Andrésson om de nya VM-spelarna: ”Blivit som vi hade hoppats på”

Kristján Andrésson. Photo: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

För snart fyra år sedan togs den första truppen till ligalandslaget ut av dåvarande förbundskaptenen Kristján Andrésson. Med i årets svenska VM-trupp är inte mindre än fem spelare som var med i ligalandslaget 2017.
– Det har blivit som vi hade hoppats på, säger Kristján Andrésson till Handbollskanalen.

Sverige startade VM riktigt fint mot Nordmakedonien och det blev en stor svensk seger. Några av de tongivande spelarna var Hampus Wanne, Daniel Pettersson, Jonathan Carlsbogård och Linus Persson. Samtliga fyra var med i ligalandslagets första trupp redan 2017, en trupp som togs ut av Kristján Andrésson.

– Syftet med ligalandslaget är att förbereda spelarna för A-landslagsspel. Tanken är att minska hoppet mellan att inte ha några landskamper till att vara redo att prestera i skarpt läge, säger Kristján Andrésson till Handbollskanalen.

– Spelarna i ligalandslaget gjorde egentligen samma saker som spelarna i A-landslaget. De gick igenom värdegrunden, de pratade om spelen och syftena med spelen samt vilka vi ville vara. 2017 och 2018 tror jag att vi hade bra med samlingar. Sedan var det färre samlingar 2019, men vi var i Japan och spelade och då var bland andra Felix Claar, Oskar Sunnefeldt, Lucas Pellas, Oscar Bergendahl och Jack Thurin med.

Vad säger du om det faktum att flera av spelarna som du tog ut till ligalandslaget 2017 nu är med och har stora roller i VM?

– Att många har viktiga roller beror på avhopp också naturligtvis. Men det har blivit som vi hade hoppats på, även om vi hade kunnat ha haft fler samlingar än vi hade. Men det blir också en fråga om resurser och fördelningen där.

– Men jag tror definitivt att det är en framgångsfaktor för svensk handboll att nyttja ligalandslaget. Jag hoppas att förbundet kommer att lägga resurser där även i framtiden. Det jobb Dennis Sandberg har gjort tillsammans med flera andra har varit jättebra.

Kristján Andrésson tar själv upp Linus Arnesson som ett lysande exempel, ytterligare en spelare som var med i den första truppen 2017.

– Arnesson kom in inför EM 2018 med väldigt få landskamper under bröstet och gjorde trots det flera bra landskamper under EM. Det tror jag delvis har att göra med att han hade fått erfarenheten från ligalandslaget. Det är en viktig resurs för utvecklingen.

Sverige har nu med flera tvåvägsspelare i landslaget, något som delvis saknades i Andréssons trupper, åtminstone i det senaste mästerskapet.

– Vi har haft väldigt många spelare med talang och vi tittade inte alltid på vilka som var bäst just då utan på vilka profiler som vi tyckte kunde spela i landslaget. Något jag och Dennis pratade om och även jag och Martin Boquist var att vi ville få in tvåvägsspelare.

– Det är viktigt att kunna spela i båda riktningar och redan efter vårt första mästerskap gjorde jag och Boquist analysen att vi behövde fler tvåvägsspelare. Sen valde vi ändå spelare som antingen hade väldigt hög kvalitet framåt eller bakåt och fick göra 1–2 byten under matcherna. Men det var de profilerna, tvåvägsspelarna, som vi ville ha in i ligalandslaget.

Såväl Jonathan Carlsbogård som Linus Persson imponerade stort i premiären mot Nordmakedonien, just eftersom de presterade såväl i anfall som i försvar.

– De har också gjort klubbval där de i Lemgo respektive Ivry fått stora roller. Det är inte toppklubbar, men de har fått stora roller och kanske framförallt Carlsbogård då som har spelat försvar.

– Det har varit tuff konkurrens för Jonathan. Jag hade fått förtroende för spelare som Lukas Nilsson och Simon Jeppsson som var otroligt stora talanger på vänsternio. Sen var Kim Ekdahl Du Rietz tillgänglig igen och vi hade även spelare som Markus Olsson, Philip Stenmalm och Viktor Östlund.

Andrésson pratar mycket om vilka roller spelarna har och att det har stor betydelse att spelare har liknande roller i sina klubblag som i landslaget. Även där är Carlsbogård ett positivt exempel.

– Han har exakt samma roll i både klubblag och landslag. Han får göra valen i sex mot fem och göra alla grejerna som han gör jättebra i Bundesliga. Hade Simon eller Lukas varit med och spelat förstafiol hade Jonathan kanske haft en annan roll än i sitt klubblag. På så sätt får vi se det bästa av honom nu.

Sverige har bara hunnit spela en match i VM så här långt, men vad säger det om bredden att vi har ett reservbetonat landslag som trots allt gör det bra?

– Det är ett kvitto för förbundet att ligalandslaget fungerar. En spelare som Jesper Konradsson är inte ens med i diskussionerna och han gör det jättebra i Danmark. Det finns otroligt många duktiga spelare i svenska handboll, så jag är jätteglad att det gick så bra som det gjorde i den första matchen, avslutar Kristján Andrésson.

Läs även: Ligalandslaget – en succé som börjar att göra avtryck