Guardiola och Morros är utposterade i mitten med en uppgift – stoppa svensken

Gedeon Guardiola och Viran Morros, Spanien. Foto: Bildbyrån

Gedeon Guardiola och Viran Morros är Spaniens försvarsgeneraler som ska få stopp på Sverige i kväll. Efter Sveriges fina insats mot Danmark i vilken Linus Arnesson och Mattias Zachrisson klev fram på ”nya sätt” så har analysen gjorts om. Men är det ett lag som är duktiga på att finslipa detaljer så är det Spanien. Hemläxan är gjord.

ANNONS

205 cm och 105 kg, 199 cm och 99 kg. Är det måtten på två utomjordingar? Nej, det är Spaniens två fyrtorn i mittblocket – Gedeon Guardiola och Viran Morros. Båda har som uppgift att göra allt som krävs för att få stopp på Sveriges niometerslina och mittsexor.

Med deras kylskåpsmått är det lätt att tro att storleken är deras enda vapen, men Guardiola och Morros är taktiskt slipade, rutinerade, stora, starka, rörliga och smarta. Ja, Sverige kommer får en rejäl utmaning att ta sig förbi kanske världens bästa mittblock men Martin Boquist har receptet färdigskrivet.

– Vi behöver fart för att knäcka dem, säger Martin Boquist.

Vi har i en tidigare artikel skrivit om Spaniens anfallsvapen – de tre vise männen, och där lyft fram deras taktiska finesser. Försvarsspel handlar minst lika mycket om taktik och spanjorerna är mästare på detta.

– De är duktiga på att få ner fart, stänga och störa passningvägar. Till slut tar någon ett förivrat skott och då har de både block och målvakt där. Det är ett imponerade försvarsspel måste jag säga. Men om vi får till vårt kontringsspel så är det svårt för dem att försvara sig mot det, fortsätter Martin Boquist.

Vid sidan av försvarsgeneralerna Morros och Guardiola finns Eduardo Gurbindo och Raul Entrerrios. Båda erkänt duktiga bakåt. Håll ett extra öga på Entrerrios som använder sin playmakerhjärna även i försvarsspelet. Precis som Martin Boquist påpekade så är Entrerrios ett bra exempel på en spelare som hela tiden ligger och stör anfallsspelarna. Ibland möter han tidigt, ibland är han mer defensiv.

Spaniens försvarsspelare är inte det enda hotet för Sverige. Bakom står nämligen antingen Rodrigo Coralles eller Arpad Sterbik och städar det som slinker igenom. I Sveriges tidigare segermatcher mot Kroatien och Danmark har motståndarnas målvakter inte haft dagen. Men i dag krävs det mycket för att Coralles och Sterbik inte ska vara på tårna. Det kommer bli riktigt jobbigt om Sterbik står mellan stolparna och är sådär ”siste bossen”-bra, som bara han kan vara.

Gedeon Guardiola (33) spelar i tyska Rhein-Neckar Löwen och är där lagkamrat med svenskarna Mikael Appelgren, Andreas Palicka, Jerry Tollbring och Kristian Bliznac. Viran Morros har varit den spanska klubbhandbollen trogen hela sin karriär. 34-åringen har representerat FC Barcelona sedan 2011 men har också fina klubbar som Ademar Leon och Ciduad Real på sitt CV. Nästa säsong väntar dock nya äventyr i Paris Saint-Germain.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here