Carlsbogård – hetast i Bundesliga: ”Inne i ett sjukt stim”

Jonathan Carlsbogård. Foto: TBV Lemgo

Jonathan Carlsbogård är hela Bundesligas hetaste spelare. Efter EM-uppehållet har 24-åringen gjort 38 mål och 21 assist på fem matcher, samtidigt har klubblaget TBV Lemgo vunnit fyra av fem. – Jag är inne i ett sjukt stim, jag vet inte vad som händer om jag ska vara helt ärlig, säger Jonathan Carlsbogård till Handbollskanalen.

I gårdagens match mot HSG Wetzlar gjorde Carlsbogård tio mål och två assist. Lemgo vann matchen och kan verkligen börja titta uppåt i tabellen.

– Wetzlar har också gått väldigt bra tycker jag, likt oss har de haft ett bra flow den senaste tiden. Vi brände för mycket fria lägen i första halvlek, men i andra satte vi det mesta och eftersom vi är inne i ett fint flow kunde vi behålla lugnet under hela matchen.

– För mig glider bollarna in av bara farten, skrattar han. Jag får ett stort förtroende också och spelar 60 minuter varje match, då blir det enklare att göra mycket poäng. Tajming, avstånd, tempo och allt annat sitter just nu och det blir stolpe in eller målvakt in istället för ut. Det gäller att passa på att njuta när det går så här.

Har du någonsin känt ett liknande flow som du har just nu?

– Innan jag skadade mig i våras hade jag ett par månader då jag var inne i ett bra flyt, men inte som jag har just nu.

Efter EM-uppehållet har Jonathan Carlsbogårds mål och assistkurva sett ut så här: sex mål/fyra assist, sex mål/sju assist, sju mål/fyra assist, nio mål/fyra assist och tio mål/två assist. Under den här perioden har han dessutom blivit uttagen i omgångens lag tre gånger i rad.

– Det är ett bra poängsnitt faktiskt, skrattar han. Det kan jag inte ljuga om.

– Nu blev det så igår att jag gjorde tio mål, men Wetzlar spelar med ett lite lägre försvarsspel och då blir det mer egna lägen. Mot andra lag kan det vara ett annat försvar som möter en och då gäller det att vara anpassningsbar.

Är det något du jobbar mycket med?

– Ja, jag försöker träna på att vara så allsidig som möjligt. Framförallt att jag kan anpassa mig mot olika försvar – står de högt vill jag hitta linje eller kant och står de lågt blir det mer skytte, som mot Wetzlar. Den kombon har jag verkligen hittat.

Vad är det mer som ligger bakom att du gör en supersäsong?

– Egentligen är hela grundpelaren till där jag är idag mina fem år i RIK med bra ledare. Jag jobbade mig uppåt över tid, utveckling är inget som kommer över en natt. Zuta, Wislander och Jilsén har jag att tacka för väldigt mycket. Framförallt Jasmin som jag har suttit med inför varje säsong och pratat om vad jag vill förbättra.

– Förra säsongen var kanske inte någon jättesuccé för min del och då handlar det om att gå tillbaka till grunderna. Jag hade en del kontakt med Jasmin under den perioden och även när jag inte hade det fick jag gå tillbaka till mig själv och se vad jag egentligen är bra på. Nu faller alla bitar på plats och det är en jäkla känsla.

Att saker och ting faller på plats för Jonathan Carlsbogård råder det inga tvivel om. Med sina 107 mål ligger han på 13:e plats i skytteligan och med 88 assist tvåa i den statistiken, före spelare som Andy Schmid, Jim Gottfridsson och Linus Arnesson. Förra säsongen gjorde Kärra HF-produkten 49 mål och 51 assist och även om säsongen blev förkortad på grund av en axelskada är det fortfarande en otroligt häftig utveckling.

– Många vill framåt väldigt fort och har lite bråttom, ibland gäller det att skynda långsamt. Det börjar att ge resultat för min del.

Inom flera sporter pratas det ofta om att spelet går långsammare för en efter ett tag. Att spelare vänjer sig vid tempot och på så sätt saktar spelet ner sig. Är det något du kan känna igen när du jämför din debutsäsong i Bundesliga med årets säsong?

– Magnus Wislander tjatade ofta på mig att det högsta tempot inte alltid är det bästa – det gäller att hitta det tempo som passar en. Och det är ju det du är inne på också. Nu har jag hittat mitt eget tempo och ett lugn i det och då får jag ut så mycket mer i spelet. Så det stämmer verkligen.

Magnus Wislanders tränarkollega Jasmin Zuta skriver så här på Twitter om Carlsbogård:

Handbollskanalen läser upp Jasmin Zutas ord för Carlsbogård, som svarar:

– Det är fint att höra. Han har betytt väldigt mycket för mig och gett mig stort förtroende och tid att utvecklas i mitt eget tempo. För mig handlar det om att utvecklas varje dag, varje träning, varje match och där har Jasmin hjälpt mig. RIK är en grym miljö att komma till, speciellt när du är på väg uppåt i din karriär. Du kommer få hjälpen du behöver eftersom Jasmin är en så driven person. Det är få förunnat att ha en tränare som honom.

Han nämner också att du inte har gjort en enda U-landskamp – nu har du blivit uttagen till nästa A-landslagssamling. Hur ser du på det?

– Det hade så klart varit kul att vara med i U-landslag, men i min årskull 1994-95 har det alltid varit tuff konkurrens. Jag har inte gråtit över det utan kunnat träna mer istället.

– Att bli uttagen i A-landslaget är så klart jättestort. Även om det inte blir några landskamper i Hamburg är det ändå en barndomsdröm som sakta men säkert börjar att gå i uppfyllelse. Det är ett långsiktigt arbete som har tagit mig hit och nu blir det en extra morot att träna vidare – det skulle vara jäkligt kul att få vara med i en riktig landskamp, avslutar Jonathan Carlsbogård.