USM F18 Steg 1: Segrar för HK Aranäs och Alingsås HK

USM är igång och Handbollskanalen spenderade lördagen i Söderkulla Sporthall i Malmö där Steg 1 avgjordes för F18. HK Aranäs och Alingsås HK vann lördagens två matcher. 

Förra säsongen stortsatsade Handbollskanalen på USM och det fortsätter vi att göra i år. Steg 1 började på flera håll den här helgen och Handbollskanalen var under lördagen på plats i Malmö för att bevaka F18-klassen.

Lördagen innebar två matcher och det blev segrar för HK Aranäs och Alingsås HK.

HK Malmö – HK Aranäs 12–27 (8–15)
Under förra säsongens USM var Handbollskanalen på plats i Ronneby för steg 1 F16. Då ställde Aranäs upp och flera av spelarna finns nu med i det lag som är på plats i Malmö under helgen.

Inledningsvis såg det lite nervöst och spänt ut i båda lagen och det tog några minuter innan det släppte. När det väl släppte visade Aranäs klass. Tilda Espling-Ek visade varför hon har landslagsmeriter och målvakten var rena väggen långa stunder under matchen.

Annars handlar mycket i Aranäs om det otroliga tryck laget sätter i förstafas och andrafas. Det är där laget gör de flesta av sina mål och HK Malmö hade svårt att hänga med i den delen av spelet.

Hemmalaget då? I avsaknad av de där naturliga skyttarna på niometer så försökte laget istället spela finurligt med mycket inspel till linje och utspel till kanterna. Kul med lite annorlunda handboll!

En av matchens delikatesser var när hemmalagets Felicia Hellgren blockade ett skott från Aranäs. Otroligt skickligt gjort.

I övrigt var det kul att se Emma Heed i Aranäs som tog otroligt stort ansvar och var duktig både framåt och bakåt. Dessutom visade Emma Bjurdalen att utvecklingen går spikrakt framåt och att den har gjort så det senaste året sedan Handbollskanalen senast såg henne spela i Ronneby.

Aranäs vann till slut stort och har nu ett kanonläge att nå steg 2.

IFK Tumba – Alingsås HK 24–28 (12–11)
Lördagens andra match var en jämn historia som inte avgjordes förrän det var några minuter kvar. Handbollskanalen pratade med IFK Tumbas tränare före matchen som sa att hans lag var underdogs, men Tumba stod upp väldigt bra mot Alingsås matchen igenom.

Tumba gjorde två mål med en spelare mer i den första halvleken och båda var enligt skolboken. Passning ut till vänsterkanten och mål – snyggt och enkelt. Men halvlekens delikatess stod Alingsås för och det var på kontring där lagets nummer tio fångade bollen med en hand och fick iväg ett bra skott. Dessvärre för AHK tog skottet i stolpen.

Alingsås var i förarsätet i stort sett hela första halvlek, men när domarna blåste av hade Tumba ledningen med 12–11. I den andra halvleken bytte lagen mål med varandra innan AHK fick ett grepp på slutet. Avgörandet kom med mindre än fyra minuter kvar då AHK gjorde 26–23. Två spelare stack ut lite extra i AHK och det var Elle Månriddare och Caroline Sjöö.

USM fortsätter under söndagen, då med fyra matcher.