IHF: Moustafa omvald, ny norsk domarbas och Anna Rapp stannar

Anna Ljungdahl Rapp. Photo: Mathias Bergeld / BILDBYRÅN

I maj tidigare i år sa IHF:s domaransvarige Ramon Gallego upp sig från posten i protest mot IHF:s president Dr Hassan Moustafa. Presidenten har nu blivit omvald, norrmannen Per Ola Södal har tillsats som ny domarbas och svenska Anna Rapp stannar som kassör, går att läsa på IHF:s hemsida.

Att president Dr Hassan Moustafa skulle bli omvald inom IHF verkade klart redan innan tillkännagivandet. Även förre detta landslagsspelaren Anna Rapp, som 2017 utsågs till första kvinnliga deltagare inom IHF:s exekutivkommitté, stannar kvar på sin tjänst som kassör.

Dessutom har norrmannen Per Morten Södal utsetts till ny domarbas efter att spanjoren Ramon Gallego tidigare avgått i protest mot Dr Hassan Moustafa, efter att denne hittat på en ny egen regel efter Egyptens VM-förlust mot Sverige i VM senast. Då skrev Handbollskanalen:

”I ett mail till Handbollskanalen skriver Gallego bland annat att IHF-presidenten har lagt sig i vilka domare som ska döma mästerskap och specifika matcher. Moustafa har uttryckt tveksamhet kring om domare från exempelvis Norge ska tillåtas att döma matcher Sverige deltar i, och vice versa. ”

Tjänsten som huvuddomare handlar bland annat om att underlätta för att domarna att kunna genomföra bästa möjliga prestation i och med bland annat matchledning, kommunikation och beslut, skriver norska handbollsförbundet på sin hemsida.

– Vi kommer att fortsätta det goda arbete som gjorts för att hitta kriterier som gör domarens beslut så förutsägbara som möjligt. Därför är ett nära samarbete med ”tränarkommissionen” absolut nödvändigt. De ger oss inte bara input som förbereder oss för nya trender i spelet, utan är också viktiga bidragsgivare för att få bästa möjliga lösningar och beslut. Jag har sett detta som en stor styrka i IHF de senaste åren och det kommer så klart att fortsätta, säger den Per Morten Södal på norska handbollsförbundets hemsida.