HK Varberg ryter ifrån efter beslutet: ”Ska det gå till såhär?”

Varbergs ordförande Peter Ideböhn. Foto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

Efter förra veckans besked att HK Varberg inte beviljas elitlicens väljer nu klubbens styrelse att prata ut. Det efter Adam Engströms intervju med Handbollskanalen där SHF:s tävlingschef meddelade att informationen och kontakten med klubben varit tydlig.
”HK Varberg vill starkt dementera dessa uppgifter” skriver klubben på deras hemsida. ”Vi kommer överklaga beslutet”.

HK Varberg har verkligen varit i handbollsveriges epicentrum den senaste veckan. Dock inte för önskvärda nyheter för deras del, utan om beslutet att klubben inte beviljades elitlicens. Något som enligt tränare, Christer ”CK” Karlsson, kommit som en chock. 

Nu pratar Varbergs styrelse för första gången ut och det genom ett pressmeddelandet på klubbens hemsida där de går igenom sin sida av kaoset.

Varberg skriver att historien börjar med att klubben 30 april 2023 presenterade ett negativt bokslut på 24 926 kronor och därmed var tvungna att lämna in ett preliminärt delårsbokslut i slutet av 2023. Därtill skulle de lämna in en handlingsplan på hur de skulle uppnå positivt eget kapital.

Detta ska klubben enligt egen utsago lyckats med även om upplägget ska ha skiljt sig från SHF:s önskade.

”Starkt dementera dessa uppgifter”

Efter beskedet angående elitlicensen sa Adam Engström, SHF:s tävlingschef, till Handbollskanalen att det hade funnits en tydligt kommunikation mellan liganämnden och Varbergs styrelse samt det var de ekonomiska som låg till grund för beslutet.

Klubben motstrider sig helt dessa uppgifter och skriver följande på hemsidan.

”HK Varberg vill starkt dementera dessa uppgifter då det inte har funnit någon som helst dialog mellan SHF/Liganämnd och HK Varbergs styrelse, kring föreningens handlingsplan för att uppnå ett positivt eget kapital och erhålla elitlicens och därmed kunna genomföra kvalspel till Handbollsligan”

”Ska Svensk Elithandboll bedrivas på det här sättet?”

Klubben forsätter med att skriva att de känner sig orättvist behandlade och att de aldrig har fått möjligheten till en diskussion.

”Det är för HK Varberg och utomstående väldigt anmärkningsvärt att kommunikationen inom SHF, mellan SHF och Handbollsligan och inte minst mellan SHF och föreningar är så undermålig gällande så pass viktiga saker som en elitlicens och kvalspel till högsta ligan i en av Sveriges största idrotter. Ska Svensk Elithandboll bedrivas på det här sättet?”

Klubben meddelar tillsist att de kommer överklaga beslutet och inte bara för de sportsliga framgångarna.

”Dels för att HK Varberg är orättvist behandlad av Liganämnden, dels för att ingen förening i framtiden ska behöva hamna i samma situation. Det krävs en förändring i gällande regelverk och beslutsgång för att undvika liknande situationer.”

Läs hela pressmeddelandet: Klargörande från HK Varberg i frågan om hantering av elitlicens