Säger upp sig – i protest mot IHF-presidenten

Hassan Moustafa och Ramon Gallego. Foto: Bildbyrån & IHF

Ramon Gallego har varit ordförande för IHF:s ”Playing Rules and Refereeing Commission” sedan 2017. Men nu väljer han att hoppa av sitt uppdrag – i protest mot IHF:s president Hassan Moustafa, som själv hittat på en ny regel efter Egyptens VM-förlust mot Sverige.
– Jag hoppas verkligen att något förändras i framtiden, säger han till Handbollskanalen.

Gallego blev vald till ordförande för den här delen av IHF i oktober 2017 och hade innan dess jobbat som elitdomare i 15 år. Under de senaste 21 åren har Gallego haft olika positioner inom IHF, men nu har han sagt upp sin med omedelbar verkan. Anledningen? Han är djupt oense med IHF:s president Hassan Moustafa. 

Den senare har som bekant styrt IHF med järnhand under många år och 76-åringens senaste påhitt var det som fick Gallego att hoppa av. I ett mail till Handbollskanalen skriver Gallego bland annat att IHF-presidenten har lagt sig i vilka domare som ska döma mästerskap och specifika matcher. Moustafa har uttryckt tveksamhet kring om domare från exempelvis Norge ska tillåtas att döma matcher Sverige deltar i, och vice versa. 

”I think that the best Referees must be nominated for the highest events, regardless of gender, or nationality, no matter how many couples from a country, no matter the language of teams and referees,” skriver Gallego. 

Gallego berättar också att han inte kan tåla den politiska press som Moustafa har satt in, en press som kan hota IHF-domarnas ställning som oberoende. 

Handbollskanalen följde upp Gallegos öppna brev med några följdfrågor:

För att förtydliga, presidenten litar alltså inte på att domare från Norden dömer matcher där andra nordiska länder är involverade?

– Exakt. Han tycker inte att domare från samma ”region” som en nation som spelar ska få döma deras matcher, trots att det inte står någonstans i IHF:s regelverk. Det här konceptet hittade presidenten på efter matchen mellan Egypten och Sverige i VM 2021, en match som dömdes av norska domare, säger Gallego.

Hur reagerade du när du fick reda på det här?

– Mitt svar till IHF var att IHF-domarna är ärliga människor och de måste vara oberoende från politiska beslut och press utifrån. 

Hur känner du kring Hassan Moustafas tankar kring nordiska domare?

– Det gäller inte bara domare från Norden utan även från Balkan, medelhavet, Afrika och flera andra regioner. Listan är oändlig.

Beslutet är alltså fattat, domare från Norden får inte döma andra nordiska nationer?

– Så är det. 

Är presidenten lika involverad i andra delar inom IHF?

– Du kan fråga andra inom IHF och de skulle säga att det här är hans stil. Han vill styra och kontrollera allt. Det är knappast ett modernt sätt att styra.

Handbollskanalen söker representanter från IHF.