Genomgång: Vem tar över jobbet i Rostov-Don?

Blir det Per Johansson? Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Handbollskanalen skrev förra veckan om den spanska stortränaren Ambros Martins avhopp från ryska Rostov-Don. Tjänsten som huvudtränare är vakant och måste fyllas, men vilka är aktuella att ta över jobbet i storklubben?

Det finns säkerligen många tränare som hade velat styra och förädla det ryska laget som senaste gången det var Champions League-slutspel gick till final men föll på målsnöret. Kvalitéer i laget finns i mängder och tränaren som tar över har alla möjligheter att vinna den finaste klubblagsturneringen som går att vinna. Handbollskanalen har vaskat fram fyra av de namn som sägs vara aktuella för tränarposten.

  • Tanja Logvin
  • Karen Brödsgaard
  • Per Johansson
  • Helle Thomsen

Det är bara några av de namn som cirkulerar i handbollskretsar och på handbollsforum. Det lär finnas fler namn som diskuteras, för det är ingen liten roll som ska ersättas. Det handlar trots allt om tränarskapet i ett av världens bästa klubblag. Vilka fler tror ni står på Rostov-Dons bruttolista?

Tanja Logvin

Den förstnämnda, Tanja Logvin, har ett stort och långt CV. Hon var aktiv spelare på högsta nivå i över 20 år och har efter sin spelarkarriär bland annat tränat danska Ålborg, Vendsyssel och tyska SV Union Halle-Neustadt. För närvarande är hon huvudtränare för tyska Bundesligalaget Neckarsulm Sport Union.

Tanja Logvin. Foto: SV Union Halle-Neustadt

Som spelare vann Logvin den österrikiska ligan och cupen åtta gånger vardera. I Slovenien blev hon dubbel liga- och cupmästare. Om inte det vore nog så har hon som spelare också vunnit Champions League vid två tillfällen. Det finns också en svenskkoppling med Logvin, hennes dotter Kristina Logvin spelade för några år sedan i svenska Boden Handboll.

Karen Brödsgaard

Den andra tränaren det snackas om är Karen Brödsgaard. Danskan som var assisterande tränare för Alingsås herrar mellan 2016-2018. Hennes meritlista är nästan än starkare. Karen Brödsgaard har som spelare vunnit den danska ligan vid fyra tillfällen och EHF Cup vid ett tillfälle. Hon spelade i Danmark under nästan hela sin karriär, med en avstickare i norska Larvik en säsong.

Karen Brødsgaard. Foto: Mathias Bergeld, Bildbyrån

Utöver klubblagstitlarna var Brödsgaard också en konstant del av det danska landslag som då var ett av världens bästa. Mellan 2000 till 2004 vann Brödsgaard tillsammans med sitt danska landslag OS två gånger och EM en gång, därtill spelade landslaget två EM-finaler. Sedan 2010 har hon varit tränare med bland annat två år som assisterande coach i Sverige. Senaste säsongen var danskan interimtränare i Ålborg. Kanske kan hon nu få ett permanent jobb i ett storlag som Rostov?

Per Johansson

Den tredje tränaren som sägs kunna vara aktuell att ta över efter Martin är välkänd för oss svenskar. Per Johansson. Johansson inledde som seniortränare i Kroppskultur och forsatte sedan sin tränargärning i Alingsås HK mellan 1999-2002. Per Johansson gjorde efter det ett avbrott som tränare på klubblagsnivå fram till 2014 då han tog över Kungälvs HK, där han var fram till 2017. Utöver det har han haft två sejourer i rumänska CSM București och en säsong Boden.

Per Johansson. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Men mest känner vi till Per Johansson för sina uppdrag i det svenska damlandslaget. Från 2005 till 2008 var Johansson assisterande tränare för laget och det sista året, 2008, var också året som bohuslänningen fick äran att ta över som svensk förbundskapten. Den rollen hade Johansson i fyra år, fram till 2012. Under de åren hann det svenska landslaget under Johanssons ledning ta Sveriges första mästerskapsmedalj på damsidan 2010 vid EM i Norge/Danmark. Numera är Johansson förbundskapten för Montenegros damlandslag.

Enligt uppgifter till Handbollskanalen var Per Johansson aktuell för att ta över tränarsysslan i den turkiska klubben Kastamonu Belediyesi, men svensken valde tillslut att tacka nej. Kanske för att chansen att ta över i Rostov-Don kom upp? Ett annat namn som figurerat i samband med Kastamonu Belediyes är Helle Thomsen.

Helle Thomsen

Just Helle Thomsen sägs inte bara vara aktuell för tränarjobb i Turkiet, utan också för jobbet i ryska Rostov-Don. Hon är alltid aktuell för toppjobben på damsidan. Som spelare var Thomsen visserligen med om både silver och brons i den danska ligan, men det är som tränare hon är mest profilerad. Mellan 2012 till 2016 styrde Thomsen det danska laget FC Midtjylland. Det blev en oerhört framgångsrik tid för danskan då laget vann den danska ligan vid två tillfällen, den danska cupen en gång samt EHF Cup en gång.

Helle Thomsen. Foto: Tommy Holl IBL/AOP

Den lyckade perioden i Danmark fick Sveriges förbund att höja på ögonbrynen och 2014 blev Thomsen förbundskapten för det svenska damlandslaget. Sejouren i Sverige varade bara en säsong men under säsongen lyckades hon ta det svenska landslaget till ett brons i EM. Just nu är Thomsen klubblös och fri att göra vad hon vill, möjligheterna finns alltså för ett ryskt äventyr.