Frankrike tog hem bronset efter seger mot Danmark

Nikola Karabatic. Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Vi gratulerar Frankrike som knep bronsmedaljen i EM 2018. Detta var nationens 5:e medalj i EM-sammanhang och hemma i prisskåpet finns redan 3 guld och 1 brons.

ANNONS

Frankrike mot Danmark låter som en EM-final men där är ju som bekant Spanien och Sverige. Istället för final och match om de ädlaste valörerna fick två besvikna lag ladda om till en bronsmatch och båda visade tidigt att bronspengen var värd att slita för.

Den danske förbundskaptenen Nicolaj Jacobsen satsade inledningsvis på en delvis ny niometerslina formerad Mads Mensah Larsen (V9), Rasmus Lauge (M9) och Niclas Kirkelokke (H9). I kassen fick Janick Green förtroendet eftersom den vanligtvis så duktige Niklas Landin inte visat någon storform under mästerskapet.

Handbollens poster boy Mikkel Hansen fick alltså från bänken se en match som började med ”mål på mål”-taktiken från båda håll. Efter de 20 första målrika minuterna var det helt jämnt, 11-11. Med Nikola Karabatic som ständig härförare i det för dagen blåa Frankrike spelade man till sig en tremålsledning, 17-14, innan halvtidsvilan.

36-årige Hans Lindberg var som vanligt på spelhumör och hittade nätet sju gånger i den första halvleken.

I den andra halvleken skulle Danmark komma tillbaka i matchen och då fick Mikkel Hansen förtroendet. Men fransmännen stretade emot bra och Nikola Karabatic och Kentin Mahé tog stort ansvar. Precis som de gjort genom hela mästerskapet.

Med 10 minuter kvar av matchen var Franrikes försprång fem mål, 27-23 och Jacobsen tog time-out för att få ny energi i gänget. Niklas Landin skickades in kassen och i anfallsväg fick den vindsnabbe Michael Damgaard speltid.

Och håll i er nu för det hände det grejer. Danmark började med att göra tre raka mål, ett från Damgaard och två från Lindberg. Slarv från fransmännen i nästkommande anfall gav Rasmus Lauge ett friläge men dansken blev felaktigt avblåst för stegfel. Publiken i Arena Zagreb tände till rejält och istället för 28-27 blev det 29-26 på resultattavlan efter att Nikola Karabatic skickat en projektil i krysset.

Frustration och delvis felfokus i det danska lägret gjorde att Frankrike fick tillbaka momentum och ledningen utökades återigen. Med en minut kvar på matchuret och ställningen 32-28 var matchen avgjord och Frankrike vann EM-brons 2018 med slutresultatet 32-29.

Hans Majestät Lindberg stod för en fantastisk insats med 12 mål på 14 försök.

Frankrike – Danmark 32-29 (17-14)

Frankrike: Nikola Karabatic 9, Cedric Sorhaindo 5, Luc Abalo 5, Kentin Mahé 5, Valentin Porte 4, Nedim Remili 2, Adrien Dipanda 1 Michael Guigou 1,

Danmark: Hans Lindberg 12, Rasmus Lauge 4, Casper Mortensen 4, Henrik Toft Hansen 2, Anders Zachariassen 2, Mikkel Hansen 2, Mads Mensah Larsen 2, Niclas Kirkelokke 1.

ANNONS
Annonslänk: Se alla matcher från Handbollsligan och utvalda matcher från SHE med C More Mycket Sport.
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here