Klisterfria handbollen introduceras under 2020 – trots knorrproblem

Foto: J Crosnier

Den mytomspunna klisterfria handbollen blir allt mer verklig. IHF beslutade nämligen i somras att den ska introduceras till U18-VM 2020 för damer. Detta trots att problem har identifierats.

Handbollskanalen har i flera omgångar rapporterat om det projekt som pågår inom IHF att ta fram en klisterfri boll. Ambitionen är att den ska ha samma egenskaper som en fint inlimmad och nytvättad boll men dit har man ännu inte nått. Trots detta har det beslutats att bollen ska introduceras när U18-VM spelas i Kina den 18-30 augusti 2020.

Beslutet fattades inte IHF Council i juli i Göteborg och TV2 Sport har pratat med Per Bertelsen som är ordförande i Commission of Organising and Competitions i IHF samt ordförande i danska handbollsförbundet.

– Det er planen, at den skal testes i Kina til kvindernes U18-VM næste sommer. Der skal den have lov til at blive testet i en rigtig turnering. Men produktet ser umiddelbart fornuftigt ud, säger han till TV2 Sport.

Han fortsätter:

– Hvis spillerne mentalt kan omstille sig til ikke længere at have harpiks på fingrene, så er jeg sikker på, at det nok skal fungere rigtig godt.

Det Bertelsen dock inte berättar är att det på IHF Council i somras rapporterades om problem med bollen. Tysken Dietrich Späte är ordförande för Commission of Coaching and Methods och berättade då om tester i Frankrike. Där hade ungdomar i Eaubonne samt Chatenay fått provträna med bollen mellan februari och april 2019. Ett fåtal tester hade också gjorts hos de franska seniorlandslagen på både herr- och damsidan.

Resultatet rapporteras som ”the overall feedback was mainly positive, adding that some players faced problems with spin shots.” i ett internt dokument som Handbollskanalen fått tillgång till. Någon fördjupning har inte presenterats men det kan tyckas oroväckande om en av handbollens absoluta höjdpunkter, knorren, drabbas. Och utan någon vidare förklaring om hur problemet ska avhjälpas utan istället beslut om att införa bollen på ett ungdomsmästerskap.

IHF har också i sitt förslag till nytt regelverk själva noterat skillnader mellan en klisterboll och klisterfri boll. I ett internt dokument med förslag till regelskrivning formuleras:

”Handballs that are played without resin require a different ball handling. In contrast to handballs played with resin, a more intensive contraction of the forearm and hand/finger muscles is necessary to guide the ball safely. To compensate for this, different sizes and weights were tested, and it is recommended to include the following sizes/weights for handballs played without resin in the IHF Ball Regulations:….”

Så sammanfattningsvis påverkas alltså förmågan att knorra bollen och det blir svårare att hålla bollen i handen. Det kräver starkare muskler i både underarm samt hand och fingrar, allt enligt IHF själva. Något som låter som större skillnader än de som Per Bertelsen beskriver som något ”mentalt” hos spelarna.