SHF efter RIN:s Varberg-beslut: ”RIN har genom sitt beslut godkänt vår hantering”

Svenska Handbollförbundet tävlingschef Adam Engström under upptaktsträffen till Handbollsligan 2022. Foto: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

HK Varberg blir kvar i Allsvenskan nästa säsong, detta efter att Riksidrottsnämnden (RIN) inte bifallit ett prövningstillstånd, samtidigt som RIN, enligt HK Varberg, skriver att Svenska handbollförbundet (SHF) gjort fel, men inte tillräckligt fel för att RIN ska ta upp ärendet till ytterligare prövning.
– RIN har genom sitt beslut godkänt vår hantering och därför finns det inget för oss på SHF att göra, säger Adam Engström, tävlingschef på SHF, till Handbollskanalen.

HK Varberg skriver bland annat så här på sin hemsida:

”RIN hänvisar tillbaka till SHF eftersom felet av Liganämnden och SHF inte var stort nog för RIN utifrån ”att varje SF ska vara suveränt i fråga om tillämpningen och tolkningen av sina egna tävlingsregler. Endast i undan­tagsfall ska RIN genombryta denna SF:s exklusiva prövningsrätt”. RINs bedömning är att SHF gjort fel men inget olagligt och därför har RIN inte kunnat bifalla ett prövnings­besked.”

Handbollskanalen har pratat med SHF:s tävlingschef Adam Engström, som bland annat säger så här:

– Vi har fått ett beslut av RIN där de meddelar oss att HK Varberg inte har beviljats prövningstillstånd. De har kommit fram till att vi inte har begått ett grovt fel och att vi har agerat i linje med våra regler. Det är den enda informationen vi har fått. Vad Varberg citerar och vad de har fått för information från RIN vet inte jag, säger Engström.

– Jag kan inte uttala mig om några andra texter än de vi har fått.

Hur agerar SHF efter det här beslutet från RIN?

– RIN har genom sitt beslut godkänt vår hantering och därför finns det inget för oss på SHF att göra. Varberg har inte beviljats elitlicens och det beslutet har fastställts. Det finns inget i RIN:s beslut som instruerar oss på SHF att göra något annat.

Varberg skriver på sin hemsida, där de citerar RIN, att SHF har gjort fel, och även om felet inte varit tillräckligt stort för att RIN ska ta upp ärendet till ytterligare prövning är det fortfarande ett fel. Kommer SHF att rätta det felet på något sätt?

– Du hänvisar till Varbergs webbplats och till något citat som vi inte vet var det kommer ifrån. Jag säger inte att det inte kommer från RIN, men jag har inte läst sammanhanget. Du frågar mig om vi ska rätta ett fel baserat på det Varberg skriver.

– Om vi hade gjort fel hade det blivit ytterligare prövning. RIN har meddelat oss att Varberg inte tilldelas prövningstillstånd. RIN har meddelat oss att vi inte har begått ett grovt fel och att vi har följt våra regler. Det stannade på den nivån och det är det vi har att förhålla oss till.

Sedan den här soppan inleddes slutet av mars har representanter för HK Varberg i flera olika inlägg på såväl klubbens hemsida som uttalanden till Handbollskanalen och andra medier uttryckt stor besvikelse och frustration kring hur SHF och Liganämnden har hanterat det här ärendet.

– De tycker att de ska spela i Handbollsligan, men de får inte det eftersom elitlicensen inte är godkänd.

– Om det är så att Varberg har frågat Liganämnden något som de väntar på svar på, då vill jag veta vilken fråga som är ställd. Varberg har inte kontaktat mig och ställt frågor till mig kopplat till elitlicens.

HK Varberg fortsätter att hävda att SHF inte har kommunicerat direkt med klubben sedan beslutet om att Varberg inte tilldelas elitlicens meddelades i slutet av mars. Stämmer det och varför går det till på det sättet?

– Det stämmer att Liganämndens beslut publiceras i en kungörelse i vårt nyhetsflöde på webben. Så har Liganämnden jobbat sedan nämnden infördes – i anslutning till slutomgången publiceras kungörelse på förbundets hemsida. Sen har arbetssätt förändrats genom åren på olika sätt, det har gjorts justeringar. Men det är inget nytt i sig hur Liganämndens beslut kungörs.

Går det att förändra hur SHF och Liganämnden jobbar i sådana här fall, så att föreningar åtminstone får beskedet direkt från er och inte via er hemsida samtidigt som alla andra kan läsa det?

– Kommunikation går så klart att förändra, det är klart att vi kan se över våra kommunikationsrutiner. Det är så klart inte hugget i sten hur beslut publiceras. Men i det här läget har det funnits en fast rutin och den har nämnden följt.

– Om Varberg har frågor om Liganämndens arbete måste de frågorna ställas till nämnden. De kan inte förvänta sig att den andra parten ska gissa vad de undrar och leverera svar. Men mitt svar nu är baserat på att de inte har ställt frågor. Har de ställt frågor till SHF eller Liganämnden och inte fått svar skulle jag gärna önska att de hör av sig till mig så kan jag ta reda på var frågorna har skickats och vi kan se till så att de får svar, avslutar Adam Engström.

LÄS MER: Inget HK Varberg i Handbollsligan efter Riksidrottsnämndens beslut
LÄS MER: HK Varberg ryter ifrån efter beslutet: ”Ska det gå till såhär?”
LÄS MER: Engström om Varberg: ”Informationen har varit tydlig”
LÄS MER: ”CK” efter Varbergs smäll: ”Känns jävligt trökigt”
LÄS MER: Varberg får ej elitlicens – Vinslöv får kvalplatsen