Inget HK Varberg i Handbollsligan efter Riksidrottsnämndens beslut

Varbergs ordförande Peter Ideböhn. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

HK Varberg ser ut att få stanna kvar i Allsvenskan nästa säsong. Riksidrottsnämnden (RIN) menar att ”SHF hanterat beslutet kring Elitlicensen felaktigt men inte brutit mot gällande reglemente tillräckligt mycket, och därför har RIN inte kunnat bifalla ett prövningstillstånd”, detta skriver HK Varberg på klubbens hemsida.

Ni känner väl alla till den här soppan vid det här laget? HK Varberg löste kvalplats till Handbollsligan efter en minst sagt imponerande säsong. Men samma kväll som Varberg säkrade andraplatsen i serien fick de beskedet, via Svenska handbollförbundets hemsida, att de inte beviljades elitlicens och därmed inte skulle få genomföra kvalet till Handbollsligan.

– Är det så här att det kom som en blixt från klar himmel och kommuniceras ut på hemsidan klockan 20.40 efter matchen så är det rent åt helvete. Vi såg med tillförsikt fram emot kvalet och så kom den här skiten, sa Varbergs tränare Christer ”CK” Karlsson till Handbollskanalen då.

HK Varberg överklagade beslutet, en överklagan som nu hanterats av Riksidrottsnämnden (RIN). RIN skriver bland annat att ”SHF hanterat beslutet kring Elitlicensen felaktigt men inte brutit mot gällande reglemente tillräckligt mycket, och därför har RIN inte kunnat bifalla ett prövningstillstånd”.

Med andra ord är RIN tydligt i att SHF har felat i den här situationen, men inte tillräckligt för att det ska tas upp till prövning ytterligare.

Varberg skriver så här på sin hemsida:

”HK Varberg uppfyller därmed det huvudsakliga kravet på Elitlicens, men har på grund av SHF:s bristfälliga hantering och återkoppling av ärendet under januari/februari månad blivit berövade möjligheten att på sportsliga grunder ta steget upp i handbollsligan.

SHF/Liganämnd visade genom sitt agerande ingen vilja att HK Varberg skulle få möjligheten att på kvalificera sig för spel i Handbollsligan. Vi kämpar vidare, oavsett om SHF gör rätt för sig eller ej har vi gjort de som ligger på oss och vad vi uppfattat ligga på oss.

Att notera är att HK Varbergs styrelse fortfarande inte har erhållit någon återkoppling/skrivelse kring Liganämndens beslut utöver nyheten på SHF:s hemsida 2024.03.26”.

LÄS MER: HK Varberg kommentar till Riksidrottsnämndens (RIN) avslag på överklagan om Elitlicens