Magnusson om att vara konsekvent, målskytte & Islands VM-chanser

Omar Ingi Magnusson. Foto: Bildbyrån

Han har varit en av världens bästa spelare under de två senaste åren. Nu ska Omar Ingi Magnusson leda Island till VM-succé i Sverige. I en intervju med Handbollskanalen berättar världsstjärnan om sin utveckling, sitt otroliga målskytte samt Islands VM-chanser.

Island är på plats i Kristianstad inför kvällens inledande VM-match mot Portugal. Att det är ett av Islands bästa lag någonsin råder det inga tvivel om. Och ingen har väl missat intresset från de isländska fansen? Magnusson är försiktigt positiv.

– Det känns bra i laget. Vi har riktigt bra spelare och kemin i laget är otroligt bra. Vi ser fram emot att gå in i mästerskapet, säger högernian till Handbollskanalen.

Håller du med om att det är Islands starkaste lag på länge?

– Där får vi helt enkelt vänta och se. Vi har potentialen men vi måste leverera på planen också. Det ser bra ut på pappret, men det är vad vi åstadkommer under matcherna som betyder något. Att kemin inom laget är bra är viktigare för oss än hur vi ser ut på papper.

Island brukar inleda mästerskap starkt för att sedan tappa ju längre turneringen pågår. Magnusson tror att det finns förutsättningar på plats för att undvika ett liknande scenario i det här mästerskapet.

– Vi har mer erfarenhet nu och vi vet vad som krävs för att vinna de största och viktigaste matcherna. Men vi måste spela bra handboll och vi måste vara konsekventa i vårt spel.

En sak som förändrats de senaste åren i det isländska landslaget är att det inte längre enbart är Aron Palmarsson-show. Omar Ingi Magnusson och Gisli Kristjansson kommer båda båda från otroligt starka säsonger i SC Magdeburg och kommer att driva det isländska anfallsspelet under VM.

– Gisli är en fenomenal spelare som har spelat på en hög och konsekvent nivå under en längre tid. De senaste två åren har han utvecklats fint och blivit en fantastisk spelare. Vi pratar så klart samma språk på planen och det har gjort det enklare för oss i Magdeburg. Nu ska vi försöka ta med oss samma spel till landslaget.

Kristjansson i all ära, men Magnusson har bland utespelare kanske varit topp tre bland världens bästa spelare de senaste åren (tillsammans med Jim Gottfridsson och Dika Mem). Men det ligger inte någon större förändring i hans träning bakom den enorma utvecklingen.

– Det handlar snarare om att jag har varit väldigt konsekvent i min rutin de senaste åren. Sen har jag haft tur att jag har bra spelare omkring mig. Hur bra jag är tycker jag är upp till andra att bedöma, men jag försöker att göra mitt bästa varje match.

Du gjorde fler mål (totalt 460) än någon annan spelare i toppligorna under 2022. 101 mål fler än tvåan Francisco Costa från Portugal. Då kan det inte bara bero på dina lagkamrater?

– Ja, jag såg det. Jag tror att det är lite både och. Jag är i en bra position att kunna prestera, men precis som du säger måste jag prestera under lång tid för att kunna nå de siffrorna, säger Omar Ingi Magnusson.

LÄNK: Gomes: ”Island kan ta medalj, men det kan vi också göra”

LÄNK: Isländska invasionen är här: ”Vi försöker ha kul när vi stöttar vårt lag”

LÄNK: Isländska experten: ”Vårt mest talangfulla lag någonsin”

LÄNK: Olafur tillbaka i Kristianstad: ”Känns som att komma hem”