Rapp om IHF: ”Jag törs säga vad jag tycker”

Anna Ljungdahl Rapp. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

I flera artiklar på Handbollskanalen har Hassan Moustafa och IHF har kritiserats hårt av bland andra Ramon Gallego. Anna Ljungdahl Rapp arbetar som treasurer (kassör) på IHF och legendaren säger sig inte känna igen de hårda orden från Gallego och hans kollegor.

Ramon Gallego, Tono Huelin och Javier Fernandez kom samtliga med frän kritik mot IHF och framförallt mot organisationens president Hassan Moustafa. IHF har vägrat att svara på Handbollskanalens frågor utan hänvisar till ett uttalande på deras hemsida.

Handbollskanalen ringde därför upp Anna Ljungdahl Rapp, som har en topptjänst inom IHF, för att höra hur hon upplever arbetsmiljön på IHF och om hon känner igen orden från de fyra spanjorerna som har avgått i protest.

– Jag kan bara prata prata för mig själv, men jag törs säga vad jag tycker på IHF. Det är inte alltid som jag tycker likadant som de andra och inte alltid jag får min vilja igenom, men jag kan alltid säga vad jag tycker är viktigt, säger hon. 

Den svenska landslagslegendaren berättar att hon inte har märkt av den typen av arbetsmiljö som Gallego, Huelin och Fernandez har uttryckt.

– Min bild är att Hassan lyssnar när jag säger något. Sen tycker vi inte alltid likadant. Men jag känner inte igen mig i vad de andra har sagt. 

Javier Fernandez kallar IHF för en ”diktatorisk regim”, vad säger du om det?

– Jag känner inte igen det. Ledarskapet är inte så svenskt och det ska vi inte förvänta oss att det är heller. Det är en annan typ av ledarskap och det är bara att förhålla sig till det. För mig är det viktigt att jag säger vad jag tycker och att jag jobbar för handbollens bästa. 

Ramon Gallego var den första att hoppa av och den respekterade spanjoren gjorde det efter att han upplevde att Hassan Moustafa utan grund la sig i hans arbete. Rapp tror att det blir svårt att ersätta Gallego.

– Det är jättetråkigt att Ramon inte är kvar, för han har gjort jättemycket bra saker. Jag är inte fullt insatt i hans arbete, frågorna han tog upp eller hur det har fungerat, men det jag har sett är att han arbetar hårt och är dedikerad. Det kommer att bli tufft att ersätta honom, säger hon.

Gallego menar att Moustafa har lagt sig i utnämningar av domare. Är det okej att göra det?

– Det är svårt för mig att uttala mig om det eftersom jag inte vet mer. Men uppenbarligen är det flera olika saker som har brustit.

Efter en otrolig aktiv karriär valdes Anna Ljungdahl Rapp in som Treasurer i IHF 2017. Tre och ett halvt år har passerat och Rapp trivs bra. Hur mycket kontakt hon har med Hassan Moustafa? Inte mycket.

– Men jag skulle säga att Hassan är en av de som brinner för handbollen. Han försöker se längre fram för att behålla vår olympiska status och det gjorde han genom att försöka få med USA och Kina. Han har också fightats för att få in beachandboll på OS. 

– Han har nog varit viktigare för handbollen än vad många tror. Det är min bild av det.

Om du hade känt att arbetsmiljön hade varit så hemsk som Gallego, Huelin och Fernandez säger, hade du vågat säga det då?

– Ja, det hade jag. Hade jag tyckt som de gör hade jag inte jobbat kvar där. Jag drivs av att saker ska kännas bra och att det är roligt. Hade det inte varit det hade jag slutat, avslutar Anna Ljungdahl Rapp. 

Läs mer: Ramon Gallego svarar IHF
Läs mer: IHF-avhopparen Huelin: ”Jag vet ingen som är lycklig”
Läs mer: IHF-avhoppare nr 3: ”Handball is at real risk”
Läs mer: IHF pressat – vägrar att kommentera avhoppen
Läs mer: Elovsson om Moustafas förslag: ”En främmande tanke”