Laganalyns inför Champions League Final 4: Metz

Magnus Uggla – ’Första gången som du ska hålla nån i’ … Ja, struntsamma. Men tack vare Metz så är det faktiskt första gången någonsin som klubben och hela Frankrike har en representant med i Champions Leagues semifinaler. Bonne chance!

Med tre raka ligatitlar och med chans på en fjärde så är det inget fel på vinnarkulturen i Metz. Lägg dessutom till att åtta av spelarna är färska EM-guldvinnare med Frankrike. Men, det här är klubbnivå, det här är något annat – det här är Final 4.

Talar för:
Sammansvetsningen – Ändå, med åtta franska EM-guldvinnare och spelare som har spelat och vunnit ihop i flera år så är sammanhållningen och förståelsen hög i Metz. De mest bärande utländska spelarna som får speltid är tyska nian Xenia Smits och polska nian Aleksandra Zych. Av de två är det bara Zych som är ny för säsongen. Målspottaren Smits har tillhört laget sedan 2015. Men, ett Final 4 är en helt annan het gryta som Metz inte har doppat fingrarna i förut.

Målskillnaden – Av de fyra lagen i finalerna så har Metz gjort näst flest mål (415) och släppt in minst (331). Med det får de en total målskillnad på +84, vilket fortfarande är mindre än Györs (+105), men klart mer än Rostov (+49) och Vipers (+44). En stark defensiv och en vass offensiv – det är väl det som allt handlar om?

Tidigare vinster – Den här punkten gäller semifinalen mot Rostov-Don. För de två gångerna som lagen har mötts i år i Champions League har båda slutat med vinst för fransyskorna. Först hemma med 29-25 och sen borta med imponerande 26-18. Brasklapp är att Anna Vyakhireva inte spelade stora delar av de matcherna. Men det är säkert skönt för Metz, som trots vinsterna går in i semin som knapp underdog, har klarat av ryskorna förr.

Talar emot:
Tuffa spelschemat – I Frankrike spelar lagen, liksom i Ryssland och i Danmark, slutspel i sin liga – som Metz dominerar. Men Metz har spelat totalt fem matcher i serie och cup efter sin senaste Champions League-match jämfört med Rostov-Dons fyra. Final 4-nykomlingen Metz har dessutom spelat sin senaste match mer nyligen än Rostov och kommer att spela sin första final mot Linnea Torstensons Nice redan på onsdag. Motivation slår klass och även fysik, men visst borde extra matcher och kortare vila stjäla några snabba ryck från vaderna.

Tränaren:
Emmanuel Mayonnade – Med sina blott 35 år är Emmanuel Mayonnade den yngste tränaren någonsin i ett Final 4 i Champions Leauge. Fransmannen har tagit Metz till tre raka ligasegrar på tre år och är i år i final igen, som storfavorit, mot Nice. Han utsågs nyligen till Champions Leagues bästa tränare och är nyanställd coach för det nederländska landslaget.

Tre nyckelspelare:
Manon Houette – Vänsterkanten var en av de åtta som var med och vann EM-guld på hemmaplan för Frankrike senast och VM året innan. 26-åringen är Metz mesta målskytt i franska ligan i år och utsågs till bästa vänsterkant Champions Leagues All Star-lag. Tillsammans med högerkanten Laura Flippes ger de Metz spets på vingarna.

Laura Glauser – Franska landslagsmålvakten hoppade ofta in i EM senast och gjorde ofta ett fantastiskt jobb när hon fick chansen. Som ohotad etta i Metz är det ingen skillnad på insatserna. Har nästan på egen hand snott åt sig segrar både här och där i årets Champions League.

Grace Zaadi – En tredje av de åtta franska spelarna som var med och hämtade EM-guldet i fjol, och den viktigaste rent taktiskt. Zaadi är tränare Mayonnades högra hand ute på planen och styr och ställer från sin mittnia. Hon har däremot inte lagt ifrån sig sitt offensiva ansvar och har dunkat in 56 mål i turneringen utöver att ha dukat upp för andra.

Semifinalmotståndare:
Rostov-Don kl 18:00

Rankade:
Trea