Andersson om hotet mot Sverige: ”Varit makalöst bra”

Foto: FC Porto & Bildbyrån

Sverige har ett kanonläge att nå VM-semifinal, så låter det på alla håll och kanter. Även Magnus Andersson tror på Sverige mot Qatar, men legendaren målar upp skyttekungen Frankis Marzo som det stora hotet.
– Han är den spelare som haft störst betydelse för sitt lag under VM. Han har varit makalöst bra, säger Magnus Andersson till Handbollskanalen.

Magnus Andersson har naturligtvis väldigt bra koll på Frankis Marzo. Den Kuba-födde niometersspelaren spelar till vardags i Sporting Lissabon, ett lag som Magnus Andersson och hans FC Porto ställts mot flera gånger.

– Han har ju nästan varit den bästa spelaren i det här mästerskapet, det har verkligen varit något i hästväg. Att han var en fantastisk spelare visste jag, men det han har presterat under VM har varit magiskt, säger Magnus Andersson.

Vad är det som gör honom så bra?

– För det första är han jävligt duktig man-man och en duktig försvarsspelare. Han är ett jäkla hot hela tiden med sin fysik och skottstyrka, men han kan mer än att skjuta. Han är vass på att spela in till linjen, men det gör han mer i Sporting än i Qatar. Nu har han fått en riktig fullträff, jag såg inte det komma att han skulle vara så in helskotta bra.

Frankis Marzo har gjort 53 mål så här långt under VM och leder hela mästerskapets skytteliga. Hampus Wanne är Sveriges bästa målskytt, men Marzo har gjort 17 (!) mål fler än Sveriges kantstjärna.

– Jag tror att det kommer att passa Sverige bra med deras 6-0-försvar och aggressiviteten som finns där. Marzo går mycket inåt och det kan passa Sverige bra. Men du måste vara på honom hela tiden och aldrig låta honom få tid att hänga och sväva, för då har vi sett under VM att även om det ser stängt ut är det aldrig det. Han får runt bollarna ändå.

– Det gäller att aldrig backa på honom och hellre ta ett steg framåt än ett bakåt. Och vara uppmärksam på att han går lite mer åt höger än åt vänster.

Valero Riveras erfarenhet kontra Glenn Solbergs, kan det bli en faktor?

– Qatar kommer inte att komma med något nytt taktiskt på den här korta tiden. De har sitt sätt att spela och Valero kan inte trolla med det lag han har. Jag tror inte att det taktiska kommer att överraska Sverige överhuvudtaget. Qatar lever på att de är stora och fysiska, så kan Sverige springa med dem som de gjort med de andra lagen ser det väldigt bra ut.

Magnus Andersson berättar att han har sett de flesta av Sveriges matcher så här långt under VM. Legendaren, med över 300 landskamper och mängder av titlar på meritlistan, är imponerad.

– Försvarsspelet har varit riktigt bra. 6-0-försvaret ligger i vårt DNA och Max Darj gör ett hästjobb i mitten tillsammans med Jonathan Carlsbogård. Och så har vi fått med Jim Gottfridsson i kontringsfasen, vilket har varit väldigt viktigt. Carlsbogård imponerar otroligt på mig, han visar lugn och rutin fast att han är så pass ung. Men man behöver inte ha massa landskamper utan erfarenhet från Bundesliga gör lika mycket som landskamper.

– Sen har Wanne varit magisk. Det känns som att han kan göra mål från omklädningsrummet, det spelar ingen roll var han skjuter ifrån.

Hur långt tror du att Sverige kan nå i VM?

– Det är precis samma som med Porto och Portugal – Sverige kan slå alla men också förlora mot alla. Men mot Qatar tror jag att Sverige kommer att få en lätt resa, avslutar Magnus Andersson.

På sajten: Så avgörs VM – här är slutspelsträdet