Sammanfattning: USM steg 4 Flickor-A

HK Silwing/Troja firar sitt avancemang Foto: Facebook @silwingtroja

Det har varit en hel del spännande matcher i denna åldersklassen och mycket nerver. Många lag som kämpade in i det sista för gruppvinsten som också betyder en plats i finalsteget i Malmö 12-14 maj. Det är alltså bara gruppvinnaren som går vidare i dessa 8 grupper. 

Grupp 1

Detta var på förhand en väldigt öppen grupp men att H43 Lund HF 2 som innehåller 01:or och 02:or skulle vinna gruppen trodde vi inte innan. Dock vet vi att dessa 01:or är väldigt duktiga och missade finalsteget marginellt förra året. Vi lyfter även ett finger för Tova Alm som hade en riktigt lyckad helg med 29 mål. Fantastiskt kul att tjejerna lyckades ta sig till Malmö i år och kan nog bli jobbiga att möta där.

Tack till IF Hallby HK, Skånela IF och IK Bolton för denna säsongen.

Grupp 2

I år har IK Sävehof ett riktigt bra lag med många individuellt duktiga spelare. I detta laget finns det många som kan avgöra och spelarna delar på ansvaret. Två spelare att hålla koll på är Louise Rundcrantz och Nora Lundell som är två spelare som sticker ut lite extra i denna truppen. Otroligt spännande och se hur denna truppen står upp mot lagen i finalspelet.

Tack till Spånga HK, IFK Kristianstad 1 och Gökstens BK för denna säsongen.

Grupp 3

Förra säsongen vann tjejerna i Gustavsbergs IF HK finalen mot Kungälvs HK i finalen. I år har laget spelat ett otroligt moget spel mot lag som är ett år äldre (00:or). Hittills har det gått väldigt bra och frågan är om tjejerna från Gurra kan ta sig så långt i år igen. Materialet finns då de sitter på en trupp som innehåller en del väldigt duktiga tjejer och vi måste nämna Cornelia Dahlström som gjorde 32 mål under helgen. En lagmaskin som kan gå hur långt som helst i Malmö. Här kan ni läsa mer om tjejernas matcher och helg.

Tack till HK Aranäs, Eskilstuna Guif och Torslanda AIK för denna säsongen.

Grupp 4

En grupp som aldrig var riktigt spännande och vars favorit var överlägsen och det var Sorunda IF. Precis som smeknamnet är detta laget giganter och stod som vinnare för 2 år sedan och tog sig till semifinal förra året då dem åkte ut på shoot-out. Tjejerna blev även bästa svenska lag i Norden cup 2016 med sin andraplats. Det är nog en hel del folk ute i handbollssverige som ser dessa tjejer som vinnare i årets USM final och de har nog inte fel. Röda giganterna är värdiga favoriter i år igen och är en lagmaskin som är svårstoppad. Dessutom har Sorunda släppt in minst mål av alla lag, igen.

Tack till Kungsängens SK, OV Helsingborg HK och NKIK för denna säsongen.

Grupp 5

Skövde HF är veteraner när det kommer till USM och det fortsätter dem med även denna säsongen. Den här truppen har erfarenhet av finalspelet då både 00:orna och 01:orna kämpade i slutspelet förra säsongen. Även i år ser Skövde starka ut och 01:orna vill säkert ha sin revansch efter att ha missat finalen förra året. Detta laget kan sätta käppar i hjulet för vilket lag som helst i Malmö.

Tack till LUGI HF 2, HK eRPing 1 och HK Silwing/Troja 2 för denna säsongen.

Grupp 6

Det var en spännande gruppfinal mellan HK Silwing/Troja 1 och förra årets finalister Kungälvs HK som avgjorde vem som fick biljetten till Malmö. En match som innehöll allt från drama, glädje, besvikelse och väldigt bra handboll. En match som hade publiken på nålar i 50 minuter. Första halvlek bjöd båda lagen på ett tight försvar som knappt släppte igenom någon och det som gick igenom räddade målvakterna. Tilda Tungebo-Falk vaktade Kungälv mål och radade upp räddningar och på andra sidan stod Johanna Brejding. Båda målvakterna blev även rättvist uttagna till matchen lirare. För övrigt var första halvlek en otrolig jämn match som Silwing ledde med 8-9 i halvlek. I andra halvlek syntes det att Kungälv ville annat och tog tag i matchen med en gång och lyckades skaffa sig en 3 målledning som de bevarade ända tills Tindra Sundin i Silwing vaknade. Tindra gjorde 5 mål sista 10 minuterna och vände matchen till Silwings fördel. En annan gigant i matchen var Maja Fredén i Kungälv som stod för 6 mål och hade det avgörande läget med sekunder kvar men som Johanna i målet räddade. En nagelbitare som svängde till Silwings fördel och tjejerna får fortsätta äventyret i Malmö.

Tack till Kungälvs HK, HK eRPing 2 och Tibro HK för denna säsongen.

Grupp 7

Ytterligare en grupp som var jämn där lagen satt och väntade på resultatet från sista matchen som skulle avgöra vem som får biljetten till Malmö. Favoritskapet låg hos Torslanda HK som har en bred trupp med många duktiga spelare, några (00:orna) som dessutom har spelat en final i USM innan. Men helgen började nervöst för Torslanda som förlorade mot Ankaret. I matchen mot Hellton var Torslanda nära på att sätta stop för sig själva då de låg under med 3 bollar med 7 minuter kvar. Men handboll är aldrig över förrän matchen är slut och Torslanda samlar sig och gör 4 raka mål och lyckas vinna matchen med minst möjliga marginal. Hade dock Ankaret vunnit sin sista match så hade tabellen slutat annorlunda. Men nu får Torslanda ytterligare en chans att vinna guldet i USM.

Tack till IF Hellton Karlstad, Rosersbergs IK och HK Ankaret för denna säsongen.

Grupp 8

Det kan mycket väl vara LUGI HF 1s år i år. När lagets försvarsspel sitter så är det inte många som kan ta sig förbi. Ett lag som inte håller tillbaka och spelar med fart och aggressivitet. De är mästare på man-man spel och är bra skolade. Även om det är laget som är motorn så finns det en spelare som sticker ut lite nämligen Ida Fredlund som gör 23 mål denna helgen.

Tack till VästeråsIrsta HF, IFK Tumba HK och HK S-hof för denna säsongen.

Här kan du läsa sammanfattningen om Damjuniorernas steg 4.
Här kan du läsa sammanfattningen om Flickor-B steg 4.