Ligalandslaget – en succé som börjar att göra avtryck

Jonathan Carlsbogård och Linus Persson. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

Sverige drabbades av flera avbräck före VM och har till stor del en ny trupp jämfört med hur de senaste mästerskapstrupperna har sett ut. Ligalandslaget, som startades 2017, har fem spelare från den första truppen med i årets svenska VM-lag. 

Den första truppen till det då nystartade Ligalandslaget togs ut i april 2017 och i truppen finns flera bekanta namn. Det var dåvarande förbundskaptenen Kristján Andrésson som tog ut truppen och i den finns fem spelare i årets ursprungstrupp till VM:

Hampus Wanne
Daniel Pettersson
Jonathan Carlsbogård
Linus Persson
Anton Lindskog (uttagen i VM-truppen men lämnat positivt covid-19-test)

Ovanstående spelare har samtliga redan gjort stora avtryck under VM (bortsett från Lindskog naturligtvis, som hade haft en stor roll i laget).

Wanne har utvecklats till en världsspelare i SG Flensburg-Handewitt och Daniel Pettersson har tagit kliv i SC Magdeburg.

Jonathan Carlsbogård hade stort förtroende från Andrésson då han som en av de yngsta spelarna togs ut i den första truppen och dessutom på positionen (V9) där konkurrensen är störst. Carlsbogård har sedan varit en toppspelare i Bundesliga det senaste året (framförallt om man tittar på alla delar av spelet), något vi på Handbollskanalen skrivit om tidigare. Där har vänsternian fått utvecklas vidare och har nu fått chansen i landslaget.

Linus Persson flyttade från HK Malmö och till US Ivry i Frankrike, där han utvecklats till en av seriens bästa högernior.

Tittar vi ytterligare på den där första truppen till ligalandslaget som togs ut för snart fyra år sedan finns även spelare som Tobias Thulin, Emil Frend Öfors, Olle Forsell Schefvert, Philip Henningsson, Josef Pujol och Linus Arnesson med. Samtliga är spelare som haft, eller har, fina karriärer utomlands. Thulin, Frend Öfors, Henningsson och Arnesson har ju samtliga spelat i mästerskap de senaste åren.

Kanske är det vi nu ser i landslaget en effekt av det talangarbete som har lagts ner inom svensk handboll och till viss del i ligalandslaget. Wanne är en spelare som varit med på hela resan, så även Carlsbogård, Pettersson, Persson och Lindskog.

LÄNK: Truppen till första ligalandslaget
LÄS MER: Andrésson om de nya VM-spelarna: ”Blivit som vi hade hoppats på”