Sverige är framme i VM-kvartsfinal och får dessutom gälla som favorit att gå till semifinal. Vem hade trott det före mästerskapet? Men Qatar måste fortfarande besegras – ett erfaret lag med en förbundskapten i världsklass.
Det var 2015 som handbollen tog fart i Qatar. Spelare ”värvades” in och i hemma-VM blev det silver för Valero Rivera och hans lag. Efter det har Qatar inte haft framgångar ens i närheten av det som hände 2015, men de har visat sig kunna mäta sig med de bästa lagen i världen, åtminstone i enstaka matcher.
Hur har då Qatar sett ut så här långt under VM? Mycket har handlat om Frankis Marzo, som varit kanske hela VM:s bäste spelare, eller som Magnus Andersson uttrycker det: ”Han är den spelare som haft störst betydelse för sitt lag under VM”.
Men skytteligaledaren Marzo har också varit väldigt ensam. Åtminstone till att landsmannen från Kuba, Rafael Capote, anslöt till laget. Där har Qatar fått in ytterligare en spelare med otrolig skyttekraft och fysik.
Men där bakom då? Nja, där finns det inte jättemycket. Egyptens näst bästa målskytt, kantspelaren Ahmad Madadi, har gjort 25 mål. Visserligen ett par facit, men Madadi är inte en världsspelare likt Hampus Wanne eller för den delen Lucas Pellas.
Dessutom verkar det som att stjärnmålvakten Danijel Saric missar matchen, men vi får väl se hur det blir med det. Saric är knappast på toppen av sin karriär, men 43-åringen kan fortfarande stänga en match. Ersättaren Abidi gjorde det helt okej under sitt inhopp mot Argentina, men det är normalt sett ingen världsmålvakt.
Men vi får givetvis inte glömma Valero Rivera, en av världens bästa tränare. Rivera har vunnit allt som går att vinna och är en mästare på bänken. Dessutom har Rivera med sig svenskbekantingen Veroljub ”Kos” Kosovac som assisterande förbundskapten. ”Kos” är mest känd för sin tid i skånska klubbar, däribland IFK Kristianstad, IFK Ystad och H43. Men kommer Rivera och ”Kos” att kunna påverka tillräckligt mycket för att Qatar ska kunna besegra Sverige? Det återstår att se.
Så här såg Qatars startsjua mot Argentina ut:
MV: Danijel Saric
V6: Ahmad Madadi
M6: Yassine Sami
H6: Allaedine Berrached
V9: Rafael Capote
M9: Frankis Marzo
H9: Mahmoud Hassaballa
Qatars anfallsspel går oftast ut på att Hassaballa går på övergång och in på linjen. Det ska ge utrymme för Capote och Frankis att kliva fram med sina kanoner. Blir det inte skottläge är inte Frankis främmande för att skicka ut bollen diagonalt på H6 eller in på linjen.
Youssef Benali var fantastiskt bra i VM 2019 och gjorde 46 mål vilket landade i en sjunde plats i skytteligan. Sedan dess har han haft en del skadeproblem och är inte alls i samma form. Nu är det oftast Yassine Sami som startar på linjen men i Benali finns en dold resurs som vi varnar för. I det senaste mötet mellan Sverige och Qatar var Benali ruggigt jobbig och hans åtta mål gjorde matchen riktigt jämn (Sverige vann till slut med en boll).
Mittlås i försvaret består av Sami och den 38-årige, förre egyptiske landslagsspelaren, Hassan Mabrouk. Den sistnämnde är stark som två oxar men fotarbete och djupledsspel är inte vad det har varit. Får Sverige lite svaj här finns läge både att kliva igenom i mitten men också att spela vidare till kant. Mot Argentina spelade även Capote en del trea tillsammans med Mabrouk.
I 6-5 lägger de gärna mittsexan mellan 1-2 på vänstersidan eller 2-3 på högersidan. Här är det ofta Frankis-show där han får välja fritt och Capote kan glida på H9 som tungt skyttealternativ. De har också en rundgångsvariant som syftar till att pressa ner försvaret för att ge Frankis utrymme att skjuta.
Svagheter? Mahmoud Hassaballa krigar på men väger lätt på den här nivån. Om det är någon på niometer Sverige ska låta avsluta så är det han. Kantspelarna har inte heller rosat marknaden direkt. Vänstersexan Madadi har gjort 25 mål men 14 av dessa är via straffkast (stabil där). Berrached och Sassi är något vassare till höger.
Historiskt sett har Sverige en klar fördel mot Qatar. Nationerna har bara spelat mot varandra två gånger och Sverige har vunnit båda matcherna. 36–25 i VM 2017 och 23–22 i VM 2019.
På sajten: Andersson om hotet mot Sverige: ”Varit makalöst bra”
På sajten: Hotet mot Sverige: Skyttekungen från Kuba