Sammanfattning USM Steg 3 HJ Lördag

Emil Hansson. Arkivbild. Foto: Viktor Ljungström Viktorljungstrom.se

USM rivstartar 2016 med juniorernas Steg 3. På 13 platser runt om i Sverige gör 74 lag upp om att bli landets bästa dam- och herrjuniorer. Lördagen har bjudit på förstklassig handboll och morgondagen kommer bjuda på dramatik i flera hallar. Nedan har Handbollskanalen rett ut förutsättningarna inför söndagens matcher!

Grupp 1:

I norr har favoriterna från Göteborg och Stockholm, Sävehof och Huddinge spelat till sig delad pole position inför söndagens avgörande. Huddinge anförda av Lukas Herwig och Axl Roos, fem mål vardera, besegrade de annars hemmastarka Brännan med 27-14. I hemmalaget sköt vänsterhänte Daniel Wendell även han fem mål. Lördagens andra match spelades mellan Sävehof och Lidingö. Slutresultat 35-16. Allroundkunnige niometersspelaren August Wiger var målbäst hos åldersgruppens tidigare A-pojksmästare med åtta mål. Även högersexan Samuel Strömberg var på spelhumör med totalt sju fullträffar hos Partillegänget. Bäste målskytt för Lidingö var M9:an Henning Blomstrand med fyra mål.

Handbollskanalens tips till Steg 4: IK Sävehof och Huddinge HK

Grupp 2:

I Stockholm påbörjades helgens Steg 3-spel med ett tufft och dramatiskt möte mellan hemmalaget Tumba och Märstas stolthet, Skånela. Även om upplänningarna var i förarsätet under matchens större del gav Tumba aldrig upp men kom inte närmare än ett mål, när sista frikastet var lagt stod 24-25 på resultattavlan i Tumba idrottshus. Segerregissör i Skånela var storskytten Oscar Frank med sju mål. Framträdande i Tumba var Calle Håkansson med åtta fullträffar. I andra matchen besegrade Linköpingslaget RP ”Svartvitt” från Örebro med 29-24. Spänstfenomenet Christoffer Flink dunkade in hela tio mål med sin vänsterhand för östgötarna. Viktor Fransson var målbäst i Örebro med sex mål. Mycket talar för att gruppen avgörs redan i söndagens första match då Tumba möter RP. Segraren där har mycket goda möjligheter att spela Steg 4 framåt vårkanten tillsammans med Skånela som skaffat sig ett bra utgångsläge efter lördagens matcher.

Handbollskanalens tips till Steg 4: Skånela IF och IFK Tumba HK

Grupp 3:

I helgens andra Stockholmsgrupp har hemmalaget Bolton skapat sig goda förutsättningar för vidareavancemang. Efter seger med 28-16 mot Nyköping har de avgörandet i sina egna händer. Bäste målskytt i Bolton var Simon Axelsson med sju mål. I Nyköping noterades skicklige Lucas Edlund för åtta mål. Steg 3:s nordligaste bidrag, Boden, segrade även de under lördagseftermiddagen. Siffrorna skrevs till 31-23 i Bodens favör mot uppstickaren Skara. Hos norrlänningarna var Oscar Karlsson målbäst med sju mål från sin niometersposition. Skara hade tre femmålsskyttar i Emil Bohman, Gustav Jacobson och Alexander Ström.

Handbollskanalens tips till Steg 4: Bodens BK HF och IK Bolton

Grupp 4:

I Grupp 4 har Skövde tagit greppet om förstaplatsen efter två segrar under lördagen. H9:an Jack Thurin är lagets bästa målskytt med tio mål, tätt följt av en annan storskytt, Jesper Järlfors på nio mål. Under lördagen talar mycket för att RIK från Göteborg och Lindesberg utanför Örebro får slåss om den andra Steg 4-platsen. Karl Zetterlund är LIF:s bästa målskytt med tio mål på två matcher. RIK anförs av M9:an Viktor Ahlstrand med elva mål. Eskil är fortfarande med i racet om Steg 4-biljetterna efter att ha besegrat Borlänge i lördagens sista match. Eskils främste målskytt är Johan Karlsson på tolv mål. I Borlänge har Max Wikström skjutit sju mål och är därmed bäst hos dalmasarna.

