Nu startar monsterplanen – så ska handbollen bli stor i USA

USA tog guld i IHF Trophy North American Zone 2016. Foto: https://twitter.com/dottimusprime

I veckan gick startskottet för den 10-årsperiod framåt som ska leda till att handbollen etablerar sig på riktigt i USA.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Det går inte komma ifrån. Ska en sport lyckas kommersiellt och växa ekonomiskt och intressemässigt är det en stor fördel att fånga en stor marknadsandel i USA. Där har inte handbollen lyckats ta några större kliv även om idrotten utövas och landslagen har deltagit i OS genom historien.

Nu vill det Internationella handbollsförbundet lyckas. OS 2028 går av stapeln i Los Angeles och med hjälp av det som draglok ska handbollen växa både på bredden och spetsen i USA.

Som ni känner till har IHF med anledning av detta organiserat om hela den Nord-, Central- och Sydamerikanska handbollen inklusive Karibien. De har delat upp den panamerikanska kontinenten i två nya organisationer för att främja utvecklingen av handbollen.

Processen hur detta gått till har enligt motståndarna inte gått enligt regelboken och en juridisk härva med överklagning till CAS, Idrottens skiljedomstol är att vänta. Men IHF väntar inte.

I veckan var Dr Hassan Moustafa, president i IHF, på besök i USA. I Colorado Springs träffade han USA:s Olympiska kommittée för att diskutera hur en strategi skulle kunna se ut. Det inkluderar enligt IHF utvecklingsprojekt, potentiella partners och kommunikationsplan. Den förre EHF-presidenten Jean Brihault tillsattes också som rådgivare och med ansvar att följa upp strategin.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here