Laganalys inför Champions League Final 4: Kristiansand Vipers

Katrine Lunde. Foto: Fredrik Varfjell, Bildbyrån

Från de största till de första. För första gången någonsin har Kristiansand Vipers tagit sig till Final 4 i Champions League. Dessutom har huggormarna genomfört ett norskt maktskifte ute i Europa.

Norge är inte helt ovana med att langa deltagare till semifinalerna i Champions League. De senaste nio säsongerna har Larvik varit med fem gånger och dessutom vunnit en gång – 2010/11. Men nu har vinstvindarna vänt och Kristiansand har Game of Thrones-stulit åt sig kronan som drottningar i väst.

Talar för:
Katrine Lunde – Det är klyschigt men inte helt osant – målvakten är halva laget. Och Katrine Lunde har hand om hela målvaktssysslan i Kristiansand. Med sina 116 räddningar jämfört med målvaktkollegan Eline Fagerheims fem så kan man förstå vikten av att den 39-årige världsmålvakten fortsätter att visa upp sin otäcka lugn- och lungkapacitet.

Snabbheten – Det verkar inte som någon slump att Kristiansand har använt både namn och klubbmärke från huggormen – för de anfaller kvickt. En räddning av Lunde, sen sick, sack, all in-attack. De rosa är ett lag som älskar att springa både snabbare och oftare än sina motståndare.

Momentum”Vi trodde inte att det skulle gå såhär fort”, sa Vipers tränare Ole Gustav Gjekstad i en intervju med EHFCL.com om lagets framfart i Champions League. Om man kan glida vidare på det överraskande vinnande momentum som laget har byggt upp så kan kanske känsla slå klass.

Talar emot:
Underdogs – Du har oftast inget att förlora som underdog, men det stämmer också oftast för att du oftast förlorar. All heder till Kristiansands succésäsong och underhållande handboll men att laget med några få världsstjärnor ska ha en chans mot Györ med nästan enbart världsstjärnor, som dessutom vunnit lagens båda möten i år, känns svårt.

Tränaren:
Ole Gustav Gjekstad – Norrmannen tog Larvik till laget största framgångar mellan åren 1998-05 och 2011-15.
51-åringen tog sen ett break från handbollen och började jobba på försäkringsbolag med 300 anställda i tre år innan suget efter klister och svett kom tillbaka. Han har även noterat 153 landskamper som spelare för Norge och tränade Drammens herrar mellan sejourerna i Larvik.

Tre nyckelspelare:
Katrine Lunde – Likt Benjamin Button verkar Katrine Lunde bli yngre med åren och norskan håller fortfarande absoluta världsklass. 39-åringen har varit en stark, om inte den starkaste, bidragande orsaken till att Vipers slingrat sig till Final 4. Och som socker i saften utsågs hon även till turneringens bästa målvakt.

Linn Jörum Sulland – Ännu en rutinerad räv som har stått för en enastående säsong ute i Europa. Den 35-årige högernian som tidigare vunnit Champions League med Larvik och varit i Final 4 med Györ har gjort flest mål för Vipers i år med sina 76 smällkarameller.

Henny Ella Reistad – Och på motsatt sida åldersspektrumet blänker unga mittnian Henny Ella Reistad klart som en kristallkrona. Den resliga 20-åriga norskan har fått sitt internationella klubbgenombrott och stått för 63 mål i årets Champions League.

Semifinalmotståndaren:
Györ, kl 15:15

Rankade:
Fyra