnasiernas scouter. Från tid till annan ifrågasätts distriktslagsuttagningarna och kritiseras för att sätta onödig press på unga handbollsspelare. Samtidigt har distrikten i förbundets regi en lång process med öppna utbildningstillfällen för alla spelare i en viss ålder, där turneringen är slutstationen för en kull av 15-åringar.

Handbollsfesten i Rosvalla lockar varje år tusentals besökare och för de som inte har vägarna förbi så livesänder arrangerande IFK Nyköping och SolidSport samtliga matcher.

Kanske ses vi i Nyköping i helgen, annars följer du vår rapportering från SverigeCupen här på sajten och i våra sociala kanaler.