Handbollskanalens tips till Steg 4: IFK Skövde HK och Redbergslids IK

Grupp 5:

Jämn grupp som bjudit på tufft spel och under söndagen utlovas dramatik. För även om Kungälv och Skogås förlorat båda sina matcher har de inte givit upp hoppet om avancemang. Alla kan slå alla. Torslanda har skaffat sig ett utmärkt utgångsläge. IFK Ystad likaså. Borås smyger med och det skulle inte förvåna om de står med Steg 4-biljetten i sin hand när sista skottet gått.

Handbollskanalens tips till Steg 4: Torslanda HK och IFK Ystad HK

Grupp 6:

Elitserieklubben Karlskrona vill inte bara ha ett starkt herrlag utan även ett framgångsrikt juniorlag. Hampus Dahlgren som besitter ett brett handbollsregister sköt tio mål i segermatchen mot Ankaret, 23-19. Karlskrona hoppas kunna avancera till Steg 4 under söndagen. Segern mot skåningarna kan vara mycket viktig när helgen ska summeras. Agaton Lindgren var i vanlig ordning Ankarets bästa målskytt med åtta fullträffar från sin hårdskjutande högerarm. I lördagens andra match besegrade Aranäs Kroppskultur med 28-17. I Kropps dominerade storskytten Hannes Högström med tio mål. Hos Kungsbackas stolthet var kollektivet nyckeln till segern. Aranäs har flera skickliga handbollsspelare som turas om att prestera topphandboll. En som stack ut var starke Max Santos med åtta mål.

Handbollskanalens tips till Steg 4: HK Aranäs och Karlskrona Handboll

Grupp 7:

Innehållande tre starka Steg 5-kandidater är Grupp 7 kanske helgens tuffaste grupp. Halmstad har skaffat sig ett bra utgångsläge efter att på hemmaplan besegrat Ystads IF med bland annat elitseriemeriterade Emil Hansson och Lukas Sandell. Mycket imponerande av hallänningarna. Tredje lag med sikte på Steg 4 är Alingsås som öppnat med två överlägsna segrar. Det kan mycket väl bli så att de tre topplagen vinner varsin match mot varandra och att målskillnad således avgör vilka lag som fortfarande har chansen att vinna SM-guldet i Malmö i april. I Halmstad har Filip Andersson-Moberg, som även han spelat frekvent i elitserien under hösten, visat sig från sin allra bästa sida. Otroliga 19 mål har han skjutit på två matcher. Det blir spännande att se om Andersson-Moberg kan konservera formen till söndagens matcher. Främste målskytt i Ystads IF är förra årets guldmakare i A-pojks SM, Simon Källström på V9 med 13 fullträffar. Alingsås har sparat Felix Claar, som ändå mäktat med sex mål under lördagen. Istället har två andra niometersspelare tagit för sig. Både Charlie Aronsson och Olle Ek har gjort nio mål för sitt AHK. Önnered med Daniel Blomgren, sju mål och H43 med tvillingarna Daniel och Tobias Erlström, åtta respektive fyra mål slåss om fjärdeplatsen i denna stentuffa grupp.

Handbollskanalens tips till Steg 4: Alingsås HK och Halmstad HF

Grupp 8:

En annan grupp där det är svårt att spå utgången är Grupp 8. I Lund slåss fyra lag om två Steg 4-platser. Växjö har inlett starkt med två segrar. Hammarby imponerade mot Kristianstad och trots uddamålsförlusten mot Växjö hoppas de kunna konkurrera om vidareavancemanget. Hemmalaget Lugi går vidare om de tar två segrar under söndagen. Kristianstad är ännu inte uträknade. Det är upplagt för en mycket spännande avslutning. Kärra får det svårt att avancera men kan säkert störa både Kristianstad och Hammarby om de får till spelet. De gamla B-pojksmästarna i åldersklassen vill avsluta USM-sagan med flaggan i topp.

Handbollskanalens tips till Steg 4: Lugi HF och IF Kristianstad