Laganalys inför Champions League Final 4: Rostov-Don

Anna Vyakhireva, Rostov-Don Foto: Rostov-Don

Det andra laget utöver Györ som varit i Final 4 tidigare är Rostov-Don. Och i år kommer de med en tränare som är van vid att vinna och med en comebackande världsstjärna.

Förra året var Rostov-Dons första besök någonsin i Final 4. I år är de tillbaka efter att samlat på sig erfarenhet från i fjol och med världsviktiga Anna Vyakhireva tillbaka i truppen med formstatus 7 av 10.

Talar för:
Varit här förut – En gång är ingen gång, två gånger är en vana. Trots att finalvanan inte är i närheten av Györs så gör faktumet att Rostov-Don varit här förut att de ligger före både Kristiansand och framförallt semifinalmotståndaren Metz rutinmässigt.

De franska mästarna vann båda mötena mot Rostov-Don tidigare i turneringen, men det var inte i ett hett kokande finalspel där allt står på sin spets. Dessutom var inte punkt nummer två på planen i majoriteten av de två mötena.

Anna Vyakhireva – För fyra månader sen hade det har varit en ännu mer självklar punkt att stapla upp. Den lille illern på högernio har nästintill revolutionerat sin position i nutidshandbollen som Ljubomir Vranjes gjorde back in the day.

I OS 2016 blev Vyakhireva utsedd till turneringens bästa spelare och samma visa i EM 2018. Under EM ackompanjerat av vittnen i mixade zonen som förklarade att det ”går inte att få tag på henne”. Det var bara skadan i januari som kunde stoppa henne.

Vyakhirevas skadade sin armbåge i första mötet med Metz och blev borta i nästan fyra månader. Hon gjorde comeback i mitten av april och menade själv i en intervju häromdagen att hon är en sjua i form på en tio-gradig skala.

Defensiven – Lite längre ner i texten kommer ett frågetecken kring Rostov-Dons målproduktion, men på andra sidan banan ser det betydligt bättre ut. Med ett fysiskt försvar framför ryska landslagskeepern Anna Seydokina och spektakulära brasilianskan Mayssa Pessoa är det tajt bakåt. Rostov-Don har släppt in näst minst mål i Final 4, efter Metz.

Talar emot:
Målproduktionen – Rysslands bidrag till finalspelet är laget som kommer med minst gjorda mål i Final4-ryggsäcken. Med 385 gjorda i årets turnering är de 13 mål bakom Vipers, 30 bakom Metz och hela 80 efter Györ. Laget kan dock skylla lite på att man förlorade Anna Vyakhireva till armbågsskadan i januari.

Tränaren:
Ambros Martin – Den spanska tränaren har haft en deltidsprenumeration på Champions League-bucklan som han vann fyra gånger med Györ. Men i år kommer han till Budapest med en på pappret svagare trupp i ett Rostov-Don där han, enligt Anna Vyakhireva till Handbollskanalen, har förändrat i princip allt från träningskoncept och spelsystem till stämning och sammanhållning.

Tre nyckelspelare:
Anna Vyakhireva – Den 24-åriga ryskan är Världens Bästa högernia och har trots nästan fyra månaders frånvaro gjort flest mål för Rostov-Don i årets Champions League.

Anna Sen – Stor och stark och smart och ordentlig vinnarskalle under det blonda håret. Anna Sen kan flexa runt på hela niometerbältet  och är kompromisslös i viljan att vinna. I Rysslands träningsmatcher mot Sverige tidigare i år såg det stundtals ut som att en knuffandes, tjafsandes och hårdskjutandes Anna Sen trodde hon var kvar i EM-finalarenan i Paris.

Lois Abbingh – Vänsternian Abbingh är en av Rostov-Dons få utländska importer, men hon är värd sin last i guld för ryskorna. Med ett oranget hav av landslagserfarenhet för Nederländerna och en magkänsla för mål är 31-åringen en av lagets viktigaste delar.

Semifinalmotståndare:
Metz, kl 18:00

Rankade:
Tvåa