Finaldags i asiatiska Champions League

Angel Hernandez, Al Duhail. Foto: Sudiarabiens Handbollförbund

Idag, måndag, klockan 17.00 är det finaldags i asiatiska Champions League. Där väntar ett hett möte mellan Al Duhail och Al Kuwait. 

De båda finallagen möttes faktiskt redan i gruppspelet. Där vann Al Duhail (Qatar) med 30–27 efter att Angel Hernandez storspelat och noterats för 7 mål och 13 assist. Kubanen, med ett förflutet i Porto, får med dessa siffror i beaktning ses som nyckelspelaren för Al Duhail i finalen.

Faktum är att en spelare i motståndarlaget, Al Kuwait, var ännu vassare i den matchen. Abdullah Algharaballi stod för imponerande 8 mål och 15 assist den gången.

I semifinalen slog Al Duhail ut Al Najma (Bahrain) med siffrorna 30–22. Återigen var Angel Hernandez poängbäst med sex mål och elva assist.

Al Kuwait å sin sida fick en tuffare resa till finalen. Mot Al Arabi (Qatar) i semifinalen skrevs segersiffrorna till 23–22 efter att Ilyes Zammel visat vägen med sex mål och elva assist.

Inte helt osannolikt kommer de båda målvakterna ha viktiga roller i finalen. Al Kuwaits Althafiri Abdulaziz och Al Duhails Bilal Lepenica ligger tvåa respektive trea i målvaktsligan med 38 i räddningsprocent vardera. Värt att notera är att Althafiri Abdulaziz har fått ta emot 100 skott medan målvaktskollegan Bilal Lepenica endast motat 63 stycken.

På flera sätt väntas detta bli ett hett möte. Inte minst för att det är en Champions League-final, men också på grund av det faktum att Qatar har sprungit förbi Kuwait i den asiatiska handbollstoppen.

Detta sedan Kuwait varit bäst på 80-, 90- och 00-talet, men sedan stängdes av då IOK tyckte att staten styrde för mycket. Under avstängningsperioden seglade Qatar-lagen förbi och har sedan dess dominerat den asiatiska handbollen.

Vinner storfavoriten Al Duhail? Eller blir det istället en signal om att Kuwait är tillbaka på den stora scenen igen? Snart vet vi svaret.

Länk:
Inför: Asiatiska Champions League – med svenskt inslag
Resultat årets asiatiska CL